Tips om de koorts van je kind te verlagen

Als je kind koorts heeft hoef je niet meteen in paniek te raken, maar hou wel bepaalde symptomen in de gaten en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Tips om de koorts van je kind te verlagen
Diego Pereira

Geschreven en geverifieerd door de arts Diego Pereira.

Laatste update: 16 december, 2018

In dit artikel geven we tips voor het verlagen van de koorts van je kind. Kinderen hebben vaak koorts. Dat komt doordat hun lichaam massa’s ziekteverwekkers moet bestrijden om antistoffen te maken die volwassenen al hebben.

Koorts uit zich in een toename van de lichaamstemperatuur die de natuurlijke reactie op bepaalde ziekten of infecties nabootst.

We gebruiken de thermometer om te zien of iemand koorts heeft. Als de temperatuur rond de 37.5 graden Celsius is, is de temperatuur ietsje hoger dan normaal. In dat geval is het belangrijk te proberen de koorts van je kind zo snel mogelijk omlaag te brengen.

Natuurlijk moet je een arts raadplegen als je kind naast koorts een van de volgende symptomen heeft:

  • Hoest of slijm
  • Overgeven of diarree, of juist het tegendeel, niet of weinig plassen of poepen
  • Bleke huid
  • Apathie
  • Huiduitslag
  • Gebrek aan eetlust

Hoe behandel je een kind met koorts?

Hieronder vind je een aantal manieren om de koorts van je kind zo snel mogelijk te laten zakken.

Geef hem een lauw bad

Om zijn lichaamstemperatuur te verlagen, kun je hem in een lauw bad zetten. Vul het bad met water dat 36.5 graden Celsius is. Op deze manier zet je het kind in water dat dezelfde temperatuur heeft als zijn normale lichaamstemperatuur.

Hoe behandel je een kind met koorts

Je kunt hem het best in bad houden tot het water geleidelijk afkoelt. Op deze manier zal hijzelf ook afkoelen en ontspannen.

Leg een koele doek op zijn voorhoofd, nek, benen en handen

Het wordt aanbevolen om een natte doek te gebruiken met water op kamertemperatuur. Bedek met de natgemaakte doek het voorhoofd, handen, benen en nek.

Dit is een manier om het kind af te laten koelen zonder hem te baden. Het is een heel goed alternatief voor het geval hij te moe is en niet wil bewegen. Dit is tevens een zeer goede optie tijdens de winter.

Wanneer de doeken warm worden, is het goed om ze opnieuw te bevochtigen en opnieuw aan te brengen. Dit kan je een aantal keren herhalen. Controleer vervolgens met een thermometer of de koorts van je kind is gezakt.

Zorg voor een goede kamertemperatuur

Het is belangrijk om de temperatuur in de kamer van je kind zo te regelen dat het er niet te koud of te warm is. Bovendien is het belangrijk om de kamer te ventileren om zo voor frisse lucht te zorgen.

Als het zomer is en je airconditioner of een ventilator gebruikt, zorg er dan voor dat je kind niet pal voor het ventilatie-apparaat zit. Het is beter dat hij op een afstandje zit, zodat hij alleen een zacht briesje voelt.

Doe wat kleren uit

Je moet de lichaamstemperatuur van het kind verlagen om te voorkomen dat de koorts toeneemt. Als het winter is, kun je het best een laagje kleren uittrekken. Als het zomer is, kun je je kind het best zo koel mogelijk houden.

Een andere optie is om de schoenen uit te trekken zodat hij blote voetjes heeft.

Als het erg heet is, probeer dan zijn voeten in contact te brengen met een koud oppervlak. Dat kan een vloer, een natte doek of een kom water zijn. Het hangt een beetje af van de leeftijd van het kind en wat het meest comfortabel voor hem is.

Vermijd uitdroging

Als een kind koorts heeft, zal hij waarschijnlijk zweten en zijn eetlust verliezen. Het is dan belangrijk dat je probeert  hem zo gehydrateerd mogelijk te houden.

Om die reden wordt altijd aanbevolen dat kinderen veel vloeistof drinken om de koorts te verlagen. Goede keuzes zijn water, sap of warme soep in de winter.

Vermijd uitdroging als je kind koorts heeft

Rust en nog eens rust

Maar uiteindelijk is de beste remedie voor de koorts van een kind rust en nog eens rust. Veelal zijn kinderen moe en hebben ze geen zin om te spelen wanneer ze koorts hebben.

Maar er zijn natuurlijk ook kinderen die zich niet bewust zijn van hun lichaamstemperatuur wanneer ze koorts hebben. En die spelen en rennen precies zoals ze altijd doen.

Het verdient aanbeveling ze kalm te houden en activiteiten te laten doen die niet teveel inspanning vergen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kijken naar een film of het lezen van een boek.

Als het kind jonger is dan 3 maanden, moet je zo snel mogelijk met hem naar de arts en dus niet thuis zitten afwachten tot de koorts vanzelf zakt.

En onthoud …

Koorts is een ziekte en als zodanig moet een arts een diagnose stellen voor het geval medicijnen moeten worden toegediend.

Ga nooit zelf experimenteren met medicijnen wanneer je kind koorts heeft maar raadpleeg altijd een arts. Op eigen houtje beslissingen nemen kan de gezondheid van je kind in gevaar brengen.

Als je alle bovenstaande tips hebt geprobeerd maar je ziet dat de koorts van je kind nog steeds niet is gezakt, of zelfs is gestegen, ga dan onmiddellijk naar je (kinder)arts voor advies.

Je moet tevens medische hulp inroepen wanneer koorts langer dan twee opeenvolgende dagen aanhoudt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.