Herkennen en behandelen van slijmvorming bij kinderen

Herkennen en behandelen van slijmvorming bij kinderen

Laatste update: 10 juni, 2018

Slijmvorming bij kinderen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen tot 5 jaar. Slijm is een afweermechanisme van het lichaam om infecties tegen te gaan.

Wanneer een virus in contact komt met de luchtwegen en deze infecteert, maakt het lichaam als een reactie daarop slijmerig materiaal aan. Dit zorgt ervoor dat de ziektekiemen gevangen worden en afgevoerd kunnen worden.

Het is belangrijk dat ouders goed van deze aandoening en zijn behandeling op de hoogte zijn. Zo weten ze wat ze moeten doen wanneer hun kind de eetlust verliest, moe wordt of andere symptomen laat zien die hieronder worden beschreven.

Hoewel slijmvorming op zichzelf geen serieus probleem is, kan het een teken van een complexere ziekte zijn.

Wat zijn de types slijmvorming bij kinderen?

De types slijmvorming bij kinderen zijn:

 • Heldere en overvloedige slijmvorming. Het gaat op en neer in de keel en sommige kinderen slikken het door. Het is een teken van verkoudheid en gaat samen met continue niezen. Het kan twee tot vier dagen duren.
 • Dikke en overvloedige slijmvorming. Wanneer de verkoudheid niet uitzichzelf verdwijnt, zal de keel terug gaan vechten door nog dikker slijm aan te maken. Hoewel er op dat moment weinig slijmvorming in de neus van het kind zal zijn, zal hij meer gaan hoesten wanneer hij ligt.
 • Groene of gele slijmvorming. Deze twee kleuren laten zien dat de witte bloedcellen zijn beginnen met vechten tegen de infectie.
 • Dikke groene slijmvorming. Dit komt vaak in de ochtend voor. Ook zie je het terug in de ogen en het is een teken dat de witte bloedlichamen aan het strijden zijn tegen de infectie.
 • Slijm met een aanhoudende hoest en het gevoel van stikken. Wanneer je kind ‘s nachts moeite heeft met ademen en ook veel hoest, kan het betekenen dat er bronchitis is ontstaan.
 • Dikke slijmvorming, samen met koorts. Dit kan een teken zijn van een meer serieuze infectie, zoals een oor– of een longontsteking.
Slijmvorming bij kinderen

Moet slijmvorming bij kinderen worden behandeld?

De meeste kinderartsen schrijven geen medicatie voor om slijmvorming bij kinderen onder de 2 jaar tegen te gaan. He t is beter om ze met simpele oplossingen te helpen, die hen verlossen van het slijm. 

Echter, wanneer de slijmvorming overvloedig is, kan dit behandeld worden met medicijnen. Wanneer het kind niet goed kan ademen en dit gepaard gaat met koorts, kan hiervoor gekozen worden.

Slijmvorming is een afweermechanisme van het lichaam tegen infecties. Wanneer een virus in contact komt met de luchtwegen en deze infecteert, maakt het lichaam als reactie daarop slijmerig materiaal aan.

Welke methodes kunnen worden gebruikt?

Er zijn verschillende behandelingen die gebruikt kunnen worden om slijmvorming bij kinderen tegen te gaan.

 • Zorg ervoor dat je kind gehydrateerd is. Het drinken van veel water zorgt ervoor dat het slijm dunner wordt en gemakkelijker via hoesten naar buiten komt.
 • Een goed geventileerde ruimte is belangrijk. De kamer zou goed gelucht moeten zijn en dit ook blijven, om schimmelvorming te voorkomen.
 • Het gebruik van een neuspincet. Deze worden gebruikt om droog slijm uit de neusgaten van de baby te verwijderen.
 • Het wassen van de neus. Doe dit wanneer de baby op zijn zij ligt. Breng een serum met een spuit aan, in elk neusgat. Dit serum kan fysiologisch, hypertonisch of zout water zijn.

Daar staat tegenover, dat ook huis-tuin-en-keuken oplossingen uitkomst kunnen bieden, zoals:

 • Een mix van kaasjeskruid met citroen en honing. 
 • Elke ochtend een sap van wortel en sinaasappel, omdat dit rijk is aan vitamine A en C.
 • Kippenbouillon, om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen dankzij de cysteïne-verbinding.

De meeste kinderartsen schrijven geen medicatie voor tegen slijmvorming bij kinderen onder de 2 jaar.

Wanneer er sprake is van hoge koorts, kan je kinderarts andere medicijnen voorschrijven zoals:

Kind met slijmvorming

Wanneer is het noodzakelijk om een kinderarts te bezoeken?

Wanneer je kind een van de volgende symptomen heeft, aarzel dan niet een doktersbezoek af te leggen:

 • Enorm aanhoudende hoest, die neigt naar stikken. Wanneer dit voorkomt, is er wellicht bronchitis ontstaan.
 • Algehele malaise en hoge koorts, wat een teken van oor- of longontsteking kan zijn.

Concluderend kunnen we zeggen dat slijmvorming bij kinderen veel voorkomt en niet altijd schadelijk is. Het is een afweermechanisme van het lichaam tegen infecties.

Echter, wanneer je opmerkt dat je kind veel slijmvorming heeft, onophoudelijk hoest en slecht slaaptneem dan voorzorgsmaatregelen.

Ook wanneer je andere symptomen bespeurt, neem hem dan onmiddellijk mee naar de kinderarts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.