Hoe kun je gemakkelijk slijm uit het neusje van je baby verwijderen?

Een snotterig neusje is heel vervelend voor baby's en kleine kinderen.
Hoe kun je gemakkelijk slijm uit het neusje van je baby verwijderen?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Een snotterig neusje is heel vervelend voor baby‘s en kleine kinderen. Ze weten immers nog niet hoe ze hun neus moeten snuiten. Dat is waarom we je leren hoe je gemakkelijk slijm uit de neus van je kindje kunt verwijderen.

Één van de zorgen van ouders met baby’s is het voorkomen van een verkoudheid. Een typisch symptoom van verkoudheid is een verstopte neus. Kleintjes worden heel vaak ziek. Om te voorkomen dat een gewone verkoudheid tot een ernstiger probleem leidt, moeten we het wel serieus nemen.

Wat je moet weten om gemakkelijk slijm uit het neusje van je kind te verwijderen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het heel normaal  is dat baby’s slijm in hun neusje hebben, zelfs als ze geen verkoudheid hebben.

Onthoud dat slijm een effectief verdedigingsmechanisme is voor het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen vrijgehouden worden van ziektekiemen die zich zouden kunnen verspreiden.

De symptomen wanneer je kindje teveel slijm in zijn neusje heeft, zijn de volgende:

  • Een opeenhoping van slijm in de luchtwegen veroorzaakt hoesten, niezen, doofheid en ademhalingsmoeilijkheden
  • Als er slijm in het keeltje van de baby komt, kan hij gaan kokhalzen en overgeven.
  • Diarree komt ook veel voor bij baby’s met overmatig slijm. Dit komt omdat de baby de neiging heeft het slijm door te slikken en zo komt het in zijn ontlasting.

Hoesten werkt eigenlijk als een afweermechanisme voor het lichaam. Het heeft de functie om slijm uit de lagere luchtwegen los te maken en eruit te krijgen. Het is daarom goed voor een kind om te hoesten en het is niet handig om direct naar medicijnen te grijpen om de hoest te kalmeren.

Hoe kun je gemakkelijk slijm uit het neusje van je baby verwijderen?

In het geval dat de hoest te hevig is en je kindje niet kan rusten is het raadzaam om naar de kinderarts te gaan. Die zal je vertellen wat je moet doen.

Het probleem van overmatig slijm

Er ontstaat een probleem wanneer het slijm overmatig is, omdat het maakt dat het kind zich ongemakkelijk voelt.  Als dit te lang duurt, kan het bovendien otitis media (oorontsteking) veroorzaken. Het is dus zaak om dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Medische behandeling

Als je kindje nog erg klein is, ga dan niet te snel over tot een medische behandeling. Onthoud dat kinderartsen geen voorstander zijn van het voorschrijven van slijmverdunners aan baby’s. Hoewel ze gemakkelijk slijm oplossen en de uitscheiding ervan bevorderen, verhogen ze anderzijds de afscheiding van slijm.

Dit resulteert uiteindelijk in een vicieuze cirkel die niet gemakkelijk is te doorbreken. Geloof je dit niet? Weet dan dat, als je je baby elke keer medicatie geeft wanneer hij last van slijm heeft,  dit schadelijker voor hem kan zijn dan het hebben van wat slijm.

Water helpt heel goed om gemakkelijk slijm te verwijderen

Water kan het beste hulpmiddel zijn als je baby last van slijm heeft. Probeer hem veel te laten drinken, omdat dat dat helpt het slijm op te lossen.

Probeer een vochtige omgeving te creëren en vermijd ruimtes met rook. Je kunt gebruik maken van een luchtbevochtiger of verdamper of je kunt bakjes gevuld met water in de kamer neerzetten.

Help je kind zijn neus schoon te maken

Om je kind te helpen zijn neus schoon te maken, moet je het slijm wegvegen met een zacht doekje en zijn neusje wassen met een zoutoplossing. Als je zijn  neusje wast met een zoutoplossing is het het beste om je kindje op zijn zij leggen. Op die manier vermijd je dat hij gemakkelijk slijm inslikt. Doe de oplossing in één neusgat terwijl je zachtjes op het andere neusgat drukt.

Er zijn ook eenvoudige pipetjes die je kunt gebruiken om gemakkelijk slijm uit het neusje te zuigen. Als je hiervoor kiest, doe dat dan niet vaker dan twee keer per dag om irritatie van de neus te voorkomen.

Als je zijn  neusje wast met een zoutoplossing, is het het beste om je kindje op zijn zij leggen.

De verzorging van het mondje

Net zoals het belangrijk als het schoonmaken van de neus is het schoon maken van het mondje. Hou er rekening mee dat baby’s, omdat ze zo klein zijn, vaak niet genoeg kracht hebben om te hoesten. Zo blijft het slijm blijft in hun mond. Probeer hem te helpen vermijden dat hij het weer door slikt.

Wanneer je baby hoest, help hem dan het slijm uit zijn mondje te krijgen. Je kunt dit doen door een steriel gaasje om je  wijsvinger te rollen en je vinger dan in zijn mond te steken. Het slijm blijft dan aan het gaasje kleven en zal gemakkelijker te verwijderen zijn.

Dwing hem niet om te eten

Het is belangrijk dat je je kind niet dwingt om te eten.  Zowel een verstopte neus als slijmophoping kunnen verlies van eetlust, misselijkheid en overgeven veroorzaken. Wees dus geduldig en laat hem eten wanneer hij er zin in heeft. Als je hem toch dwingt te eten zal hij waarschijnlijk daarna overgeven.

Laat hem indien nodig wat vaker eten gedurende de dag, maar in kleinere porties. Op die manier kan hij genoeg te eten krijgen zonder dat hij tijdens het eten het gevoel heeft te verdrinken.

Je zult niet kunnen voorkomen dat je kind minstens één keer per jaar een verkoudheid oploopt. Wanneer dat gebeurt, breng dan in praktijk wat je zojuist allemaal hebt gelezen. Je weet nu hoe je gemakkelijk slijm kunt verwijderen. Zo kun je het ongemak voor je kindje zo klein mogelijk maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.