Snurken bij kinderen: oorzaken en oplossingen

Snurken betekent niet dat je kind ziek is. Het is juist heel gewoon, ongeacht de leeftijd.
Snurken bij kinderen: oorzaken en oplossingen

Laatste update: 24 mei, 2018

Je dokter kan bepalen of het snurken van je kind normaal is. In ieder geval moeten ouders zich bewust zijn van het verschil tussen normaal snurken en snurken als symptoom van een probleem met de gezondheid.

Snurken wordt meestal alleen geassocieerd met volwassenen, omdat het wordt veroorzaakt door condities zoals obstructieve slaapapneu en zwaarlijvigheid, maar ook door roken, alcoholgebruik en andere omstandigheden.

Dit is de reden dat veel ouders gealarmeerd zijn als ze ontdekken dat hun kinderen snurken.

Abnormaal snurken bij kinderen

De oorzaken van snurken bij kinderen zijn gevarieerd. In de meeste gevallen is snurken geheel onschuldig en tijdelijk.

Afhankelijk van de intensiteit en kenmerken van hun snurken, echter, kan het ook een symptoom zijn van een serieus probleem, of een die mogelijk serieus kan worden. De meest voorkomende biologische oorzaken van snurken bij kinderen zullen we hieronder bespreken.

Ziekte

Baby met koorts
  • Verkoudheid. Verkoudheid leidt tot een verhoogde productie van slijm. Dit kan de luchtwegen blokkeren en kinderen in hun slaap laten snurken. Natuurlijk zullen niet alle kinderen met een verkoudheid snurken en hebben niet alle snurkende kinderen een verkoudheid. Het kan lastig zijn om de verbinding tussen abnormaal snurken en een verkoudheid te leggen. Dit soort snurken wordt over het algemeen gekenmerkt door iedere paar minuten een snurk.
  • Astma. Dit is een chronische conditie waarvan een van de symptomen ademnood is tijdens momenten van fysieke inspanning of intense stress. Astma kan de luchtwegen ook hyperactief en overgevoelig maken voor omgevingsfactoren. Dit betekent dat omstandigheden zoals koude lucht in de ruimte waar het kind slaapt een lichte blokkade veroorzaakt in zijn luchtwegen. Dit lijdt tot snurken.
  • Allergieën. Mijten, huidschilfers van huisdieren en andere stoffen kunnen de spieren van de keel en de luchtwegen aantasten, wat ‘s nachts blokkades kan veroorzaken en moeizaam ademhalen. Dit is een van de veelvoorkomende oorzaken van snurken bij kinderen.
  • Obesitas. Overgewicht kan de nek en keel beïnvloeden. Sommige kinderen snurken door vetophopingen rond hun nek. Hierdoor wordt dit deel van het lichaam onder druk gezet en kan het snurken veroorzaken.
  • Slaapapneu. Deze conditie veroorzaakt de spieren in het bovenste gedeelte van de keel te ontspannen, waardoor de luchtweg geblokkeerd wordt. Dit veroorzaakt snurken bij kinderen en volwassenen. Als slaapapneu de oorzaak is, zal je merken dat het kind opeens begint te snurken. Dit gebeurt op het moment dat de aangetaste spieren de luchtweg afsluiten.

Andere oorzaken van snurken bij kinderen

  • Gevoeligheid voor kou. Zelfs als het kind geen astma heeft en niet lijdt aan een verkoudheid, kunnen hun amandelen gevoelig zijn voor kou. Als dit gebeurt, zwellen de amandelen op en blokkeren ze de luchtweg. Dit betekent dat veel kinderen in de winter snurken.
  • Sigarettenrook. Als één of beide ouders in huis roken, kan dit de ontwikkeling van de longen van het kind aantasten. Dit is een veel onderschatte oorzaak van snurken bij kinderen. Snurken is ver van de ergste symptoom van meeroken. Als je merkt dat je kind snurkt, probeer te stoppen met roken. Dit zal ook helpen om ernstige aandoeningen zoals astma te vermijden.
Geeuwende baby

Oplossingen voor snurken bij kinderen

Onder de huismiddeltjes tegen snurken bij kinderen zijn een ruim assortiment van theeën en infusies, massages en slaaphoudingen. Natuurlijk moet je deze alleen gebruiken als de oorzaak niet pathologisch is, of om te achterhalen of het dat wel is. Andere middelen die kunnen helpen zijn:

  • Je kind naar een andere kamer verhuizen.
  • De kamer op een matige temperatuur houden, houd dus ook de airconditioning laag in de zomer.
  • Gebruik hypoallergene lakens en kussens.
  • Leg je kind in een andere houding als hij snurkt.

Je dokter om raad vragen is altijd een goed idee als je kind aanhoudend blijft snurken en er geen duidelijke oorzaak is.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het snurken van mijn kind?

De tijd om je zorgen te gaan maken is als het dagelijks leven van je kind aangetast wordt door het snurken. Als je kind een slecht humeur heeft of aanhoudende ongemakken zoals spierpijn, hoofdpijn en meer, ga dan direct naar je dokter. 

Slecht slapen en een slaapgebrek kunnen het snurken erger maken. Ondertussen kan het snurken zelf ervoor zorgen dat kinderen licht slapen en last hebben van zweten, rillingen en andere symptomen.

Denk aan deze symptomen als je met je dokter overlegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beebe DW, Rausch J, Byars KC, Lanphear B, Yolton K. Persistent snoring in preschool children: predictors and behavioral and developmental correlates. Pediatrics. 2012 Sep;130(3):382-9.
  • Davis CL, Tkacz J, Gregoski M, Boyle CA, Lovrekovic G. Aerobic exercise and snoring in overweight children: a randomized controlled trial. Obesity (Silver Spring). 2006 Nov;14(11):1985-91. Hakim F, Kheirandish-Gozal L, Gozal D. Obesity and Altered Sleep: A Pathway to Metabolic Derangements in Children? Semin Pediatr Neurol. 2015 Jun;22(2):77-85.
  • Karakas HB, Mazlumoglu MR, Simsek E. The role of upper airway obstruction and snoring in the etiology of monosymptomatic nocturnal enuresis in children. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Jul;274(7):2959-2963.
  • Kaditis AG, Alonso Alvarez ML, Boudewyns A, Alexopoulos EI, Ersu R, Joosten K, Larramona H, Miano S, Narang I, Trang H, Tsaoussoglou M, Vandenbussche N, Villa MP, Van Waardenburg D, Weber S, Verhulst S. Obstructive sleep disordered breathing in 2- to 18-year-old children: diagnosis and management. Eur Respir J. 2016 Jan;47(1):69-94.
  • Li S, Jin X, Yan C, Wu S, Jiang F, Shen X. Habitual snoring in school-aged children: environmental and biological predictors. Respir Res. 2010 Oct 19;11(1):144.
  • Narang I, Mathew JL. Childhood obesity and obstructive sleep apnea. J Nutr Metab. 2012;2012:134202.
  • Sun K, Guo Y, Zhang Y, Jiang X. Breastfeeding and risk of habitual snoring in children: A meta-analysis. Matern Child Nutr. 2019 Jul;15(3):e12799.
  • Tan YH, How CH, Chan YH, Teoh OH. Approach to the snoring child. Singapore Med J. 2020 Apr;61(4):170-175.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.