Het hebben van een hond kan gunstig zijn tijdens de zwangerschap

Het hebben van een hond kan gunstig zijn tijdens de zwangerschap
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 28 januari, 2021

Ondanks wat je zou denken heeft het hebben van een hond terwijl je zwanger bent heeft duidelijke voordelen. Honden maken deel uit van het gezin en bieden onvoorwaardelijke ondersteuning die in veel gevallen nuttig kan zijn.

Volgens studies kan het bijdragen aan de fysieke fitheid van de toekomstige moeder en om een emotioneel evenwicht bewaren. Dit zijn slechts twee voordelen van het hebben van een hond tijdens de zwangerschap.

We weten dat je je misschien zorgen maakt over het leven met een dier. Vooral tijdens een delicaat proces zoals een zwangerschap. En er zijn inderdaad enkele situaties waarin dit niet wordt aanbevolen. Als je echter de nodige voorzorgsmaatregelen neemt kan het hebben van deze harige vrienden als gezelschap heel nuttig zijn.

Hoe kan het hebben van een hond tijdens de zwangerschap helpen?

Een van de grootste voordelen van het hebben van een hond is dat ze ons gezelschap geven. Ze stellen ons ook in staat om ons verantwoordelijk te voelen voor een ander levend wezen en om een emotionele relatie met hen op te bouwen.

Deze dingen zijn erg belangrijk tijdens de zwangerschap, aangezien toekomstige moeders door een aantal veranderingen heen gaan. Dit kan worden gecompenseerd door de aanwezigheid van deze vrienden.

Volgens experts zijn gezinshonden meestal goed in balans en ze worden lid van het gezin. Samenleven met honden zorgt ervoor dat ze gezond, gehoorzaam en respectvol zijn. Dus zolang hygiënische- en veiligheidsmaatregelen worden genomen zou het in normale situaties geen probleem moeten zijn om een hond te hebben.

Zwangere buik met handen en hondenpootje

De zeer waarschijnlijke mogelijkheid dat de aanstaande moeder en de hond emotioneel gehecht raken biedt nog meer voordelen. Tijd doorbrengen met een hond is goed voor de emotionele balans en het vermindert het begin van stress en depressie.

Een hond geeft gezelschap, iets dat thuis niet altijd beschikbaar is. Als je tijdens je zwangerschap gedurende lange tijd alleen bent dan zijn deze vriendelijke metgezellen experts in het aanbieden van dit soort ondersteuning.

De voordelen van het hebben van een hond tijdens de zwangerschap

Wetenschappers beweren dat het hebben van een hond zwangere vrouwen de mogelijkheid biedt om hun gewoonten te ontwikkelen. In die betekenis brengen ervaringen met dieren brengen waarschijnlijk aangename, geruststellende, stimulerende en gezonde activiteiten met zich mee.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het hebben van een hond tijdens de zwangerschap:

•  Honden kunnen helpen met gewichtsverlies, het verminderen van obesitas, het bevorderen van lichaamsbeweging en het verbeteren van het hart- en vaatstelsel, omdat ze dagelijks moeten worden uitgelaten. Matige lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap helpt bij het voorkomen van complicaties bij de bevalling. Het vermindert tevens de kans op een vroeggeboorte.

•  Het gezelschap van een hond helpt om stress te verminderen. Het zorgt erg tegelijkertijd voor dat mensen zich gelukkiger voelen, omdat het de afgifte van endorfines stimuleert.

•  Weten dat we een hond in huis hebben, geeft ons een gevoel van veiligheid, omdat ze je attent maken op de aanwezigheid van mensen in de buurt en in veel gevallen ook vertellen of er ongewenste dieren in huis zijn.

Hond en zwangere vrouw die samen slapen

In extreme gevallen kunnen honden levens helpen redden. Aangezien ze met een bepaald niveau van training in geval van nood waarschuwingen kunnen geven. Ze kunnen voorwerpen ophalen, deuren openen of waakzaam blijven.

Opgroeien met een huisdier helpt kinderen zich gezond te ontwikkelen. Ze worden blootgesteld aan meer bacteriën. Hierdoor worden ze resistenter op immunologisch niveau.

Te nemen voorzorgsmaatregelen als je een hond hebt tijdens de zwangerschap

Om effectief te kunnen genieten van de voordelen van het hebben van een hond tijdens de zwangerschap moeten we in deze tijd bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen. Omdat we ons in een delicate fase van ons leven bevinden, moeten we voorzichtig zijn met bepaalde dingen.

In dit opzicht is het belangrijk om deze preventieve maatregelen te onthouden.

• Als je met je hond wandelt, vermijd dat je de controle verliest, waardoor je zou kunnen vallen. Andere plotselinge bewegingen of de typische speelsheid kunnen ook ongelukken veroorzaken.

• Om te voorkomen dat je jezelf in gevaar brengt, is het raadzaam je huisdieren te vaccineren tegen rabiës, het coronavirus en het parvovirus. Zorg ervoor dat ze ontwormd zijn en dat ze te allen tijde schoon zijn.

Het is niet raadzaam voor zwangere vrouwen om de ontlasting van hun hond op te ruimen. Dit om contact met eventuele parasieten in de ontlasting te vermijden…

Het heeft de voorkeur dat zwangere vrouwen niet in contact komen met de mond van de hond. Ze moeten voorkomen dat ze door hen worden gelikt en ze moeten geen voedsel met ze te delen. Er kunnen namelijk schadelijke bacteriën in hun speeksel zitten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.