Voedingsmiddelen voor bloedarmoede bij kinderen

Het belang van een gezond ijzergehalte is essentieel voor het leven. Daarom raden we je een aantal voedingsmiddelen aan tegen bloedarmoede bij kinderen. Lees verder!
Voedingsmiddelen voor bloedarmoede bij kinderen

Laatste update: 16 juni, 2023

Voedingsanemie wordt beschouwd als een van de meest voorkomende bloedziekten bij kinderen. Het is vaak te wijten aan een ijzerarm dieet, dat vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn en, in ernstige gevallen, psychomotorische en intellectuele stoornissen veroorzaakt. Daarom is het van het grootste belang om voedingsmiddelen voor bloedarmoede bij kinderen in hun dieet op te nemen om deze aandoening te corrigeren.

Blijf lezen voor een lijst van de beste voedingsmiddelen om bloedarmoede bij kinderen te voorkomen en te behandelen. Preventie van deze ziekte door middel van voeding staat garant voor betere gezondheid en prestaties van onze kinderen.

Wat is bloedarmoede?

De Wereldgezondheidsorganisatie (Spaanse link) definieert bloedarmoede als een aandoening waarbij het hemoglobinegehalte van het bloed lager is dan normaal voor een bepaalde leeftijd, geslacht en fysiologische toestand. Volgens deze organisatie lijdt 25,4 % van de kleuters en 47,4 % van de schoolkinderen aan deze aandoening.

Hemoglobine is een bloedeiwit dat ijzer in zijn structuur bevat. Het vormt de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren naar verschillende weefsels in het lichaam. Bij een tekort aan ijzer of een slechte opname ervan daalt het hemoglobinegehalte en ontstaat voedingsanemie.

Symptomen van bloedarmoede bij kinderen

Om bloedarmoede bij kinderen te herkennen, moeten we letten op de volgende tekenen en symptomen:

  • Zwakte.
  • Vermoeidheid en voortdurende slaperigheid.
  • Bleekheid.
  • Prikkelbaarheid.

In ernstigere en chronische gevallen kunnen kortademigheid, zwelling van handen en voeten, hoofdpijn, duizeligheid, flauwvallen en een snelle hartslag optreden. Na verloop van tijd kunnen ook cognitieve stoornissen optreden.

Ontdek de voedingsmiddelen voor bloedarmoede bij kinderen

Sommige voedingsmiddelen in het bijzonder zijn uitstekende bronnen van ijzer, zodat de consumptie ervan moet worden verhoogd bij kinderen die te maken hebben met voedingsanemie. We moeten echter opletten of het opneembaar ijzer is of niet. Het kan in heem- of non-heemvorm (Spaanse link) zijn, afhankelijk van de herkomst. Maar wat betekent dit?

  • Heemijzer: dit is opgenomen in de heemgroep van hemoglobine en myoglobine en kan voor 20 tot 30% worden opgenomen. Het komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, met uitzondering van melk en kaas.
  • Niet-heemijzer: dit wordt gevonden in de vorm van zouten of als deel van moleculen die het insluiten en slechts 3 tot 8% wordt geabsorbeerd. Het overheerst in groenten.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om te weten hoe je de voedingsmiddelen die ijzer leveren moet combineren. Bijvoorbeeld, terwijl calcium de opname ervan vermindert, verhoogt vitamine C die aanzienlijk.

Wat zijn de belangrijkste voedselbronnen van ijzer?

Hier is een lijst van voedingsmiddelen die de belangrijkste bronnen van ijzer zijn.

Voedingsmiddelen voor bloedarmoede bij kinderen
Ondanks hun hoge waarden van heemijzer is het belangrijk om er zeker van te zijn dat kinderen niet allergisch zijn voor vis. Daarom kun je, voordat je ze als optie opneemt, het beste een kinderarts raadplegen.

Vis, week- en schaaldieren

In het geval van vis zijn de ijzerwaarden vergelijkbaar met die van ander wit vlees, tussen de 1 en 2%. Sardines in blik kunnen echter bijna 4 milligram heemijzer bereiken.

Sommige week- en schaaldieren zijn uitzonderlijk als bron van ijzer. Zo leveren mosselen volgens de Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link) 24 milligram per 100 gram, en oesters tot 7 milligram. Daarnaast leveren slakken meer dan 10 milligram en mosselen 4,5 milligram per 100 gram van de eetbare delen van de dieren.

Witte en rode vleeswaren

Witte vleeswaren zoals kalkoen en kip bevatten tussen de 1 en 2 milligram ijzer per 100 gram. Rood vlees kan tot 3 milligram hebben. Het is weliswaar geen erg hoge waarde, maar wit en rood vlees bevatten heemijzer, dat in hoge mate wordt opgenomen.

Ingewanden

Alle ingewanden worden beschouwd als een uitstekende bron van ijzer. Kalfslever levert 7 milligram, terwijl de nieren 6 en het hart ongeveer 5 milligram ijzer per 100 gram leveren. Deze waarden slagen erin bijna driekwart van de dagelijkse behoefte van kinderen te dekken. Hoewel varkenslever, die 15 milligram per 100 gram vlees levert, de behoefte verdubbelt.

Peulvruchten

Onder de groenten worden peulvruchten als linzen, bonen, kikkererwten, erwten en sojabonen beschouwd als de beste bronnen van ijzer. Hun waarden variëren tussen 5 en 7 milligram ijzer per 100 gram. Maar, zo blijkt uit een artikel (Spaanse link) uit 2020, de aanwezigheid van fenolen, zoals tannines en fytinezuur, die zouten vormen met verschillende mineralen, beperken de beschikbaarheid van ijzer voor opname.

Gelukkig slagen sommige processen, zoals het weken, ontkiemen en fermenteren van de zaden, erin bepaalde enzymen in het graan te activeren die de bindingen verbreken en het ijzer vrijmaken. Tegelijkertijd is het een goed idee om granen te weken en kiemen of gekiemde peulvruchten te eten om de ijzeropname bij bloedarmoede bij kinderen te verbeteren.

Groene bladgroenten

Van de groenten zijn degenen die in oplopende volgorde meer ijzer leveren waterkers, snijbiet en spinazie. De waarden variëren van 2 tot 4 milligram per 100 gram voedsel. In groene bladeren zitten echter oxalaten die een volledige opname verhinderen. In deze groenten zit bijvoorbeeld fytinezuur. Met dit in gedachten kan het koken van de bladeren de beschikbaarheid van dit mineraal verbeteren.

Noten zijn een bron van ijzer
Noten zijn zeer veelzijdige voedingsmiddelen om te bereiden en te combineren. Ze kunnen namelijk rauw, geroosterd of in onder meer salades, dressings en gebak worden gegeten.

Noten

Noten zijn een uitstekende bron van eiwitten, gezonde vetten, antioxidanten en mineralen. Van deze laatste springen de ijzerwaarden eruit, tussen 5 en 7 milligram per 100 gram.

Naast hun voedingswaarde zijn kinderen dol op de smaak, textuur en aroma’s van noten. De noten met het hoogste ijzergehalte zijn pistachenoten (7 mg %), zonnebloempitten (6,4 mg %), pijnboompitten (5,6 mg %), hazelnoten en amandelen (beide 4 mg %).

Biergist

Gist is een levend micro-organisme dat gebruikt wordt om fruit en granen te fermenteren. Het bevat een hoog aandeel ijzer en bereikt 20 milligram per 100 gram. Het wordt gebruikt om pizza’s, broden en andere gefermenteerde producten te maken. Het kan ook gebruikt worden om sommige vruchtendranken, sauzen, crèmes of soepen te verrijken.

Hoe kun je profiteren van het ijzer in voedsel

Volgens het tijdschrift Farmacia Profesional (Spaanse link), kan de biologische beschikbaarheid van ijzer worden verbeterd met enkele tips die we je hieronder geven:

  • Verhoog de consumptie van vruchten die rijk zijn aan vitamine C, zoals onder andere guave, aardbeien, kiwi of citrusvruchten. Vooral bij het eten van peulvruchten en groenten. Vitamine C verhoogt de opname van ijzer.
  • Vermijd producten die de opname ervan remmen, zoals koffie, thee en chocolade. Cafeïne en theïne houden ijzer vast en verminderen de opname ervan met 60%. Daarom moeten ze niet bij de maaltijd worden ingenomen.
  • Vermijd voedingsmiddelen die onoplosbare vezels leveren, zoals onder andere tarwezemelen, volle granen en volkorenbrood en -pasta. Deze vezels houden ook ijzer vast.
  • Zuivelproducten consumeren buiten de maaltijden die het meeste ijzer leveren.

Het verhogen van de ijzerinname is de sleutel

Wanneer je geconfronteerd wordt met bloedarmoede bij kinderen, is de eerste actie om met een kinderarts en voedingsdeskundige te praten voor begeleiding bij de voeding. Het is cruciaal om de consumptie te verhogen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan biobeschikbaar ijzer, zoals vlees, lever, sardines uit blik, noten, peulvruchten, weekdieren en schaaldieren. Neem ze op in nieuwe en aantrekkelijke bereidingen om ze verleidelijk te maken voor het kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.