Vitamine C tijdens de zwangerschap: hoeveel heb je nodig?

Vitamine C tijdens de zwangerschap is een van de 13 essentiële voedingsstoffen, omdat het bescherming biedt tegen geboorteafwijkingen. Leer hoeveel nodig is.
Vitamine C tijdens de zwangerschap: hoeveel heb je nodig?
Marta Guzmán

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Marta Guzmán.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Zwangerschap is een van de lichamelijk meest veeleisende fasen voor vrouwen. Daarom moeten toekomstige moeders speciale aandacht besteden aan het volgen van een gezond dieet en het verzekeren van hun dagelijkse inname van micronutriënten zoals vitamine C. Die zijn namelijk essentieel voor de goede ontwikkeling van de baby.

Deskundigen raden zelfs aan de inname van bepaalde vitamines zoals foliumzuur te verhogen in de maanden vóór de conceptie. Dit helpt namelijk om problemen zoals misvormingen in de neurale buis van de foetus te voorkomen. Vitamine C is een van de 13 essentiële voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Het biedt namelijk bescherming tegen verschillende ziekten en geboorteafwijkingen. Bovendien bevordert het de immuniteit en beschermt het ook tegen bloedarmoede door het lichaam te helpen ijzer op te nemen. Leer dus hoeveel je nodig hebt.

De aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) over de energie-inname voor een zwangere moeder zijn dat die in het begin van de zwangerschap dagelijks met 300 kilocalorieën verhoogd moet worden. Dit vertaalt zich in een dieet dat kan variëren tussen 2.150 en 2.200 kilocalorieën per dag. De toename van de calorie-inname moet dan weer groter zijn in het tweede en derde trimester.

Vitamine C tijdens de zwangerschap

De dagelijkse consumptie van groenten en fruit is een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een evenwichtige voeding vol vitaminen zoals vitamine C. Je kunt de inname van voedingsmiddelen zoals noten, peulvruchten, vlees en vis ook niet weglaten. Dit om een voldoende evenwichtige eiwitinname te verzekeren.

Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C

Natuurlijk sinaasappelsap is naast vitamine C een goede bron van foliumzuur. In combinatie met vitamine B-12 stelt het het lichaam van de zwangere moeder in staat eiwitten beter te verteren en nieuwe aan te maken.

Daarom wordt het interne systeem van zwangere vrouwen op peil gehouden met een goed gehalte aan vitamines als ze dagelijks een glas sinaasappelsap drinkt. De inname van vitamine C tijdens de zwangerschap acht men veilig bij aanbevolen doses tussen 80 mg en 85 mg voor zwangere vrouwen van 19 jaar en ouder.

Voor een goede dagelijkse ijzeropname komt vitamine C in het spel als een fundamenteel onderdeel van dit proces. Een verhoogde consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine moet dus deel uitmaken van het dagelijkse dieet van elke zwangere vrouw. Een glas sinaasappelsap levert 60 mg vitamine C. Dit is 65% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Maar je moet weten dat er ook andere voedingsmiddelen dan sinaasappelsap zijn die nog rijker aan deze voedingsstof zijn. Denk onder andere aan de volgende:

  • Citrusvruchten: zoals sinaasappel, citroen, grapefruit
  • Andere vruchten: zoals kiwi’s, aardbeien, meloen, zwarte bes, papaja
  • Groenten: rode paprika, spruitjes, broccoli en ook peterselie

Een ander interessant gegeven voor vrouwen die zich bijvoorbeeld zorgen maken over zwangerschapsstriemen is het vermogen van vitamine C, of ascorbinezuur, om collageen op te bouwen. Collageen geeft elasticiteit aan uitgerekte huidweefsels als je buik groeit tijdens de zwangerschap.

Anderzijds is het erg belangrijk deze vitamine in de gaten te houden. Zwangere vrouwen die namelijk niet de aanbevolen hoeveelheid ascorbinezuur binnenkrijgen hebben een verhoogd risico op het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging (preeclampsie). Dit is een aandoening die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Een tekort aan vitamine C is ook in verband gebracht met verhoogde oxidatieve stress en een verminderde innesteling, volgens een studie in het tijdschrift Voedingsstoffe (Engelse link).

Een zwangere vrouw heeft voldoende vitamines nodig

Een goed dieet is de sleutel tijdens de zwangerschap

Een laag vitamine C-gehalte brengt men ook in verband met het HELLP syndroom. Dit is een aandoening waarbij zwangere vrouwen lijden aan verhoogde leverenzymen, een laag aantal bloedplaatjes en afbraak van rode bloedcellen. Al deze verschijnselen vormen een gevaar voor moeder en baby.

Sommige moeders gebruiken multivitaminesupplementen die grote hoeveelheden van deze vitamine bevatten. Deze multivitaminen worden echter niet veilig geacht tijdens de zwangerschap, omdat ze te veel vitamine C bevatten. Het beste vitamine C-supplement tijdens de zwangerschap is er een dat speciaal voor zwangere vrouwen ontworpen is en precies de juiste hoeveelheid vitaminen bevat.

De beste keuze voor zwangere vrouwen is om een verscheidenheid aan fruit en groenten te eten en ervoor te zorgen dat je elke dag minstens één voedingsmiddel rijk aan vitamine C binnenkrijgt, zoals sinaasappelsap, kiwi, rode paprika, of aardbeien.

Zwangere vrouwen die risico lopen op hoge bloeddruk moeten ook voorzichtig zijn met de inname van ascorbinezuur. Je kunt het beste een arts raadplegen over je dagelijkse voeding om te bepalen of extra ascorbinezuur nodig is om voedingstekorten tijdens de zwangerschap aan te vullen of dat de normale inname voldoende is.

Na de bevalling hebben zogende moeders 115-120 mg vitamine C per dag nodig. Vitamine C wordt uitgescheiden in de moedermelk en de effecten op de zuigeling zijn onbekend. Daarom is voorzichtigheid geboden tegen overmatige supplementaire inname van vitamine C bij vrouwen die borstvoeding geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • National Institutes of Health. Office of dietary suplements.
  • Dror, D. K., & Allen, L. H. (2012). Interventions with vitamins B6, B12 and C in pregnancy. Paediatric and perinatal epidemiology26 Suppl 1, 55–74. doi:10.1111/j.1365-3016.2012.01277.x
  • Wallace, K., Harris, S., Addison, A., & Bean, C. (2018). HELLP Syndrome: Pathophysiology and Current Therapies. Current pharmaceutical biotechnology19(10), 816–826. doi:10.2174/1389201019666180712115215

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.