Het belang van vitamine K tijdens de zwangerschap

Vitamine K komt voornamelijk voor in groene bladgroenten, hoewel het ook endogeen kan worden geproduceerd door de werking van de darmmicrobiota. Vandaag gaan we kijken naar het belang van vitamine K tijdens de zwangerschap.
Het belang van vitamine K tijdens de zwangerschap

Laatste update: 05 juni, 2021

Vitamine K is een voedingsstof die kan worden aangemaakt door de bacteriën die in de darmen leven. Het heeft het vermogen om de bloedstolling te beïnvloeden. Experts beschouwen het dus als een belangrijk element bij het beoordelen van de cardiovasculaire status. Hieronder zullen we je vertellen over het belang van vitamine K tijdens de zwangerschap.

Voordat we beginnen, moeten we erop wijzen dat de voedingsbehoeften tijdens de zwangerschap licht toenemen. Het is vooral essentieel om de opname van bepaalde vitamines en mineralen te verhogen om de goede ontwikkeling van de foetus te garanderen.

Het belang van vitamine K tijdens de zwangerschap

Het belang van vitamine K

Zoals we hierboven vermeldden, is vitamine K verantwoordelijk voor het verhogen van het bloedstollingsvermogen. Onder normale omstandigheden is dit voordelig, omdat het wondherstel verbetert. In een situatie waar iemand met anticoagulantia wordt behandeld is het echter belangrijk voorzichtig te zijn met de inname van deze voedingsstof.

Tegelijkertijd heeft deze vitamine het vermogen om te helpen bij de vorming van weefsels en botten. Volgens een onderzoek in het tijdschrift Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, kan regelmatige inname van de voedingsstof helpen om een grotere botdichtheid te garanderen. Dit proces kan de sleutel zijn tot het voorkomen van osteoporose.

Om echter het verlies van botmineraaldichtheid te voorkomen, is het het beste om regelmatig krachtoefeningen te doen, evenals het innemen van calcium en vitamine D. We mogen niet vergeten dat dit probleem veel voorkomt bij vrouwen, vooral na de menopauze.

Bronnen van vitamine K

We kunnen zorgen voor voldoende vitamine K in het lichaam door de inname van groene bladgroenten. In die zin zijn spinazie, boerenkool, snijbiet of kruisbloemige groenten een bron van deze voedingsstof. Bovendien is het mogelijk om dit element in het spijsverteringskanaal te synthetiseren dankzij de werking van darmbacteriën.

Houd er echter rekening mee dat veranderingen in de samenstelling van de microbiota het vermogen van micro-organismen om vitamine K te produceren kunnen beïnvloeden. Daarom is het het beste om zowel vezels als probiotica in de normale voeding op te nemen. Dit zorgt voor een goede bacteriële biodiversiteit.

Vitamine K tijdens de zwangerschap

Vitamine K is een bijzonder belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen. Dankzij de anticoagulerende eigenschappen helpt het bloedingen bij de foetus te voorkomen, wat anders een miskraam zou kunnen veroorzaken.

Volgens onderzoek dat verscheen in het blad Scientific Reports (Engelse link), kan het nuttig zijn om vitamine K aan te vullen tijdens de zwangerschap in het geval van lage vitamine K-waarden. Op dit moment is het echter niet een van de meest voorkomende voedingssupplementen tijdens de zwangerschap.

Toch raden deskundigen aan om bij een behandeling met antibiotica over een langere periode een verhoging van deze vitamine te overwegen. In deze situatie zou de synthese op darmniveau kunnen afnemen, dus het zou gepast zijn om een extra voorziening te garanderen.

Is een teveel aan deze voedingsstof giftig?

Vitamine K wordt niet gecategoriseerd als een giftige voedingsstof, zelfs niet als je er te veel van consumeert. De in water oplosbare aard betekent dat het overschot gemakkelijk via de urine wordt verdreven. 

In situaties van overconsumptie is het echter mogelijk om cellulaire schade te ervaren door de interactie op de vorming van glutathion, een krachtige antioxidant. Evenzo kan bij overmatige doseringen leverbeschadiging optreden, aangezien dit de belangrijkste opslagplaats is.

Gezonde voeding is belangrijk tijdens de zwangerschap

Een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt kunnen lezen is vitamine K een voedingsstof die van groot belang is tijdens de zwangerschap. Dankzij deze vitamine wordt het optreden van bloedingen bij de foetus, die het voortbestaan in gevaar kunnen brengen, voorkomen. Dit vermindert het risico op een miskraam aanzienlijk.

Het moet nog opgehelderd worden of het nuttig is om vitamine K-suppletie tijdens de zwangerschap te systematiseren. Studies geven namelijk nog geen uitsluitsel. Evenzo moeten we er rekening mee houden dat dit element ook een gunstig effect kan hebben op de vorming van botweefsel bij de foetus.  Wellicht ook interessant voor jou

Een vitamine D tekort bij vrouwen en de risico’s
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een vitamine D tekort bij vrouwen en de risico’s

Leer hoe je enkele subtiele, maar effectieve symptomen kunt herkennen die aantonen dat je misschien een tekort aan vitamine D hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutrition Reviews. Octubre 2020. 78 (10): 813-826.
  • Centros para el Control y Desarrollo de Enfermedades. Preguntas frecuentes: la vitamina K y la inyección de vitamina K al nacer. U. S. Department of Health and Human Services. Octubre 2019.
  • Fusaro M, Mereu MC, Aghi A, Iervasi G, Gallieni M. Vitamin K and bone. Clin Cases Miner Bone Metab. 2017 May-Aug;14(2):200-206. doi: 10.11138/ccmbm/2017.14.1.200. Epub 2017 Oct 25. PMID: 29263734; PMCID: PMC5726210.
  • Kellie F. J. Vitamin K supplementation during pregnancy for improving outcomes. Cochrane Database System Reviews. Junio 2017. CD10920.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin K. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.
  • Shahrook S, Ota E, Hanada N, Sawada K, Mori R. Vitamin K supplementation during pregnancy for improving outcomes: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2018 Jul 30;8(1):11459. doi: 10.1038/s41598-018-29616-y. PMID: 30061633; PMCID: PMC6065418.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.