Een vitamine D tekort bij vrouwen en de risico's

Vitamine D speelt een essentiële rol in ons metabolisme, bottenstelsel en in de opperhuid, evenals in het immuunsysteem. Veel vrouwen hebben echter een tekort aan deze vitamine. In dit artikel ontdek je de risico's die verbonden zijn aan dit tekort.
Een vitamine D tekort bij vrouwen en de risico's

Laatste update: 25 februari, 2019

Leer hoe je enkele subtiele, maar effectieve symptomen kunt herkennen die aantonen dat je misschien een tekort aan vitamine D hebt.

Als je merkt dat je een van deze symptomen hebt, dan is het noodzakelijk om met je arts te overleggen, die je waarschijnlijk zal aanbevelen om een bloedtest te doen. Dit is namelijk de enige manier om nauwkeurig je vitamine D niveau te bepalen.

Vitamine D is een uiterst belangrijke voedingsstof vanwege de krachtige effecten die het heeft op verschillende systemen van het lichaam. Deze vitamine wordt voornamelijk door het lichaam geproduceerd uit een specifiek type cholesterol, dat wordt omgezet door het effect van de zon.

Vitamine D kan echter ook worden opgenomen door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Hoewel het een vitamine is, wordt het ook beschouwd als een hormoon, omdat het in essentie in de huid wordt gesynthetiseerd door verschillende stadia van transformatie in de lever en de nieren.

Vitamine D moet zeker een zorg zijn voor vrouwen, vooral voor degenen die borstvoeding geven en zwanger zijn en geen supplementen nemen. Het tekort is een risicofactor voor de foetale ontwikkeling, het immuunsysteem en de botten.

Risico’s die gerelateerd zijn aan een vitamine D tekort bij vrouwen

Vrouw smeert zich in met zonnebrand

Het lichaam produceert een goede hoeveelheid vitamine D. Dit gebeurt in de huid, door het effect dat het ultraviolette zonlicht heeft op cholesterol. Ondertussen komt een ander deel uit voedsel.

Houd er rekening mee dat vitamine D in de meeste voedingsmiddelen wordt aangetroffen. De belangrijkste zijn vette vis, levertraan en sommige planten, zoals paddenstoelen.

Een tekort aan vitamine D bij vrouwen is een reëel gevaar voor hun gezondheid. Sommige symptomen vertonen duidelijke tekenen van een tekort aan deze vitamine, zoals chronische en permanente pijn in de botten, gewrichten en spieren, of een staat van depressie of vermoeidheid.

1. Hypertensie

Een hoge bloeddruk is een veel voorkomende ziekte en een zeer belangrijke cardiovasculaire risicofactor. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van een vrouw en helpt zo het cardiovasculaire risico veroorzaakt door een hoge bloeddruk te verminderen.

In feite kan een gebrek aan vitamine D een negatieve invloed hebben op de bloeddruk. Daarom is het nemen van een supplement van deze vitamine een van de beste manieren om de bloeddruk te reguleren.

2. Depressie

Een depressie kan een gevolg zijn van een vitamine D tekort. Er is zelfs een belangrijke link tussen een laag vitamine D gehalte en de symptomen van een depressie. Vitamine D speelt ook een essentiële rol bij het reguleren van de serotoninesynthese.

Serotonine is een neurotransmitter die de eetlust en de stemming regelt, die op een hormonale wijze wordt geactiveerd door vitamine D. Daarom is het een bepalende factor in de gemoedstoestand van vrouwen en speelt het een belangrijke rol bij depressies.

Vitamine D wordt in de meeste voedingsmiddelen aangetroffen. De belangrijkste zijn vette vis, levertraan en sommige planten, zoals paddenstoelen.

3. Vermoeidheid en een gebrek aan slaap

Vrouw eet lunch

Een van de belangrijkste functies van vitamine D is om het lichaam te helpen calcium te absorberen, naast het bestrijden van vermoeidheid en het stimuleren van het immuunsysteem. Vermoeidheid en slaperigheid zijn namelijk enkele van de meest bekende symptomen van een tekort aan vitamine D bij vrouwen.

Als hormoon speelt vitamine D een belangrijke rol bij de stofwisseling en het immuunsysteem. Op dezelfde manier speelt het ook een sleutelrol in de kwaliteit van de slaap die vrouwen hebben.

4. Gewrichten en botten

Gewrichtspijn is een van de belangrijkste symptomen die veroorzaakt wordt door een vitamine D tekort bij vrouwen. In feite kan deze vitamine pijn in spieren en botten verminderen.

Vitamine D heeft gunstige effecten op de gezondheid van vrouwen, omdat het:

  • De juiste functie van spieren bevordert.
  • Hun kracht verhoogt.
  • Het risico op breuken vermindert.

Het helpt ook het dunner worden en verzwakken van botten te voorkomen en vermindert het risico op osteoporose, wat vaak voorkomt bij vrouwen, omdat de oestrogeenspiegels tijdens de menopauze afnemen.

Houd ten slotte ook rekening met het feit dat vitamine D nog steeds een organische stof is die nodig is voor het metabolisme van een vrouw.

Daarom is het essentieel om dagelijks een uitgebalanceerd dieet te volgen en jezelf elke dag bloot te stellen aan de zon, vooral ‘s ochtends. Dit voorkomt de risico’s van dit vitaminetekort. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Judd, S. E., & Tangpricha, V. (2009). Vitamin D deficiency and risk for cardiovascular disease. In American Journal of the Medical Sciences. https://doi.org/10.1097/MAJ.0b013e3181aaee91
  • Cranney, A., Horsley, T., O’Donnell, S., Weiler, H., Puil, L., Ooi, D., … Mamaladze, V. (2007). Effectiveness and safety of vitamin D in relation to bone health. Evidence Report/Technology Assessment.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.