De menopauze: wat zijn de symptomen?

Ben je op de hoogte van de symptomen van de menopauze? Deze fase, waar elke vrouw doorheen gaat, komt voor met specifieke symptomen zodat je je lichaam en gedachten goed voor kan bereiden.
De menopauze: wat zijn de symptomen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 januari, 2019

Tussen de 40 en 50 jaar krijgen vrouwen te maken met een nieuwe periode met lichamelijke veranderingen: de menopauze. In deze fase stopt de ovulatie en verdwijnt de menstruatie. Er zijn echter nog een paar symptomen waar je van af moet weten. In dit artikel zullen we het over een aantal hebben.

Net als andere natuurlijke lichaamsveranderingen verschillen de symptomen per vrouw. Ze kunnen variëren in intensiteit, duur en zelfs wanneer ze zich voor doen.

Hoewel de verdwijning van de menstruatie een onmisbaar teken is van het begin van deze fase, zijn er ook andere indicatoren. In feite zijn er een paar die verwijzen naar de pre-menopauze. Dit is de voorbereiding van het lichaam op de veranderingen die zich voor zullen doen.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?

We zullen een korte beschrijving geven van alle symptomen die zich gewoonlijk voordoen in deze fase. Het is belangrijk om te benadrukken dat ongeveer 15% van de vrouwen geen ongemakken voelt voor de menopauze begint.

Onregelmatige menstruatie

De menstruatie wordt langer, korter, intenser of komt later. Het is een duidelijk teken dat het voortplantingssysteem van de vrouw zich ‘uitschakelt’. Dit duurt meestal een aantal jaar voordat het volledig verdwijnt. Specialisten zeggen dat vrouwen volledig in de menopauze zitten wanneer ze een jaar lang niet ongesteld zijn geweest.

Opvliegers

Je zal een erg opvallende warmtegolf in je lichaam voelen, die doorgaat tot het gezicht. Opvliegers zorgen vaak voor veel ongemak bij vrouwen, omdat je huid rood kan worden.

Daarnaast kan het meerdere keren op een dag voorkomen. ‘s Nachts kunnen vrouwen wakker worden omdat ze zonder reden zweten en kunnen ze ongemakken ervaren tijdens het slapen.

Vaginale infecties

Het komt vaak voor dat een vrouw regelmatiger het gevoel heeft dat ze naar het toilet moet. Daarnaast kunnen ze ook last krijgen van vaginale infecties die behandelt moeten worden door een dokter.

Wat zijn de symptomen van de menopauze

Veranderingen in het humeur

Net als bij een zwangerschap is de menopauze en de jaren er na een belangrijke fase voor de hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw.

Stemmingswisselingen zijn dan ook heel normaal, zelfs als je niet in de buurt bent van andere mensen. Ook kan je last krijgen van andere, onverklaarbare gevoelens.

Een vrouw die bijna de menopauze in gaat kan zich opeens geïrriteerd, verdrietig, nerveus of angstig voelen zonder een duidelijke reden.

Hoofdpijn

Zoals we eerder gezegd hebben passen niet alle lichamen zich hetzelfde aan aan deze veranderingen. Daarom kunnen er vasomotorische onregelmatigheden voorkomen die symptomen veroorzaken als duizeligheid en hoofdpijn van verschillende intensiteiten.

Veranderingen in libido

Als gevolg van deze “hormonale revolutie” kan een vrouw een duidelijk verschil zien in haar libido. Hoe dan ook, dit betekent niet dat je nooit meer intieme relaties zult hebben.

Het doel is om hierover met je partner te praten zodat er een wederzijds begrip is. Hoewel het verlangen er nog wel is kunnen vaginale droogheid of gebrek aan gevoeligheid de ervaring minder plezierig maken. Het wordt aanbevolen om alles rustig aan te doen en te onthouden dat alles snel weer vanouds zal zijn.

De symptomen van de menopauze verschillen per vrouw. Ze kunnen variëren in intensiteit, duur en zelfs wanneer ze zich voor doen.

Manieren om voor jezelf te zorgen tijdens de menopauze

Deze periode is een levenslange conditie vanaf het moment dat het begint. Daarom wordt het aanbevolen dat vrouwen verantwoordelijkheid nemen en een gezond leven leiden om op de beste manier mogelijk hiermee om te gaan.

Bepaalde gewoontes worden erg belangrijk. Hier zijn er een paar:

  • Eet gezond. Een gevarieerd en gezond dieet is essentieel, omdat je tijdens de menopauze een gebrek aan de nodige vitaminen en mineralen hebt. Je dokter kan een aantal onderzoeken doen om je precies te vertellen wat je voedingsbehoeftes zijn.
  • Sporten. Je lichaam actief houden is belangrijk om spieren en de gezondheid van je botten te behouden. Vooral in combinatie met het eerder genoemde gebrek aan voedingsstoffen kunnen er zich problemen voordoen. Aan de andere kant helpen lichte oefeningen van 30 minuten per dag met het voorkomen van diabetes, cholesterol- en bloeddrukproblemen.
  • Stop met ongezond eten en andere ongezonde gewoontes. Hieronder valt het verminderen van vetinname, het limiteren van koolhydraten en het verminderen van inname van koffie en tabak als dit mogelijk is.
  • Zonnebaden. Zo’n 15 minuten aan zonlicht per dag biedt je lichaam de vitamine D dat het nodig heeft. Het helpt ook bij het loslaten van spanning en verbetert je humeur.
  • Het is voordelig om een goed glijmiddel te gebruiken of goed opgewonden te raken als je seks hebt om dit natuurlijk te laten verlopen. Daarnaast zijn oefeningen voor de bekkenbodem ook nuttig.
Manieren om voor jezelf te zorgen tijdens de menopauze

Moet ik medicatie nemen?

Veel vrouwen vallen terug op specifieke medicaties om de symptomen van de menopauze te verminderen. Dit is echter erg verschillend per persoon. Logischerwijze moet het de dokter zijn die de situatie evalueert en de juiste medicatie voorschrijft.

In geen enkel geval moet een vrouw zelf kiezen om medicatie te nemen. Zoals eerder gezegd is elk lichaam anders en hetzelfde geldt voor je behoeftes en zorg. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252011000400013
  • Dennerstein L, Lehert P. (2004). Women’s sexual functioning, lifestyle, mid-age, and menopause in 12 European countries. Menopause 2004;11;778-785.
  • Hernández-Valencia, M., Córdova-Pérez, N., Basurto, L., Saucedo, R., Vargas, C., Vargas, A., … & Zárate, A. (2010). Frecuencia de los síntomas del síndrome climatérico. Ginecol Obstet Mex, 78(4), 232-237. http://www.nietoeditores.com.mx/nieto/Ginecologia/2010/abril10/art.original_frecuencia.pdf
  • Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
  • Landgren BM, Collins A, Csemiczky G, et al. (2004).Menopause transition: annual changes in serum hormonal patterns over the menstrual cycle in women during a nine-year period prior to menopause. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:2763-2369.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.