Onregelmatige menstruatie na de bevalling

Onregelmatige menstruatie na de bevalling

Laatste update: 13 juli, 2018

In dit artikel zullen we het hebben over onregelmatige menstruatie na de bevalling. Zo kom je niet plotseling voor onprettige verrassingen te staan.

Na de geboorte heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen, zich aan te passen en weer het evenwicht te bereiken van negen maanden terug.

Menstruele veranderingen en de duur tot je eerste menstruatie na de bevalling verschilt van vrouw tot vrouw. Deze veranderingen zijn volkomen natuurlijk en dus geen reden tot bezorgdheid.

Hoe zou de eerste menstruatie na de bevalling moeten zijn?

De eerste menstruatie na de bevalling kan tot 5 of 6 maanden op zich laten wachten. Dit kan in sommige gevallen zelfs tot een jaar duren.

Deze vertraging komt door de vele veranderingen die plaatsvinden in het lichaam.

Dus het is mogelijk dat:

 • De eerste menstruatie pijnlijker en veel intenser zal zijn dan je menstruaties van voor de zwangerschap.
 • Misschien krijg je eerst last van PMS. Hierdoor moet je mogelijk overgeven en voel je je duizelig.
 • Je kunt last krijgen van kraamvloed. Kraamvloed is een soort bloeding die bestaat uit slijm en weefsel dat tijdens de zwangerschap in de baarmoeder is gevormd.

Je eerste twee of drie menstruaties na de bevalling kunnen wat kwantiteit betreft soms een beetje overdonderend zijn. Toch zal alles na verloop van tijd weer normaal worden.

Sommige gynaecologische problemen zoals cysten op de eileiders en endometriose gaan tijdens en na de bevalling uit zichzelf voorbij.

De eerste menstruatie na de bevalling kan wel 5 tot 6 maanden op zich laten wachten. Soms duurt het zelfs een jaar.

Onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoedingsperiode

Menstruele veranderingen verschillen vaak van vrouw tot vrouw. Bovendien hangen ze grotendeels af van het hormonale en fysieke evenwicht van de vrouw in kwestie. Ook het al dan niet geven van borstvoeding heeft hier een grote invloed op.

Borstvoeding wordt in verband gebracht met de aanmaak van meer prolactine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor menstruele problemen.

Vrouwen die borstvoeding geven moeten vaak tot vijf maanden wachten voordat ze weer beginnen te menstrueren.

Vrouwen die geen borstvoeding geven kunnen reeds twee maanden na de bevalling weer een menstruatie krijgen.

Onregelmatige menstruatie: krampen
Veel vrouwen zullen tijdens de borstvoedingsperiode niet menstrueren. Toch kunnen de omstandigheden verschillen. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van een onregelmatige menstruatie.

Er zijn slechts weinig vrouwen die dezelfde symptomen ervaren tijdens hun eerste menstruatie na de bevalling. Sommigen hebben last van duizeligheid, misselijkheid en gezwollen benen.

Deze grote variatie aan symptomen kan te maken hebben met het geven van borstvoeding. Hierdoor wordt immers meer prolactine geproduceerd.

Onregelmatige menstruatie na de bevalling: kan ik zwanger worden?

Zelfs tijdens een periode van onregelmatige menstruatie na de bevalling kan een vrouw zwanger worden. Dit komt omdat er wel degelijk een eisprong is.

De eerste eisprong na de bevalling kan plaatsvinden zonder dat je het zelf beseft. Dit kan zelfs al twee weken na de geboorte voorvallen.

De vruchtbaarheid na de bevalling is echter extreem laag. Toch moet je in gedachten houden dat alles mogelijk is.

De menstruatie uitstellen door borstvoeding te geven werkt slechts in 98% van de gevallen. Bovendien werkt dit alleen maar indien alle regels tijdens de zes maanden na de bevalling worden nageleefd.

Vergeet niet dat een onregelmatige menstruatie zich weer zal herstellen. Dit begint vaak vanaf zes maanden na de geboorte.

De eerste menstruatie na de bevalling is een teken dat de cycli van het voortplantingssysteem weer zijn genormaliseerd.

8 praktische tips om je menstruatie na de bevalling weer in evenwicht te brengen

De menstruele cyclus normaliseert uit zichzelf na enkele maanden. Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om dit proces te stimuleren:

 • Eet evenwichtig en zorg voor veel mineralen en voedingsstoffen.
 • Sport met mate.
 • Drink overdag veel water en vruchtensap.
 • Drink geen alcohol.
 • Rust wanneer je dat nodig hebt.
 • Rook niet.
 • Probeer zo weinig mogelijk stress te ervaren.
 • Vermijd ongezonde voeding.

Onregelmatige menstruatie: op bed om te rusten
Maak je niet te veel zorgen over je menstruaties. Integendeel, probeer gewoon om van het moederschap te genieten.

Het belangrijkste om te weten is dat je eerste menstruatie na de zwangerschap een teken is dat je voortplantingssysteem weer op orde begint te komen.

Dit gebeurt ondanks alle veranderingen die de eileiders hebben moeten doorstaan.

Toch kan het meerdere maanden duren voordat je menstruatie weer hetzelfde aanvoelt als voor de zwangerschap.

Mogelijk treden er andere problemen op zoals zware bloedingen. Raadpleeg in dat geval altijd je gynaecoloog. Zo kunnen hij of zij het probleem onderzoeken en een gepaste behandeling voorstellen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.