Ontdek deze 7 ideale vruchten voor zwangere vrouwen

Ontdek hieronder wat 7 ideale vruchten voor zwangere vrouwen zijn. Als je eenmaal weet wat ze zijn, probeer ze dan in je dieet op te nemen.
Ontdek deze 7 ideale vruchten voor zwangere vrouwen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn enkele vruchten voor zwangere vrouwen die binnen een evenwichtige voeding en, natuurlijk, een gezonde levensstijl, een groot aantal voordelen voor je lichaam bieden. Hier vertellen we je wat ze zijn.

Vruchten zijn voedingsmiddelen die het lichaam helpen voeden en hydrateren. Ze helpen echter ook om een gezond gewicht te behouden, dankzij hun vezelgehalte. Daarom is het belangrijk ze dagelijks in het dieet te verwerken, in tussendoortjes, of in de hoofdmaaltijden.

Papaja, een van de ideale vruchten voor zwangere vrouwen

Papaja is rijk aan papaïne (vandaar de naam). Dit is een enzym met uitstekende verterende en pijnstillende eigenschappen dat erg handig is als het gaat om het verlichten van een trage spijsvertering bij zwangere vrouwen.

Deze vrucht is ook rijk aan antioxidanten, mineralen en vitamines zoals vitamine E, die op verschillende manieren bijdragen tot de gezondheid van het lichaam.

Papaja is een van onze 7 ideale vruchten voor zwangere vrouwen

Regelmatige consumptie van papaja helpt om:

 • De gezondheid van de huid te verbeteren.
 • Buikpijn te bestrijden.
 • Constipatie te voorkomen en te behandelen.
 • Het immuunsysteem te versterken.
 • De bloedsuikerspiegel te reguleren
 • Een goed energieniveau te behouden.
 • De algemene gezondheid van het maag-darmkanaal te verbeteren.
 • Brandend maagzuur, dat zo vaak voorkomt tijdens de zwangerschap, te verlichten.

Mandarijnen

Een andere ideale vrucht voor zwangere vrouwen is de mandarijn. De smaak is heerlijk en deze vrucht heeft een groot voedingsgehalte. Mandarijnen bevatten vooral vitamine A, C en E. Ze zijn ook rijk aan kalium, magnesium, fosfor, foliumzuur en andere voedingsstoffen.

Deze vrucht helpt de gezondheid van het immuunsysteem dus te versterken, waardoor infecties op afstand gehouden worden. Maar deze vrucht draagt ook bij tot het behoud van een goede huidgezondheid door de aanmaak van collageen en caroteen te stimuleren.

Wat de baby betreft is de consumptie van mandarijnen ook heel geschikt. De voedingsstoffen die ze bevatten spelen namelijk een rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de weefsels en de vorming van rode bloedcellen.

Mandarijnen zijn gezond voor zwangere vrouwen

Het consumeren van een mandarijn na het nuttigen van een kom linzen helpt de ijzeropname te verbeteren; iets dat heel nuttig is om bloedarmoede tijdens de zwangerschapsmaanden te voorkomen.

Ideale vruchten voor zwangere vrouwen: appels

De derde onder onze ideale vruchten voor zwangere vrouwen is de appel. Het is een heel veelzijdige vrucht met een uitstekende voedingsbijdrage, ook voor de baby. Appels bevatten antioxidanten, mineralen en verschillende vitaminen die helpen om:

 • De gezondheid van de huid te verbeteren.
 • De werking van vrije radicalen te bestrijden.
 • Symptomen van verschillende maag- en darmproblemen te verlichten.
 • Constipatie en diarree op natuurlijke wijze te behandelen (afhankelijk van of de appels rauw of gekookt gegeten worden).
 • De cholesterolopname te reguleren en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
 • Het vasthouden van vocht te bestrijden.
 • Gaatjes te helpen voorkomen (als de vrucht op natuurlijke wijze gegeten wordt)
Appels zijn ook gezonde vruchten tijdens de zwangerschap

Appels staan bekend als de vrucht van de schoonheid. Daarom verwerken veel mensen ze in hun dagelijkse voeding om er gezond uit te blijven zien.

Ideale vruchten voor zwangere vrouwen: perziken

Dit is een vlezige vrucht die een grote hoeveelheid water bevat, zodat ze hitte helpt te bestrijden en uitdroging helpt te voorkomen. Bovendien zijn perziken rijk aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan kalium, magnesium, jodium, en vitamine A, C, B1, B2 en B6.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben perziken volgens de publieke opinie diuretische eigenschappen, zodat ze het vasthouden van vocht kunnen tegengaan. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit feit ondersteunt.

Aardbeien

Een andere ideale vrucht voor zwangere vrouwen zijn aardbeien. Volgens verschillende studies (Engelse link) bevat deze vrucht meerdere actieve bestanddelen die ze heilzame eigenschappen bieden aan het lichaam.

Regelmatige consumptie van aardbeien kan bijvoorbeeld ontstekingsstoornissen, zwaarlijvigheid en oxidatieve stress helpen voorkomen. Ook zou het het risico op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker helpen verlagen.

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze rijk aan vitamine K, C, kalium en magnesium, zodat ze veel voordelen voor zwangere vrouwen inhouden, zoals versterking van het immuunsysteem. Bovendien bevorderen ze de intestinale opname van ijzer, een mineraal dat essentieel is voor de goede ontwikkeling van de baby.

Mango

De mango is een vrucht die rijk is aan suikers die gemakkelijk verteerd worden. Daardoor is het een gezonde bron van energie die nuttig is tijdens de zwangerschap. Deze vrucht is ook rijk aan mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Tot slot bevat het grote hoeveelheden vezels, waardoor het nuttig is om constipatie door de zwangerschap tegen te gaan.

Bananen

De laatste vrucht op onze lijst is de banaan. Behalve dat ze rijk zijn aan mineralen en vitaminen die nodig zijn voor zwangere vrouwen, hebben studies aangetoond (Engelse link) dat deze vrucht antioxiderende stoffen bevat en dat ze de hoeveelheid vitamine A in het lichaam verhogen. Ook kunnen ze, omdat ze rijk zijn aan kalium, helpen bij de behandeling van braken en misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Ideale vruchten voor zwangere vrouwen: conclusie

Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel we je verteld hebben over deze 7 ideale vruchten voor zwangere vrouwen, je ook de rest van de mogelijkheden en combinaties in je dieet moet opnemen. Het belangrijkste is dat je door afwisseling een evenwicht bewaart. De ergste vijand van gezonde voeding zal eentonigheid zijn.

Andere vruchten die tijdens de zwangerschap zeer aan te bevelen zijn onder andere zijn tomaat, ananas, kiwi, pruimen, sinaasappels. Wellicht ook interessant voor jou

4 recepten voor het maken van lekker fruitig ijs
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 recepten voor het maken van lekker fruitig ijs

Fruitig ijs eten is een gezonde manier op van een heerlijk dessert te genieten. Daarnaast voorkom je dat je voor voedsel kiest dat vol zit met suik...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ali, Amanat & Devarajan, Sankar & Waly, Mostafa & M. Essa, Mohamed & S. Rahman, M. (2002). Nutritional and Medicinal Values of Papaya (Carica Papaya L.). 
 • Gugusheff J. R, Ong Zh Y, et al. A maternal “junk food” diet reduces sensitivity to the opioid antagonist naloxone in offspring postweaning. The FASEB Journal. Marzo 2013. 27.
 • Jang, Won et al. “Maternal fruit and vegetable or vitamin C consumption during pregnancy is associated with fetal growth and infant growth up to 6 months: results from the Korean Mothers and Children’s Environmental Health (MOCEH) cohort study.” Nutrition journal vol. 17,1 105. 12 Nov. 2018, doi:10.1186/s12937-018-0410-6.
 • Mayo Clinic. Alimentación durante el embarazo: enfócate en estos nutrientes esenciales. Abril 2022.
 • See-Ling Loy, M Marhazlina, Y Nor Azwany y JM Hamid Jan. Higher intake of fruits and vegetables in pregnancy is associated with birth size. Southeast Asian J Trop Med Public Health. Vol 42 No. 5 September 2011.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.