Wat te eten bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap?

Als je tijdens de zwangerschap last hebt van misselijkheid en overgeven, moet je weten dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die je kunnen helpen om je beter te voelen.
Wat te eten bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 20 maart, 2022

Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap zijn veelvoorkomende problemen, vooral in het beginstadium. Je moet echter proberen je dieet aan te passen om te voorkomen dat je een energie- of voedingstekort krijgt dat je gezondheid aantast. Daarom gaan we je vertellen wat je moet eten als je last hebt van misselijkheid om het ongemak te verlichten en je lichaam te voorzien van hoogwaardige voedingsstoffen.

Allereerst moet je weten dat er bepaalde mechanismen zijn om dit gevoel onder controle te houden. Een effectieve optie is de consumptie van gember. Maar je kunt ook je toevlucht nemen tot medicijnen. Deze moeten echter op de juiste manier door je arts voorgeschreven worden en je mag ze nooit gebruiken zonder de goedkeuring van een specialist.

Voedingsmiddelen om te eten als je last hebt van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

De volgende voedingsmiddelen die we je gaan voorstellen zijn geïndiceerd voor consumptie bij typische misselijkheid in de beginfase van de zwangerschap. Ze helpen je niet alleen het ongemak te verlichten, maar dienen ook om je lichaam kwaliteitsvoedingsstoffen en energie te geven.

1. Crackers

Zoute crackers zijn een voedingsmiddel dat je gemakkelijk verteert. Ze zijn geschikt voor als je geen eetlust hebt, want je hoeft er nauwelijks op te kauwen. Bovendien helpen ze je elektrolytenbalans (evenwicht van water en zouten in het lichaam) onder controle te houden. Onevenwichtigheden kunnen namelijk soms misselijkheid opwekken.

2. Gember tegen misselijkheid en braken

Gember is een van de meest aanbevolen middelen om misselijkheid en braken te beheersen. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Canadian Family Physician Medicine van Family Canadien. Je kunt het het beste als als poeder consumeren. Je kunt het aan bijna elke warme infusie toevoegen.

3. Witte rijst

Een van de best verdragen voedingsmiddelen bij een van streek geraakte maag is witte rijst. Behalve dat het deel uitmaakt van het gebruikelijke dieet, is het ook zeer aan te bevelen om episodes van diarree te bestrijden.

Deze graansoort slaagt erin een flinke hoeveelheid energie, complexe koolhydraten en een dosis vezels te leveren. Dit laatste element is doorslaggevend gebleken (Engelse link) voor de goede werking van de microbiota, die helpt de gezondheidstoestand van de darmen te optimaliseren.

4. Kippenbouillon

Het is essentieel om de inname van eiwitten tijdens de zwangerschap te garanderen, ook als je last hebt van misselijkheid of de drang om te braken. De beste optie hiervoor is het gebruik van kippenbouillon, een zeer soepele en vetarme vloeistof boordevol essentiële aminozuren.

Als je deze bereiding warm drinkt, kan ze een troostend effect geven en voorkomen dat het spijsverteringsgevoel verergert. Tegelijk slaagt het erin voor een goede staat van hydratatie te zorgen, omdat het hoofdzakelijk uit water bestaat.

5. Infusies tegen misselijkheid en braken

Er zijn verschillende infusies die tijdens de zwangerschap kunnen worden genuttigd en die geen gevaar voor de gezondheid van de foetus vormen. Hiertoe behoren kamille en polei (of pennyroyal). Je kunt ze het beste warm en zonder toegevoegde suiker drinken.

Bedenk dat voldoende vocht drinken de sleutel is om een verandering in je lichaamstemperatuur te voorkomen, die voor de foetus nogal negatief is.

Wanneer naar de dokter gaan?

Wat te eten bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Je moet er rekening mee houden dat je in sommige omstandigheden beter naar de dokter kunt gaan. Als de drang om te braken langer dan twee dagen aanhoudt, je meer dan 3 keer op een dag moet braken, of als alles wat je eet braken veroorzaakt, is het beter je verloskundige te raadplegen.

In het geval dat dit verschijnsel gepaard gaat met koorts en buikpijn, kan het voedselvergiftiging zijn. In dit verband kan een behandeling met medicijnen nodig zijn om grotere risico’s te vermijden.

Plan goed wat je moet eten als je last hebt van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

Zoals je gezien hebt, zijn er een aantal optimale voedingsmiddelen om te eten als het gaat om ochtendmisselijkheid. Bedenk dat dit gevoel betrekkelijk vaak voorkomt en niet noodzakelijk op een ernstige gezondheidsstoornis wijst. Het reageert gewoon op de hormonale en fysiologische veranderingen die tijdens dit proces plaatsvinden.

Bedenk tot slot dat een juist beheer van je voeding tijdens de zwangerschap heel belangrijk is voor een goede ontwikkeling van de foetus. Daardoor kunnen toekomstige ziekten bij je baby die te maken hebben met de stofwisseling of de samenstelling van de darmmicrobiota voorkomen worden. Als je er echter meer vragen over hebt, aarzel dan niet een specialist te raadplegen. Wellicht ook interessant voor jou

Natuurlijke remedies voor ochtendmisselijkheid
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Natuurlijke remedies voor ochtendmisselijkheid

Vandaag gaan we uitleggen welke natuurlijke remedies voor ochtendmisselijkheid het kunnen voorkomen of de ernst ervan kunnen verminderen.  • Lindblad, A. J., & Koppula, S. (2016). Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian family physician Medicine de famille canadien62(2), 145. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26884528/
  • Simpson, H. L., & Campbell, B. J. (2015). Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics42(2), 158–179. Disponible en: https://doi.org/10.1111/apt.13248

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.