Infusies die je tijdens de zwangerschap kunt drinken

Zwanger zijn is niet noodzakelijk een synoniem voor ontbering. Als je graag thee drinkt, dan delen we hier enkele infusies die je tijdens de zwangerschap kunt drinken, met toestemming van je arts natuurlijk.
Infusies die je tijdens de zwangerschap kunt drinken
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 09 november, 2022

Het drinken van thee of andere warme dranken gemaakt met kruiden en planten wordt altijd als gezond beschouwd. Tijdens de zwangerschap, wanneer je je gewoonlijk wat ongemakkelijk voelt, dan is het geruststellend en ideaal om een warme drank te kunnen drinken.

Lees meer over enkele van de infusies die je tijdens de zwangerschap kunt drinken.

Uiteraard moet je arts zonder uitzondering goedkeuren wat je tijdens de zwangerschap consumeert. Daarom zullen we in dit informatieve artikel de dranken noemen die volgens voedingsdeskundigen geen invloed op je gezondheid zouden hebben. Het is echter nog steeds belangrijk om je arts te raadplegen voordat je ze drinkt.

Eerste overwegingen

Er zijn verschillende soorten infusies die je dagelijks kunt drinken en die bijdragen aan de algehele gezondheid. Hoewel je ze ook kunt drinken terwijl je zwanger bent, moet je ze niet te vaak drinken.

Net zoals er variëteiten van planten zijn die geschikt zijn voor consumptie tijdens de zwangerschap, kunnen veel infusies ook schadelijk zijn vanwege hun effecten op de bloeddruk of vanwege hun laxerende, abortieve of stimulerende effecten.

Voorbeelden hiervan zijn zwarte thee, groene thee of cocablad-thee, die in sommige Zuid-Amerikaanse landen heel gebruikelijk zijn. Laten we beginnen met het identificeren van de dranken die ten strengste verboden zijn.

Infusies die verboden zijn tijdens de zwangerschap

De onderstaande planten zijn absoluut verboden als je zwanger bent. Het sporadisch drinken ervan zal hun negatieve effecten op je lichaam en je baby niet verminderen. Let dus op en haal ze een tijdje uit je voorraadkast.

 • Rabarber: veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder en kan dan tot een miskraam leiden.
 • Aloëvera en ginseng: ze hebben vochtafdrijvende effecten die diarree kunnen veroorzaken en, als gevolg daarvan, je uitdrogen.
 • Zoethoutwortel: de werking ervan verhoogt namelijk de bloeddruk.
 • Ginkgo Biloba: het kan ervoor zorgen dat je baby hartaandoeningen krijgt. Het kan er ook voor zorgen dat de moeder spijsverteringsproblemen krijgt.
 • Eucalyptus: induceert braken en diarree. Je moet het ook niet gebruiken tijdens de borstvoeding.
 • Boldo: dit wordt ook als een abortieve plant beschouwd.

Onder de verboden planten vallen deze ook op:

 • Polei
 • Salie
 • Rozemarijn
 • Valeriaan
 • Venkel
 • Gotu Kola
 • Jeneverbes
 • Selderij
 • Verbena

Infusies die je tijdens de zwangerschap kunt drinken

Zwangere vrouw geniet van kopje thee

De lijst met verboden infusies kan je teleurgesteld hebben, omdat het veel van de meest populaire theesoorten bevat. Hier is echter goed nieuws: je hebt nog steeds een aantal heerlijke en gezonde opties.

1. Rooibosthee

Deze infusie is gunstig voor zijn uitstekende smaak en omdat hij tot de familie van peulvruchten behoort. Het bevat daardoor geen tannines, typisch in de meeste theeën, die de opname van ijzer belemmeren.

2. Jasmijninfusie

Het aroma zorgt voor een onmiddellijk kalmerend effect. De eigenschappen ervan helpen ook bij het verlichten van verschillende veelvoorkomende ongemakken die samenhangen met zwangerschap.

3. Citroenthee

Handen van een vrouw met kopje citroenthee

Het is heerlijk en helpt het maagongemak te verzachten. Het is ook eenvoudig om te bereiden en het is onweerstaanbaar als je er wat honing aan toevoegt.

4. Je mag tijdens de zwangerschap een infusie met tijm drinken

Dit kruid levert veel vitamines aan het lichaam. Het is ook een goede bron van antioxidanten, ijzer, mangaan en calcium.

Net zoals er variëteiten van planten zijn die geschikt zijn voor consumptie tijdens de zwangerschap, kunnen veel infusies schadelijk zijn vanwege hun effecten op de bloeddruk of vanwege hun laxerende, abortieve of stimulerende effecten.

5. Brandnetel infusie

Het bevat veel essentiële voedingsstoffen voor het lichaam. De voordelen ervan worden weerspiegeld in de lever en het centrale zenuwstelsel.

6. Gemberthee

Het is ideaal voor het bestrijden van misselijkheid tijdens de zwangerschap en is tegelijkertijd goed voor verschillende ademhalings- en keelaandoeningen.

Het voordeel van het drinken van gemberthee is dat het, samen met andere kruiden die voor het koken worden gebruikt, de zwangerschap helemaal niet schaadt.

7. Je mag tijdens de zwangerschap frambozen thee drinken

Een frambozen infusie is erg populair bij zwangere vrouwen, omdat het de spieren in de baarmoederwand versterkt en zo miskramen helpt voorkomen. Aan de andere kant is het ook een bron van:

 • IJzer
 • Fosfor
 • Kalium
 • Verschillende essentiële vitamines zoals C, E en B.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat er veel infusies zijn die je tijdens de zwangerschap kunt drinken, maar je moet eerst je verloskundige raadplegen, omdat alleen hij of zij je medische geschiedenis kent.

Je verloskundige weet welke infusies je tijdens de zwangerschap kunt drinken op basis van je medische geschiedenis van ziektes of het moment van zwangerschap waarin je je bevindt, zelfs als dit onschuldig lijkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.