Wat je niet wilt horen als je zwanger bent

Wat je niet wilt horen als je zwanger bent
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Zwangere vrouwen worden vaak de centrum van de aandacht en het onderwerp van vele opmerkingen die niet altijd aangenaam zijn. Als je zwanger bent, zul je waarschijnlijk de volgende zinnen horen. En als je al een baby hebt gehad, dan heb je ze waarschijnlijk gehoord toen je zwanger was. Herken je een aantal van die zinnen die je niet wilt horen als je zwanger bent?

Wat je niet wilt horen als je zwanger bent

“Het doet erg zeer”

Alle vrouwen die een zwangerschap hebben meegemaakt, hebben geweldige en zeer pijnlijke verhalen gehoord over de bevalling. Als je een andere vrouw kent die zwanger is, dan moet je haar niet vertellen hoe angstaanjagend de pijn was bij de bevalling.

Je weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar het is belangrijk dat je op welke manier dan ook een positieve houding aanhoudt om te voorkomen dat de stress jou of de baby gaat beïnvloeden. Vergeet niet dat alle vrouwen verschillende ervaringen hebben en voor velen is het proces niet traumatisch.

“Je bent erg klein” of “Je bent erg dun”

Met dit soort opmerkingen kan de vrouw de woorden verkeerd interpreteren en zich zorgen maken over de gezondheid en de grootte van de baby. Als je een kleine bouw hebt, dan is het normaal dat de baby bult niet erg opvallend is. Als je naar de reguliere controles gaat, dan hoef je nergens bang voor te zijn.

“Je bent te groot” of “Je bent te dik”

Het zelfvertrouwen van vrouwen tijdens de zwangerschap is vooral kwetsbaar vanwege alle veranderingen die ze ervaren, dus dit soort commentaar kan een crisis in het zelfbeeld bij vrouwen genereren. Gewichtstoename is de normaalste zaak van de wereld als je zwanger bent. Je hoeft alleen maar te proberen om gezond voedsel te eten en alles komt goed.

Vrouw met streepjes trui en zwangere buik

“Was het gepland?”

Als je zwanger bent, of het nou gepland was of niet, het is jouw beslissing om door te gaan met de zwangerschap of niet. Het gaat niemand iets aan of je het gepland had of dat het onverwachts kwam. Het enige dat telt, is dat je over een paar maanden een mooie baby in je armen hebt.

“Mag ik je buik aanraken?”

Veel vrouwen hebben er geen problemen mee als anderen hun buik aanraken. Maar sommigen voelen zich daar niet bij op hun gemak, dus om veiligste weg te nemen, is het beter om dat niet te doen tenzij het iemand is die je heel goed kent.

“Toen ik zwanger was…”

Het is normaal dat moeders met meerdere kinderen veel dingen weten die je misschien zelf niet weet. Alle zwangerschaps-processen zijn anders en als je hulp nodig hebt, dan kun je advies inwinnen bij een familielid of een arts. Geloof niet alle horrorverhalen die sommige mensen vertellen.

“Dat moet je niet eten/drinken!”

Tenzij het echt schadelijk is voor je baby, wil je niet horen wat je wel en niet kunt eten. Als je vragen hebt over voedselkwesties, dan kan je menu-opties voor zwangere vrouwen bekijken of een voedingsdeskundige raadplegen. Anderen kunnen je duizenden dingen vertellen die nergens op gebaseerd zijn.

“Weet je zeker dat het geen tweeling is?”

Met deze zin zullen alle zwangere vrouwen het gevoel krijgen dat ze te zwaar zijn. De groei van de buik varieert afhankelijk van de lichamelijke kenmerken van de vrouw, de baby en het dieet, dus er is geen standaardmaat die je moet volgen. Nogmaals, zolang je naar de routinecontroles gaat en alles in orde is, hoef je je geen zorgen te maken.

Als je zwanger bent

Wat je niet wilt horen

“Stop je met werken als de baby geboren is?”

Dit is echt een heel persoonlijk onderwerp dat alleen binnen het gezin moet worden besproken. Het kan worden opgevat als een inbreuk en het is geen onderwerp waar je met iedereen over wilt praten. De beslissing om wel of niet te blijven werken is alleen aan de moeder en haar partner.

“Slaap goed, nu dat nog kan.”

Elke opmerking met een schadelijke of zorgwekkende intentie is niet nuttig om te horen als je zwanger bent. Het moederschap is een geweldige ervaring. Zoals alles in het leven, brengt het enkele offers met zich mee, maar dat zou je het niet moeten laten zien als een tragedie. Je moet van de veranderingen genieten.

“Je bent te jong om kinderen te krijgen.”

Ja, er zijn bepaalde sociaal vastgestelde parameters voor het moederschap, maar als je hier niet aan voldoet is het geen drama. Zelfs als je niet aan de normen voldoet, is het ‘t belangrijkste dat je je moederschap tot een prachtige fase maakt.  Geniet er ten volle van, ongeacht hoe oud je bent.  Wellicht ook interessant voor jou

7 dingen die niemand je vertelt over de bevalling
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 dingen die niemand je vertelt over de bevalling

Bevallen is het meest gevreesde deel van de zwangerschap. Lees meer over zeven dingen die niemand je vertelt over de bevalling.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.