Een metaalsmaak tijdens de zwangerschap, waarom treedt het op?

Een metaalsmaak is een veel voorkomend symptoom in de vroege fase van de zwangerschap. We vertellen je waarom het optreedt en hoe je ermee om kunt gaan.
Een metaalsmaak tijdens de zwangerschap, waarom treedt het op?

Laatste update: 13 november, 2021

Het gevoel van een metaalsmaak in je mond is een van de meest voorkomende symptomen bij een vroege zwangerschap. Dit verschijnsel dat dysgeusie heet, komt bij veel zwangere vrouwen voor.

Het is een verandering in smaak die de waarneming van een onaangename en aanhoudende metaalsmaak in de mond veroorzaakt. Lees verder en ontdek waarom het voorkomt en wat je kunt doen om deze hinder te verminderen.

Wat is dysgeusia?

Zoals we al vnoemden is dysgeusia een verandering in de smaakzin die kan worden waargenomen als een onaangename en langdurige metaalsmaak.

Dit symptoom komt vaak voor bij zwangere vrouwen, die het beschrijven als het gevoel dat ze wat metaal in hun mond hebben.

In het algemeen verschijnt dit symptoom tijdens de eerste weken van de zwangerschap en duurt het tot het einde van het eerste trimester, rond week 12 tot 14. Dit komt door het nauwe verband met de hormonale niveaus in dit stadium.

Er zijn echter vrouwen die de hele zwangerschap door dysgeusie ervaren. Vooral diegenen die meer dan één baby verwachten.

Een metaalsmaak tijdens de zwangerschap

De oorzaken van een metaalsmaak tijdens de zwangerschap

Zoals we in het vorige deel vermeldden, ontstaat een metaalsmaak in de mond als gevolg van de hormonale veranderingen van de zwangerschap. Meer bepaald door de inwerking van oestrogenen op de smaakpapillen van de tong.

Tijdens de zwangerschap verhogen deze zintuiglijke organen van de mond hun gevoeligheid. Dit gaat meestal gepaard met een toename in de waarneming van geuren.

Bovendien dragen ook de moeilijkheden bij het verteren van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, brandend maagzuur en maagreflux bij tot het ontstaan van dysgeusie. Daarom zijn vrouwen die last hebben van misselijkheid en braken er meestal vatbaarder voor (Engelse link).

Behalve het ongemak is het een onschuldig symptoom. Het grootste probleem met deze smaakverandering is dat het vrouwen ervan weerhoudt een evenwichtige en volledige voeding te eten.

Andere oorzaken van een metaalsmaak in de zwangerschap

Behalve door hormonale problemen kan deze onaangename gewaarwording ook door de volgende oorzaken veroorzaakt worden:

  • Slechte mondhygiëne: Verwaarlozing van de mondreiniging veroorzaakt een opeenhoping van bacteriële plaque, tandsteen, en verhoogt de kans op het ontstaan van bepaalde ziekten zoals gaatjes, gingivitis, en parodontitis. Zowel bacteriegroei als infecties in de mond kunnen verantwoordelijk zijn voor de slechte smaak.
  • Medicijnen: Het gebruik van sommige geneesmiddelen zoals antibiotica, antidepressiva, hormonale pillen, of vitaminesupplementen (Spaanse link) kan tijdens de zwangerschap ook een metaalsmaak veroorzaken. Evenzo het gebruik van bepaalde antiseptica, zoals chloorhexidine.
  • Allergieën of infecties: Lijden aan verstopte neus, allergieën, of infecties van de luchtwegen, kunnen de oorzaak zijn van de slechte smaak.
  • Systemische ziekten, zoals nier-, lever-, of diabetes pathologieën.
  • Kankerbehandelingen (zeldzaam bij zwangere vrouwen).
  • Chemische blootstelling: Overmatige blootstelling aan bepaalde zware metalen, zoals kwik of lood, kan ook de metaalsmaak veroorzaken.

Als je niet zeker weet of je zwanger bent en je merkt een metaalsmaak in je mond, is het een goed idee om een afspraak met je arts te maken. Zo kan de oorsprong van het probleem onderzocht worden en de zwangerschap al dan niet bevestigd worden.

Wat te doen als je tijdens de zwangerschap een metaalsmaak merkt?

Een metaalsmaak hebben tijdens de zwangerschap is geen ernstig probleem waar je je zorgen over moet maken. Behalve het ongemak dat het kan opwekken, is het een van de vele veranderingen van dit stadium.

Toch zijn hier enkele tips om met dit onaangename gevoel om te gaan:

  • Zorg voor een goede tandhygiëne: Het is belangrijk je tanden, tandvlees en tong regelmatig te poetsen. Daarvoor kun je fluoride tandpasta gebruiken en aanvullen met flosdraad en mondspoeling. Op die manier zorg je voor je mondgezondheid en verbeter je de smaak in je mond.
  • Gorgelen: Gebruik ten minste tweemaal per dag mondspoelingen met muntsmaak of spoelingen met warm water en zuiveringszout of zout. Op deze manier wordt de pH van de mond gereguleerd.
  • Kauw op kauwgom zonder suiker en met muntsmaak.
  • Drink veel water: Hydratatie tijdens de zwangerschap is essentieel. Minstens 1,5 liter water per dag drinken helpt om je mond vochtig te houden en de slechte smaak te verbeteren.
  • Consumeer zure of koude voedingsmiddelen: Het drinken van heel koud water, een natuurlijk citrussapje, of het zuigen op een zuur snoepje kan het metaalachtige gevoel verminderen (Spaanse link). In elk geval is het belangrijk ze niet in overmaat te consumeren om het tandweefsel niet te beschadigen.
Citrusvruchten kunnen helpen bij een vieze smaak in de mond

Een vervelend symptoom dat meestal vanzelf overgaat

De metaalsmaak tijdens de zwangerschap verdwijnt meestal in de loop van de maanden. Het is soms echter erg vervelend en beperkt de normale cosnumptie. Daarom is het belangrijk dat je het met je arts of je verloskundige bespreekt.

Tijdens het wachten op je baby zullen er aangename gewaarwordingen zijn en andere minder aangename. Maar ze allemaal meemaken hoort bij het ontstaan van een nieuw leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vera Carrasco, O. (2015). Uso de fármacos en el embarazo. Revista Médica La Paz, 21(2), 60-76.
  • Sipiora, M. L., Murtaugh, M. A., Gregoire, M. B., & Duffy, V. B. (2000). Bitter taste perception and severe vomiting in pregnancy. Physiology & behavior, 69(3), 259-267.
  • Saboowala, H. K. (Ed.). Dysgeusia: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment. An Overview.
  • Kuga, M., Ikeda, M., Suzuki, K., & Takeuchi, S. (2002). Changes in gustatory sense during pregnancy. Acta Oto-Laryngologica, 122(4), 146-153.
  • Luján Centeno, A. E. (2020). EFECTOS SECUNDARIOS PERCIBIDOS POR LAS GESTANTES CON SUPLEMENTACIÓN DE HIERRO EN LA IPRESS POKRAS, AYACUCHO 2020.
  • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
  • Carmona Carhuanambo, M. P., & Chávez Astonitas, E. K. (2021). Relación entre efectos adversos y adherencia al sulfato ferroso de las gestantes del Centro de Salud Virgen del Carmen, Bambamarca–Cajamarca 2021.
  • IJpma, I., Timmermans, E. R., Renken, R. J., Ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. (2017). Metallic taste in cancer patients treated with systemic therapy: a questionnaire-based study. Nutrition and cancer, 69(1), 140-145.
  • Sarin, J. (2018). Unit-3 Pregnancy. IGNOU.
  • Ebrahimi, N., Maltepe, C., & Einarson, A. (2010). Optimal management of nausea and vomiting of pregnancy. International journal of women’s health, 2, 241.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.