4 Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent

Melk is een van de beste natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent. Leer meer over andere remedies om dit ongemak te helpen verlichten.
4 Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent

Laatste update: 10 september, 2021

Brandend maagzuur komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit is een erg ongemakkelijk probleem, vooral als het midden in de nacht gebeurt. Het kan je slaap negatief beïnvloeden, en ook je spijsvertering schaden. Vandaag delen we daarom 4 natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur voor als je zwanger bent.

Deze aandoening kan heel uiteenlopende oorzaken hebben, dus is het belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken. Deze natuurlijke remedies helpen je symptomen, en daarom moet je ze kennen.

Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur

We gaan je vertellen welke natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur het meest effectief zijn, en welke de wetenschap ondersteunt. Hoewel deze aandoening de neiging heeft te verergeren tijdens de zwangerschap, moet je toch met je arts praten als het probleem aanhoudt of na verloop van tijd erger wordt.

pregnant woman

Drink een glas melk

Melk heeft veel minder zuur dan onze maagsappen. Daardoor neutraliseren de twee vloeistoffen elkaar als je ze met elkaar mengt. Dit kan brandend maagzuur en reflux tijdens de zwangerschap verlichten.

Volgens een studie gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine (Engelse link), is het drinken van een glas melk een effectieve remedie tegen een maagklachten. Het pakt echter niet de wortel van het probleem aan. Daarom kan het op de lange termijn juist averechts werken.

Voor zwangere vrouwen die midden in de nacht met deze pijn wakker worden, is het echter een van de beste oplossingen.

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat heeft een alkalisch karakter, zodat het kan helpen brandend maagzuur te bestrijden en ongemakken te verzachten. Bovendien vermindert het maagontsteking, waardoor je maag zich beter kan voelen.

Een studie gepubliceerd in Medwave (Engelse link) stelt dat het innemen van natriumbicarbonaat even effectief is als omeprazol. Het heeft echter veel minder bijwerkingen. Dat komt omdat aangetoond is dat omeprazol een zeker verband heeft met het risico op slokdarmkanker.

Maar ondanks dat het een zeer effectieve oplossing is, is er geen consensus over de aanbeveling om natriumbicarbonaat tijdens de zwangerschap te gebruiken. Er is niet veel bewijsmateriaal rond deze kwestie. Bovendien kun je dit natuurlijke middel tegen brandend maagzuur gebruiken zodra je ongemak voelt, maar we raden aan het niet te vaak te gebruiken.

Citroeninfusie

Citroeninfusies verhogen de snelheid van de spijsvertering, wat de kans op daarmee gepaard gaand ongemak vermindert. Je kunt dit drankje het beste maken met het gele deel van de citroen. Daarna moet je het laten trekken tot het op kamertemperatuur is. Je kunt het zo drinken of je kunt proberen er een eetlepel honing aan toe te voegen.

Spijsverteringsinfusies

Je moet voorzichtig zijn met welke infusies je drinkt als je zwanger bent. Thee kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de foetus omdat het cafeïne bevat. Bovendien moet je nagaan of ze geen abortifacieve eigenschappen hebben.

Er zijn echter ook kruiden die kunnen helpen brandend maagzuur te verminderen terwijl je zwanger bent, zonder de gezondheid van de baby in gevaar te brengen. Enkele daarvan zijn kamille, citroenmelisse, en duizendblad. We raden niet aan ze te drinken als ze overmatig heet zijn, want dat kan ontstekingen in de maagwand versterken.

pregnant woman drinking orange juice outside

Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent

Zoals we al zeiden, kun je natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur gebruiken om het ongemak te verlichten zonder je toevlucht tot medicijnen te hoeven nemen. Deze remedies zijn echter alleen voor tijdelijke verlichting omdat ze niet de wortel van het probleem aanpakken.

Als je klachten aanhouden, moet je met een arts praten om de oorzaak van je brandend maagzuur te achterhalen. Dan zal die een effectieve oplossing op middellange termijn kunnen voorstellen.

Hoe dan ook, je moet altijd in gedachten houden dat dit probleem in de meeste gevallen tijdelijk is en vaak een symptoom van de zwangerschap is. Als je baby eenmaal geboren is, zou je maagongemak moeten verdwijnen en zou je dat ongemak niet meer moeten ervaren. Onthoud dat hormonale en structurele veranderingen tijdens de zwangerschap de belangrijkste trigger kunnen zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Hydratatie tijdens de zwangerschap is heel belangrijk
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hydratatie tijdens de zwangerschap is heel belangrijk

In dit artikel zullen we het hebben over het belang van hydratatie tijdens de zwangerschap. Blijf lezen voor meer informatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrew F., Ippoliti M., Vernon Maxwell BS., Isenberg SJ., The effect of various forms of milk on gastric acid secretion. Annals of Internal Medicine, 1976.
  • Higuera-de-la-Tijera F. Efficacy of omeprazole/sodium bicarbonate treatment in gastroesophageal reflux disease: a systematic review. Medwave. 2018 Mar 14;18(2):e7179. Spanish, English. doi: 10.5867/medwave.2018.02.7179. PMID: 29547594.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.