Voeding voor zwangere vrouwen: een gids

Als je je afvraagt wat je moet eten tijdens de zwangerschap, vind je hieronder enkele belangrijke aanbevelingen.
Voeding voor zwangere vrouwen: een gids

Laatste update: 21 april, 2020

In dit artikel vind je een gids voor de juiste voeding voor zwangere vrouwen. Het juiste soort dieet volgen als je zwanger bent of net bent bevallen, is belangrijk voor je gezondheid en de groei van de baby. Vergeet niet dat wat een vrouw eet en drinkt een voedingsbron is voor de baby.

Om deze reden is het erg belangrijk om voeding te kiezen die geschikt is om het lichaam de elementen te geven die het nodig heeft. Het is duidelijk dat voedselkeuzes moeten worden overwogen met de ideale voedingsparameters voor zwangere vrouwen in gedachten.

Een zwangere vrouw heeft grote hoeveelheden calcium, ijzer, eiwitten en foliumzuur nodig. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van hersenaandoeningen, tekortkomingen in de vorming van botten, zuurstofgebrek in de bloedsomloop en tekort aan spierweefsel.

“Een ontoereikende voeding, zowel vóór of tijdens de zwangerschap, zal een negatieve invloed hebben op het vermogen van de moeder om de zwangerschap vol te houden en op de gezondheid van moeder en kind. Aan de andere kant zal een goed voedingsniveau het risico op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en voedingstekorten bij de moeder en de foetus verminderen. ”
– Ministerie van Volksgezondheid van Argentinië –

Voeding voor zwangere vrouwen. Wat moet je eten?

Griekse yoghurt is de beste voeding voor zwangere vrouwen

Dit zuivelproduct is vooral goed voor aanstaande moeders. Griekse yoghurt heeft meer calcium dan alle andere zuivelproducten. Bovendien bevat het probiotica die helpen de spijsvertering te verbeteren en infecties te voorkomen.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen, groene erwten, sperziebonen en pinda’s. Deze voedingsmiddelen bevatten vezels, foliumzuur en vele andere voedingsstoffen. Als gevolg hiervan helpen ze om ziekten bij moeder en baby te voorkomen.

Eieren

Eieren bevatten een beetje van elke voedingsstof die je nodig hebt voor een gezond dieet. Een van deze elementen is choline, een molecuul die helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zowel fysiek als functioneel.

Mager vlees

Rundvlees, varkensvlees en kip zijn een uitstekende bron van eiwitten, ijzer, choline en B-complex vitamines.

Bessen en rood fruit

Deze kleine bessen zitten boordevol water, gezonde koolhydraten, vitamine C, vezels en antioxidanten. Bovendien zijn ze ideaal voor het kalmeren van angstgevoelens zonder je calorie-inname te verhogen.

Fruit voor een zwangere vrouw

Avocado

Dit is een unieke vrucht omdat het veel vetzuren bevat die goed zijn voor het lichaam. Het bevat ook vitamine B, K, E en C, evenals kalium en koper. Al deze voedingsstoffen helpen krampen in de benen te verlichten. Helaas kunnen krampen tijdens de zwangerschap namelijk vaak voorkomen.

Noten

Noten zijn een ideaal onderdeel van een dieet tijdens de zwangerschap. Ze zijn rijk aan voeding, ondanks dat ze klein zijn.

Soorten voedingsmiddelen

Elk type voedsel heeft voedingsvoordelen voor zwangere vrouwen. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven:

  • Granen zijn ideaal als energiebron
  • Daarbij bevatten groenten en fruit een overvloed aan antioxidanten. Bovendien zijn ze ook rijk aan vezel- en vitaminecomplexen.
  • Vlees, noten en groenten bevatten de eiwitten, het foliumzuur en het ijzer dat het lichaam nodig heeft.
  • Verschillende soorten zuivelproducten zijn een bron van calcium en vitamine D. Zoals eerder vermeld, is yoghurt een van de beste voor het lichaam van een moeder.

Welk eten of drinken moet worden beperkt in de voeding van zwangere vrouwen?

  1. Dranken met cafeïne. De veilige limiet is minder dan 200 mg per dag. Dit is ongeveer 1 kopje koffie per dag. Als je het echter volledig kunt vermijden, is het beter voor je gezondheid en de gezondheid van je baby.
  2. Zalm en sardines zijn rijk aan het vetzuur omega 3 en eiwitten. Er zijn echter andere soorten vis zoals witte tonijn die veel kwik bevatten. Ze moeten daarom in het dieet worden beperkt.
  3. Alcoholische dranken. Alcohol kan rechtstreeks via de navelstreng door de bloedbaan van de moeder naar de baby worden overgebracht. Als gevolg hiervan kan deze stof in de toekomst fysieke, cognitieve en gedragsdefecten bij het kind veroorzaken.
  4. Niet-gepasteuriseerde zuivelproducten. Vrouwen die zwanger zijn, zijn gevoeliger voor parasieten en bacteriën die worden aangetroffen in onbereid voedsel.
Vis en noten

Er zijn andere dimensies om rekening mee te houden. Naast gezonde voeding heeft een zwangere vrouw voldoende water nodig. Ze moet ook vitaminesupplementen nemen om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Veel voedingsmiddelen bevatten geen overvloedige voedingsstoffen, daarom moet je alternatieve bronnen zoeken.

Wanneer je nadenkt over de beste voeding voor zwangere vrouwen, moet je weten dat de voedingsbehoeften tijdens de zwangerschap veranderen. Helaas is het niet voldoende om alleen de portiegrootte te wijzigen van wat je al eet.

Waar je namelijk voor moet zorgen is dat de aanstaande moeder de micro- en macro-elementen eet die nodig zijn voor de gezonde ontwikkeling van de moeder en de baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gharehbaghi K., Ghrehbaghi DR., Wierrani F., Sliutz G., Treatment of chronic functional constipation during pregnancy and lactation. Z Geburtshilfe Neonatol, 2016. 220: 9-15.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.