Moet je vitaminen tijdens de zwangerschap innemen?

Weten welke vitamines je tijdens de zwangerschap moet innemen, is erg belangrijk, omdat ze een belangrijke rol spelen bij de normale ontwikkeling van de baby. Om de noodzakelijke vitaminen te verkrijgen, volstaat het niet om een ​​gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen.
Moet je vitaminen tijdens de zwangerschap innemen?

Laatste update: 04 april, 2019

De vitaminesupplementen die je tijdens de zwangerschap inneemt, worden ook wel prenatale vitaminen genoemd. Ze zijn er in verschillende vormen en moeten dagelijks worden ingenomen, te beginnen op de dag dat je erachter komt dat je zwanger bent. Het is echter normaal dat je jezelf afvraagt: “Welke vitaminen moet ik tijdens de zwangerschap innemen?”

In dit artikel leer je welke vitaminen en mineralen zwangere vrouwen moeten innemen en waarvoor ze worden gebruikt. Blijf dus lezen!

Wanneer is het nodig om prenatale vitaminen te nemen?

Als je van plan bent om zwanger te worden, dan zal inname van jodium en foliumzuur vóór de zwangerschap garanderen dat je de juiste balans van deze voedingsstoffen hebt. Ook als je gezondheidsproblemen hebt zoals bloedarmoede of als je ondervoed bent, dan heb je een extra dosis vitaminen en mineralen nodig.

Als je al zwanger bent, dan is het vooral belangrijk dat je dagelijks multivitaminen neemt. Je moet dit natuurlijk altijd in overleg met je arts doen.

Hoe je tijdens de zwangerschap vitaminen inneemt

Je mag geen dag zonder vitaminen in te nemen, omdat dit de optimale ontwikkeling van je baby zal beïnvloeden. Het wordt aanbevolen om ze ‘s ochtends met wat sinaasappelsap of een ander citrusfruit in te nemen om de opname te bevorderen. Als je merkt dat je maag van slag is nadat je ze hebt ingenomen, probeer ze dan met wat voedsel in te nemen.

Zoals we hierboven vermeldden, is het van essentieel belang dat je arts je de juiste hoeveelheden vitaminen voorschrijft die je in kunt nemen. Vermijd zelfmedicatie, want je kunt niet alleen je eigen gezondheid in gevaar brengen, maar ook die van je baby.

Welke vitaminen moet ik tijdens de zwangerschap innemen?

Als je weet welke vitaminen je tijdens de zwangerschap moet innemen, dan kun je bepaalde tekorten voorkomen. Je moet bepaalde vitaminen innemen als je bijvoorbeeld :

 • Een veganistisch dieet volgt
 • Lactose-intolerant bent
 • Een chronische ziekte hebt
 • Meerdere foetussen bij je draagt

Je moet er dan voor zorgen dat je de volgende vitamines inneemt:

Foliumzuur

Deze voedingsstof, ook wel vitamine B9 genoemd, vermindert het risico op misvormingen zoals ruggenmergdefecten. Het helpt ook om de cellen van je baby te ontwikkelen en problemen in de hersenen te voorkomen. Bovendien zou het mogelijk zwangere vrouwen helpen te beschermen tegen kanker en ook om een zeer slopende vorm van bloedarmoede te helpen voorkomen.

Vitamine A

Welke vitaminen moet ik tijdens de zwangerschap innemen
 • Deze vitamine is essentieel voor de ontwikkeling van de baby, het helpt om weefsels zoals de huid en slijmvliezen goed te ontwikkelen.
 • Het versterkt ook de botten.
 • Het vervult belangrijke functies voor het gezichtsvermogen en het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Voor een betere opname, is het aanbevolen om het in te nemen met vitamine B en C.

Vitamine B tijdens de zwangerschap innemen

B-vitaminen, zoals B2, B6 en B12, zijn uitstekend voor de normale ontwikkeling van de zwangerschap. Ze helpen ook om misselijkheid en ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Als je gezondheidsproblemen hebt, zoals bloedarmoede of ondervoeding, dan heb je een extra dosis vitamines en mineralen nodig.

Vitamine C

 • Ideaal voor moeders die problemen hebben met de rhesusfactor.
 • Vitamine C fungeert als een natuurlijke antioxidant.
 • Het verhoogt je immuniteit.
 • Ook voorkomt helpt het infecties te voorkomen.
 • Het vergemakkelijkt ook de opname van ijzer in het lichaam.
 • Het helpt bij de productie van collageen, waardoor onaangename striae wordt voorkomen.

Vitamine D

Deze vitamine helpt om het tandglazuur te vormen. Tegelijkertijd helpt het het lichaam om calcium te absorberen en helpt het de botten om sterk te blijven.

Vitamine E

Deze vitamine is belangrijk, omdat het de spierspanning van de zwangere vrouw bevordert. Het helpt ook bij de vorming van alle weefsels. Bovendien is het gunstig voor het immuunsysteem van de toekomstige moeder.

Je moet tijdens de zwangerschap ook ijzer innemen

Naarmate het bloedvolume tijdens de zwangerschap toeneemt, is het noodzakelijk dat je extra hoeveelheden van dit mineraal inneemt.

 • IJzer draagt bij aan de productie van rode bloedcellen die de foetus nodig heeft, waardoor bloedarmoede wordt voorkomen.
 • Het vermindert ook het risico op vroeggeboorte.
 • Het versterkt de spieren.

Calcium

Je moet tijdens de zwangerschap ook ijzer innemen

Calcium is essentieel tijdens de zwangerschap, omdat het wordt gebruikt om de tanden en botten van de moeder te versterken. Het wordt ook gebruikt om de botten en tanden van de baby te vormen, evenals de spieren en het zenuwstelsel.

Jodium

Dit mineraal is vereist voor het celmetabolisme en voor de goede werking van de schildklier. Het helpt bij de vorming van het zenuwstelsel, de ontwikkeling van organen en de intellectuele capaciteit van de baby.

Magnesium tijdens de zwangerschap innemen

Als je last hebt van spierkrampen, dan wordt er aanbevolen om magnesium in te nemen. De reden hiervoor is dat het sterk bijdraagt aan de spierfunctie en de spierfunctie tijdens de zwangerschap afneemt.

Weten welke vitaminen je tijdens de zwangerschap moet innemen, zal je vóór, tijdens en na de zwangerschap helpen. Op deze manier zal je geen last krijgen van een tekort aan deze essentiële vitaminen.

Naast dat ze essentieel zijn voor je lichaam, kunnen deze tekortkomingen je ook prikkelbaar of vermoeid maken. Ze kunnen zelfs je risico op vaginale infecties verhogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.