Het verlichten van pijn bij doorkomende tandjes

Wanneer de tandjes bij baby's doorkomen dan kunnen er ook symptomen van pijn en ongemak voorkomen. Om pijn bij het doorkomen van tandjes te verlichten, zijn er enkele goede gewoonten die je toe kunt passen, naast zeer effectieve huismiddeltjes.
Het verlichten van pijn bij doorkomende tandjes

Laatste update: 14 februari, 2019

De eerste tanden van een baby verschijnen tussen de derde en zesde maand van het leven. Voor sommige kleintjes betekent dit ongemak, pijn en zich ziek voelen. Waarom gebeurt het en hoe kunnen we pijn bij doorkomende tandjes bij baby’s verlichten?

De pijn en het ongemak komen van de ontsteking van het tandvlees. De onderste middelste tanden zijn meestal de eerste die doorkomen.

Dit hele proces hangt af van genetische factoren en hoe lang de zwangerschap heeft geduurd. Wanneer het echter gebeurt, dan kan het voor een baby uiterst ongemakkelijk zijn.

Symptomen van doorkomende tandjes bij baby’s

eerste tandjes bij een baby

De druk van de tand op het tandvlees veroorzaakt een onaangenaam gevoel dat soms moeilijk is om mee om te gaan. Baby’s raken hun tandvlees meestal met hun tong aan wanneer hun eerste tanden doorkomen.

Ze voelen de ontsteking op hetzelfde moment als dat ze de pijn voelen. Daarom zoeken ze naar van alles wat ze in hun mond kunnen stoppen om de pijn van hun doorkomende tandjes te kunnen verzachten.

Een ander teken van doorkomende tandjes bij baby’s is het typische ‘kwijlen’. Dit komt doordat de constante beweging van de tong die in contact komt met het ontstoken gebied ervoor zorgt dat er meer speeksel wordt uitgescheiden. Op zijn beurt begint het speeksel langs hun kin te lopen, omdat ze de slikreflex nog niet onder de knie hebben.

In de periode dat tandjes doorkomen zullen baby’s waarschijnlijk vaker huilen en ‘s nachts vaker wakker worden. Dit komt omdat de pijn in het tandvlees hetzelfde tempo aanneemt als de hartslag. ‘s Nachts en tijdens het liggen heeft de kloppende pijn van de doorkomende tandjes de neiging om te intensiveren.

Houd er rekening mee dat de pijn al drie weken voor het verschijnen van de eerste tanden kan beginnen. Bij sommige baby’s kan de ontsteking in het tandvlees koorts veroorzaken.

Secundaire ongemakken door doorkomende tandjes bij baby’s

Naast de pijn van doorkomende tandjes, die veroorzaakt wordt door de ontsteking, kunnen er ook andere secundaire ongemakken zijn. De eerste is dat het constante kwijlen betekent dat de baby in een kwestie van seconden nat wordt.

Om dit op te lossen, is er niets beter dan een goed ouderwets slabbetje en het goed schoonhouden van de kin om roodheid te voorkomen. Je hebt waarschijnlijk andere oplossingen nodig als het kwijlen van de baby excessief is.

Een ander neveneffect is dat de baby irritatie kan hebben in het luiergebied. Dit komt omdat de eerste tanden de pH van het speeksel veranderen. Als een gevolg hiervan is er een verandering in de pH van de urine zelf. Om mogelijke irritatie te voorkomen, is het het beste om de luier elke keer te verschonen als de baby geplast heeft.

“De druk van de tand op het tandvlees veroorzaakt een onaangenaam gevoel dat soms moeilijk is om mee om te gaan.”

Hoe de pijn van doorkomende tandjes te verlichten

lachende baby met nieuwe tandjes

Naast het gebruik van paracetamol en ibuprofen (altijd volgens de instructies van je kinderarts), zijn er ook enkele nuttige zelfgemaakte remedies en trucs. Dit zijn de bekendste:

  • Zachte massage: de motoriek van een baby is nog niet volledig ontwikkeld, dus kan hij niet zijn eigen tandvlees masseren. Als het tandvlees erg ontstoken is, dan kun je het het beste niet aanraken. Als dat niet het geval is, dan kun je voorzichtig op het gebied duwen, wrijf er zachtjes over met je vinger en zorg ervoor dat het zo koud mogelijk is.
  • Melkijsblokjes: het maakt niet uit of deze gemaakt zijn van moedermelk of niet. Het belangrijkste is dat je baby ze lekker genoeg vindt om ze op zijn tandvlees te laten leggen. Iets kouds is het eerste dat je moet toepassen voor dit soort ontsteking. Je kunt de melkblokjes in ijsblokjesbakken of in specifieke mallen maken.
  • Bijtringen: er zijn nieuwe ‘kettingen’ op de markt voor moeders of vaders waar een bijtring bij zit. De beste bijtringen voor doorkomende tandjes zijn die gevuld met water en die je in de koelkast kunt doen. Daarnaast zijn er speciale gels verkrijgbaar in apotheken die kinderen ook verlichting kunnen bieden.
  • Bevroren doeken: dit is een goede optie voor baby’s die commerciële bijtringen te hard of ongemakkelijk vinden. De doeken zijn gemakkelijk vast te houden, hoewel het het beste is dat een deel van de doek droog is, zodat hun handen niet te koud worden.

Tot slot

Het doorkomen van tandjes bij baby’s vindt meestal symmetrisch plaats tussen het bovenste en het onderste tandvlees. Het begint vóór de leeftijd van zes maanden en eindigt rond het tweede jaar met de achterste kiezen.

Hoewel pijn en ongemak in dit stadium heel normaal zijn, moet je altijd alert zijn op andere mogelijke symptomen. Een koorts van meer dan 38° C moet worden gecontroleerd door een specialist, evenals elk ander ongebruikelijk gedrag of ongewone symptomen die de ouders kunnen opmerken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kobayashi T, Gomide M, Carrara C. Timing and sequence of primary tooth eruption in children with cleft lip and palate. J Appl Oral Sci. 2010; 18 (3): 220-4.
  • Renfrew M, McLoughlin M, Mcfadden A. Cleaning and Sterilisation of Infant Feeding Equipment: A Systematic Review. Vol 11.; 2008. doi:10.1017/S1368980008001791

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.