Hoe kun je de grove motoriek van je kind ontwikkelen?

In de regel ontwikkelen alle kinderen hun grote spieren door sport en spel.
Hoe kun je de grove motoriek van je kind ontwikkelen?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

De grove motorische vaardigheden vereisen het gebruik van de grote spieren in de benen, armen en romp. Deze vaardigheden zijn: lopen, rennen, sporten en andere fysieke activiteiten uitvoeren. Op deze manier kunnen we zien dat de grove motoriek duidelijk verschilt van de fijne motorische vaardigheden.

In de regel ontwikkelen alle kinderen hun grote spieren door sport en spel. Als dit echter niet het geval is vanwege één of meerdere problemen, hebben kinderen stimulatie nodig met professionele hulp.

Normaal gesproken worden grofmotorische vaardigheden tijdens de vroege kinderjaren verfijnd. De ontwikkeling begint al wanneer de baby zijn hoofdje optilt en een belangrijk punt bereikt wanneer de baby gaat kruipen en lopen.

Door bijvoorbeeld het lopen, trappen op en af lopen, kruipen, springen, rennen, de armen bewegen en de romp strekken, verwerven kinderen in het algemeen totale controle over hun lichaam.

Het niet bereiken van een redelijke controle over grove motorische vaardigheden kan problemen veroorzaken op gebieden zoals bijvoorbeeld de coördinatie.

Met andere woorden, een baby of kind met problemen wat betreft de grove motoriek kan moeite hebben met zitten en opstaan. In een schoolomgeving kan hij worden gezien als een onhandig kind. Daardoor kan hij gaan lijden aan andere problemen zoals isolatie of een laag zelfbeeld.

Mijlpalen in de ontwikkeling van de grove motoriek

Mijlpalen in de ontwikkeling van de grove motoriek

De ontwikkeling van de grove motoriek betekent echter niet alleen dat het kind leert lopen. Het is belangrijk dat de hele ontwikkeling ervan in de gaten wordt gehouden tijdens de groei van een kind.

Het belang van deze vaardigheden gaat verder dan wandelen. Goede beheersing van de grove motorische vaardigheden stellen het kind in staat tot andere activiteiten met betrekking tot lichaamsbeheersing, aldus Kate Kelly, een schrijfster die gespecialiseerd is in de zorg van ouders.

Rond de 4 maanden kan een baby op zijn ellebogen gaan steunen en zijn hoofdje rechtop houden. Kort daarna kan hij zich op zijn buikje rollen. Na 6 maanden begint de baby te zitten en de spieren van zijn romp te trainen. Tussen de 7 en 10 maanden begint hij te kruipen.

Vanaf dat moment gebruiken baby’s de spieren in hun armen en benen om zichzelf te ondersteunen en zich op te heffen tot ze 12 maanden oud worden en beginnen te lopen.

Maar de ontwikkeling van hun grove motoriek houdt hier niet op. Na het lopen leren kinderen te rennen, springen en zelfs op één been te staan.

Hoe kun je je kind helpen de grove motoriek te ontwikkelen?

Het antwoord is heel simpel: laat kinderen vrij spelen en zo zullen ze hun grove motoriek ontwikkelen.

Wanneer ze nog baby’s zijn en leren om hun hoofdje op te tillen of om te rollen, moet je gewoon alert zijn op hun bewegingen. Je wil immers niet dat ze zich pijn doen. Probeer ze in deze periode ook met andere oefeningetjes uit te dagen om hun lijfje sterk te maken.

Als baby’s beginnen te kruipen, kunnen ze een tijdje op de grond blijven liggen. Leg ze op hun buikje en laat ze hun armen en benen gaan gebruiken om te gaan staan.

Stukje bij beetje zal je baby beginnen te kruipen. Wanneer hij begint te lopen, motiveer hem dan om te blijven spelen en plezier te maken.

Er zijn honderden spellen die kinderen (en volwassenen) helpen plezier te hebben en tegelijkertijd hun lichaamscoördinatie bevorderen. Hier zijn er een paar:

 

Hoe kun je je kind helpen de grove motoriek te ontwikkelen

Verstoppertje spelen

Je gezicht bedekken met je handen en ‘Kiekeboe’ spelen is één van de eerste spelletjes die je kind leuk zal vinden. Als hij wat groter is en leert lopen wordt verstoppertje spelen een steeds leuker en spannender spel. Het ontwikkelt vaardigheden waarvoor je moet kunnen rennen.

Een poosje dansen

Dit is een activiteit bij uitstek om te bewegen en plezier te hebben. Je moet ze soms gewoon even motiveren. Lekker dansen op het ritme van muziek is een manier van fijne en complete lichaamsbeweging voor alle leeftijden.

Dansen helpt niet alleen kinderen om de beweging van hun armen en benen te coördineren. Het is ook leuk en geeft een heerlijk gevoel net als veel andere oefeningen,

Schommelen of hinkelen

Misschien geloof je het niet, maar eenvoudige activiteiten als schommelen of hinkelen, helpen kinderen hun evenwicht te leren houden. Ze ontwikkelen ook hun coördinatie. Bij beide activiteiten gebruiken ze hun benen om hun lichaamsgewicht in evenwicht te houden.

En sowieso is een speeltuin de perfecte plek waar een kind zijn grove motoriek kan ontwikkelen: hij kan van een glijbaan afspringen of een klimrek beklimmen…


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lawther, J. D. (1983). Aprendizaje de las habilidades motrices. Paidós.
  • Magalita Armijos. (2012). La Motricidad gruesa.
  • Zausmer, E. (1991). Estimulación del desarrollo de la motricidad gruesa. Síndrome de Down: Hacia Un Futuro Mejor. Guía Para Los Padres.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.