6 voordelen van met je baby voor een spiegel spelen

Door met je baby voor een spiegel te spelen helpt dit hem om zijn omgeving te ontdekken en zijn hersenen te ontwikkelen.
6 voordelen van met je baby voor een spiegel spelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Met je baby voor een spiegel spelen is op veel manieren voordelig. De mythe die zegt dat de je baby later begint te praten als je hem voor een spiegel zet is natuurlijk onzin.

Activiteiten die we uitvoeren met onze baby terwijl hij zichzelf kan zien in de spiegel zijn goed voor zijn ontwikkeling. In dit artikel zullen we dit onderwerp bespreken.

De voordelen van voor een spiegel spelen met je baby

Het helpt hem om over zijn eigen lichaam te leren

Om je baby te helpen om hem over zijn eigen lichaam te leren, zet je hem een tijdje voor een spiegel. Zo kan hij zich van top tot teen bekijken. De spiegel zal je kind leren over lichaamstaal en ook hoe hij eruit ziet.

Op de leeftijd van 8 maanden is het nog te vroeg voor een baby om te weten dat de persoon in de spiegel hijzelf is. Maar naar mate hij groter wordt, zal hij gewend raken om zichzelf in de spiegel te zien. Hij zal zijn eigen gebaren en bewegingen relateren aan wat hij bij anderen ziet. Hij zal zich realiseren dat hij zijn eigen reflectie ziet.

Empathie

De voordelen van voor een spiegel spelen met je baby

Als je je kleintje voor een spiegel zet om te spelen, help je hem om empathisch te zijn.

Je kind zal naar zichzelf kijken, lachen en een reactie krijgen op zijn blijheid. Hierdoor leert hij om medeleven voor anderen te voelen.

Het is voordelig voor de ontwikkeling van de hersenen

Doe zo vaak mogelijk zelf mee als je kind voor een spiegel speelt. Behalve jouw reflectie met die van zichzelf zien spelen, zal het beeld van jouw die hem draagt en knuffelt hem ook veel veel voldoening geven.

Ook al benadrukken we het feit dat je baby zich er niet compleet bewust van is dat hij zichzelf in de spiegel ziet, zullen de gebaren van die ‘andere’ moeder die op jou lijkt, en de relatie die jij hebt met de baby in je armen, nog steeds aangename emoties opwekken bij je baby.

Elke positieve stimulatie die je aan je baby geeft zal goed zijn voor de ontwikkeling van zijn hersenen.

Het helpt je baby om zijn omgeving te ontdekken

Met je baby voor een spiegel spelen helpt je baby om zijn omgeving te ontdekken

Vanaf een jonge leeftijd zal je kind aandacht besteden aan alles wat hij ziet en wat er om hem heen gebeurd.

Iedere baby is een unieke kans voor de toekomst zodat we nog beter moeten worden dan ons heden.
-Anoniem-

Als je een klein detail verandert in een kamer waar je bent, zal je baby het meteen opmerken, alsof hij een expert in interieurontwerp is. Dat is zijn doel en zijn hobby: absoluut alles observeren zodat hij de wereld om hem heen kan begrijpen.

Een spiegel in de kinderkamer kan hem ook helpen om zijn ogen te richten op plekken achter hem of vanuit een andere hoek dan van waar hij is. Dit helpt ook de kennis die hij heeft over de ruimte te bevestigen.

De reflectie van je baby in de spiegel zal hem ook kalmeren, plezier geven en hem veilig laten voelen

Kinderen voelen zich veilig en zelfverzekerd als ze met andere kinderen zijn.

Als je kindje een andere baby ziet lachen, spelen, of met zijn beentjes trappelen, is het effect hetzelfde: kalmerend en ontspannend.

De lichaamsbewegingen en andere gebaren van die ‘andere’ baby in de spiegel zal je kindje gezelschap houden. En het zal hem veel plezier doen. In feite kan een spiegel dat beter dan een knuffelbeest of pop.

Als je dit effect wilt bereiken met je baby, zet hem dan voor een spiegel in zijn kamer, of in een andere ruimte waar je hem laat spelen. Je zult zien dat de ‘andere’ baby die je kindje in de spiegel ziet hem enorm fascineert.

Een spiegel bevordert de psychomotorische ontwikkeling

Maak gebruik van de kans om voor een spiegel te spelen om zijn motorische vaardigheden te versterken.

Leg een dekentje op de grond en leg je kindje erop. Zet een spiegel tegen de muur, op een afstandje van de baby vandaan.

Als je kindje heel klein is, leg hem dan op zijn buikje. Zo kan hij zijn spieren versterken en leren om zijn hoofdje onder controle te krijgen.

Met een baby voor een spiegel spelen bevordert de psychomotorische ontwikkeling

Als je kindje al zelf kan zitten, zet hem dan zittend voor een spiegel met wat speelgoed tussen hem en de spiegel. Leg een speelgoedje dichter bij de siegel, zodat je baby kan zien dat hij en die ‘andere’ baby allebei geïnteresseerd zijn in hetzelfde speelgoedje.

Met deze oefening zal je kind zijn lichaam trainen en de moeite nemen om naar voren te kruipen.

Zoals je ziet, heeft het veel voordelen om je kind voor een spiegel te laten spelen. Onthoud echter wel een belangrijk detail: baby’s en glas gaan niet zo goed samen. Dus zorg altijd voor een veilige afstand tussen de spiegel en je baby.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.