De hechtingstheorie: waarom is het belangrijk om je baby vaak te knuffelen?

De hechtingstheorie: waarom is het belangrijk om je baby vaak te knuffelen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 juli, 2018

Vandaag willen we uitleggen waarom het zo belangrijk is om je baby vaak te knuffelen.

Ken je de vele gezondheidsvoordelen van knuffelen? Weet je hoe noodzakelijk dit fysieke contact is voor de emotionele ontwikkeling van je baby?

Waarom is het belangrijk om elkaar vaak te knuffelen?

Knuffelen heeft een direct en positief effect op onze gezondheid. Het maakt niet uit hoe oud je bent: als menselijke wezens moeten we worden aangeraakt en omhelsd vanaf het moment dat we worden geboren en voor de rest van ons leven.

Fysiek contact speelt een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van neuronen. Om echter te voorkomen dat deze neuronen sterven, is het van vitaal belang dat we ze stimuleren vanaf het moment dat we geboren zijn.

Door vaak te knuffelen kunnen we veel ziekten, zowel fysiek als emotioneel, verminderen en voorkomen.

Wanneer we knuffelen, verlichten we stress, angst en depressie. De niveaus van het hormoon oxytocine nemen toe, waardoor onze gezondheid verbetert.

“Wanneer ik kan, ga ik naar mijn vrienden. Ik knuffel en word terug geknuffeld.”

– Jorge Bucay –

Moeder en baby knuffelen

De voordelen van knuffels geven

Het verhoogt het serotonine- en dopaminegehalte

Knuffelen vermindert stressniveaus en verbetert onze stemming.

Knuffelen verbetert het immuunsysteem

Het immuunsysteem wordt versterkt en de witte bloedcellen nemen ook toe.

Het verlaagt de bloeddruk

Knuffelen zorgt ervoor dat de drukreceptoren, pacinese bloedlichaampjes genaamd, worden geactiveerd. Dit stuurt een signaal naar de nervus vagus, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor verlaging van de bloeddruk.

Knuffelen zorgt voor het hart

Iemand knuffelen verbetert de hartslag.

Knuffelen verlicht angst

Knuffelen vermindert zorgen aanzienlijk, helpt om angsten te kalmeren en ze zorgen ook voor rust en comfort.

Het verjongt het lichaam

Knuffelen begunstigt de zuurstoftoevoer van lichaamsweefsel. Het verhoogt ook de levensduur van cellen en het vertraagt voortijdige veroudering.

Knuffels verbeteren de stemming en brengen geluk

Wanneer iemand ons knuffelt, voelen we het geluk en de veiligheid die we nodig hebben om ons gevoel van eigenwaarde te verhogen, vanwege de toename van de productie van serotonine.

Knuffelen vermindert het risico op dementie

We moeten gedurende ons hele leven knuffels geven en ontvangen. Knuffels helpen zelfs om dementie te voorkomen.

Knuffels kalmeren en brengen ook ons zenuwstelsel in balans.

Samen knuffelen

Waarom is het nodig om je baby vaak te knuffelen?

Wetenschappers beschouwen hechting als de belangrijkste factor in de gezonde ontwikkeling van baby’s.

Hechting verwijst naar positief fysiek contact. Met andere woorden, knuffelen, zoenen en kroelen met je kind. Deze activiteiten veroorzaken namelijk specifieke neuro-chemische reacties in de hersenen. En ze leiden tot de juiste organisatie van de hersensystemen die verantwoordelijk zijn voor hechting.

Het is een bekend feit dat gedurende de eerste drie levensjaren de hersenen 90% van de volwassen omvang ontwikkelen. Gedurende deze tijd zullen de hersenen van een baby de meerderheid van de systemen en structuren ontwikkelen. Deze zullen voor de rest van zijn leven verantwoordelijk zijn voor zijn emotionele, gedragsmatige, sociale en fysiologische functioneren.

Talloze wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond dat kinderen die knuffels ontvangen en in hun dagelijks leven een gezonde band hebben gevormd, het volgende ontwikkelen:

  • Een hogere bekwaamheid voor stress controle
  • Gezondere interpersoonlijke relaties
  • Uitstekende schoolprestaties
  • Hoger gevoel van eigenwaarde

Wat is de hechtingstheorie?

Baby’s proberen een band te krijgen met de mensen die voor hun behoeften zorgen, ook met de minder liefdevolle volwassenen. Deze band is gebaseerd op meer dan alleen voedsel en voeding. Het gaat veel verder dan de behoefte van je baby om te worden gevoed.

Wanneer een kind wordt geboren, lijkt hij dicht bij zijn moeder te zijn. Het huilen van een baby, zijn verlangen om vastgehouden te worden, zijn reflex-lach en zijn behoefte aan borstvoeding zijn allemaal factoren die hem dus dicht bij zijn moeder houden.

Onze kinderen hebben een aangeboren behoefte om onvoorwaardelijk geaccepteerd en beschermd te worden. En dit is dus de basis voor de voortzetting van het menselijk ras.

Hechting heeft levenslange gevolgen. Baby’s die een gezonde en veilige hechting vormen, zien hun ouders als een bron van troost en een solide platform van waaruit ze spelen en hun wereld verkennen kunnen.

Dankzij deze sterke emotionele basis van vertrouwen, worden deze kinderen dus zelfverzekerde, zorgzame en competente volwassenen.

Gezonde emotionele banden tussen ouders en kinderen zijn de vrucht van de dagelijkse zorg en genegenheid.

Hoewel je baby het mooiste en meest betoverende is dat je ooit hebt gezien, is hij ook een nieuw wezen in je leven. Je moet hem leren kennen.

Dus ga je gang! Je hebt nog een heel leven voor je! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.