10 vreugden en offers die horen bij een zwangerschap

Je leert echte liefde kennen wanneer je zwanger bent, maar het brengt ook enkele 'opofferingen' met zich mee.
10 vreugden en offers die horen bij een zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 04 februari, 2019

In dit artikel bespreken we de belangrijkste vreugden en ook de offers die horen bij een zwangerschap. Een zwangerschap brengt veel ‘goede’ maar ook een paar ‘lastige’ dingen met zich mee die het leven van een vrouw en haar partner radicaal kunnen veranderen.

Je bewust zijn van deze veranderingen zal je, als toekomstige moeder, helpen beter voorbereid te zijn om ze onder ogen te zien.

Je zwangerschap kan je leven totaal veranderen, jouw leven maar ook dat van je partner. De fysieke en psychologische veranderingen die optreden, veroorzaken bepaalde veranderingen in leefstijlgewoonten.

Iedereen gaat op zijn eigen manier met veranderingen om. Voor sommige vrouwen is de zwangerschap een mooie fase waarin een unieke verbinding wordt opgebouwd met het ongeboren kind. Dit geldt vooral voor diegenen die al moeder zijn.

Maar er zijn natuurlijk ook vrouwen die het moeilijk vinden om zoveel veranderingen door te maken. Daarom geloven we dat het belangrijk is om over de geneugten, maar ook over de offers van een zwangerschap te praten.

10 vreugden en offers die horen bij het zwanger-zijn

Hier is een lijst met 5 vreugden die een zwangerschap met zich meebrengt:

5 vreugden van zwanger zijn

1. Een nieuw leven verlicht je dagen

Veel mensen zeggen dat je pas leert wat echte liefde is wanneer je een kind hebt. Zwanger zijn kan één van de meest verrijkende ervaringen van je leven zijn.

Terwijl je je zwangerschap beleeft, voel je pure liefde waarvan je weet dat die eeuwig zal duren.

Net zoals de baby voor jou alles betekent, moet je weten dat je als ouders ook alles bent voor de baby. De band tussen ouders en kinderen heeft de kracht om levens te veranderen.

2. Het gezin breidt zich uit en je plannen worden waarheid

Vroeg of laat wil bijna iedereen een gezin stichten. Je hebt de eerste stap al gezet. Of de volgende stap, als het niet je eerste kind is.

Je hebt de fase bereikt waarin je jezelf altijd hebt voorgesteld. Je houdt je baby in je armen, je ziet hem lopen, groeien, naar school gaan en spelen met zijn broers en zusjes.

De vreugde die je altijd met je partner hebt gedeeld, wordt nu gedeeld door drie personen. Je zou kunnen zeggen dat je levensdroom begint uit te komen.

3. De echtelijke band wordt versterkt

Vanaf nu wachten jou en je partner veel mooie ervaringen en belevenissen.

Een naam kiezen, de babykamer ontwerpen en een leven plannen voor de baby die onderweg is. Het zal iets met jullie beiden doen, waardoor je meer dan ooit van elkaar zult houden.

De echtelijke band wordt versterkt tijdens de zwangerschap

4. Je vrouwelijkheid zal nog meer opvallen

Wist je dat zwangerschap tal van esthetische voordelen biedt voor je lichaam? Je haar wordt fijner en glanzender en je huid wordt gladder dankzij een verhoogde bloedtoevoer.

Je borsten en je rondingen nemen toe in volume. En ongetwijfeld zal jij de mooiste vrouw zijn, waar je ook bent, waar je ook gaat!

5. Je zult een gezonder leven leiden

Hoewel een zwangerschap soms lastig kan zijn voor vrouwen, heeft het ook veel positieve effecten op je gezondheid. Eén voordeel dat een zwangerschap bijvoorbeeld biedt, is dat het het risico op borstkanker kan verminderen.

Bovendien heeft de verplichting om je tijdens je zwangerschap aan gezonde gewoonten te houden, veel positieve effecten op je vitaliteit.

Na je zwangerschap kan je menstruatiepijn verminderd zijn. Daarnaast is zwanger-zijn ook in verband gebracht met een verhoogd seksueel verlangen.

Veel mensen zeggen dat je pas weet wat echte liefde is wanneer je een kind krijgt.

5 offers die een zwangerschap met zich meebrengt

1. Je werk zal niet langer het belangrijkste zijn

De meeste vrouwen kiezen ervoor om door te gaan met hun normale werkschema nadat ze hebben ontdekt dat ze zwanger zijn. Dit is volkomen normaal!

Er kunnen echter dagen zijn dat je je niet in staat voelt om een hele dag te werken. Op zulke momenten is het belangrijk om je rechten te kennen.

Afhankelijk van het land waar je woont, kan het aantal verlofdagen vóór en na de bevalling variëren. Het moet altijd tot de mogelijkheden behoren van de toekomstige moeder om ze af te dwingen.

2. Seksleven

Dit aspect hangt van het paar af. Zoals we eerder zeiden, kunnen vrouwen tijdens hun zwangerschap meer zin in seks hebben. Maar dit geldt niet voor iedereen.

Desalniettemin wordt seks tijdens de zwangerschap aanbevolen, omdat dit veel voordelen kan bieden.

Tijdens het eerste trimester van een zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid, ongemak en de psychologische impact van de zwangerschap. Dit alles kan zijn tol eisen en de seksuele activiteit verminderen.

Ditzelfde kan gebeuren in de laatste weken omdat de buik van de moeder bij de meeste seksuele houdingen in de weg zit.

3. Uitgaan met vrienden

Ga altijd door met je sociale leven tijdens de zwangerschap. Je zult veel ondersteuning en troost halen uit je sociale contacten tijdens de verschillende stadia van het proces van negen maanden.

Het is echter ook waar dat je niet in staat zult zijn om je gebruikelijke ritme vast te houden. Tijdens de zwangerschap is er even geen ruimte voor uitstapjes naar feesten, concerten, voetbalwedstrijden of andere evenementen die erg druk zijn.

Je moet steppen met roken tijdens de zwangerschap

4. Sporten

Hoewel lichamelijke activiteit gezond is en zelfs wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, moet je afzien van het beoefenen van bepaalde sporten. Sporten waarbij veel lichamelijk contact plaats vindt, moeten worden vermeden. Ze leveren namelijk een te groot risico voor de foetus op.

Sporten die wel zijn toegestaan, zijn bijvoorbeeld zwemmen, wandelen, fietsen en yoga. Voorbeelden van sporten waarvan je je tijdens je zwangerschap maar beter verre kunt houden, zijn:

  • Vechtsporten
  • Alle radicale sporten, zoals bijvoorbeeld parachutespringen
  • Zeer intensieve sporten
  • Sporten die worden beoefend met een bal of andere elementen die mogelijk de buik kunnen raken
  • Sporten waar bij je moet springen

5. Ongezonde gewoonten

Het is natuurlijk wel duidelijk dat je verplicht bent om tijdens je zwangerschap te stoppen met roken en alcohol te drinken. Hoewel het logisch en vanzelfsprekend lijkt, kan het evenwel een zeer moeilijke taak zijn voor vrouwen die hieraan gewend zijn.

Ongezonde gewoonten moeten worden onderbroken voor het welzijn van de baby. Roken kan groeiproblemen, vroeggeboorte en ademhalingsaandoeningen veroorzaken. Alcohol heeft ook een negatief effect op de gezondheid van de baby.

Kortom, de vreugde en opofferingen die een zwangerschap met zich meebrengt, kunnen je levensstijl radicaal veranderen, althans tijdelijk. 

Het is belangrijk om een positieve houding te hebben. Even belangrijk is het om de nodige liefde en begeleiding te krijgen om deze fase op een gelukkige en positieve manier te doorlopen. Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.