5 redenen om een tweede zwangerschap te plannen

5 redenen om een tweede zwangerschap te plannen

Laatste update: 08 mei, 2018

In veel gevallen wordt een tweede zwangerschap niet gepland, maar komt het als een verrassing. Koppels die er zeker van zijn dat ze meer dan één kind willen kunnen na de geboorte van de eerste al gelijk de tweede zwangerschap plannen. Er zijn honderden redenen om een tweede kind te nemen, maar er zijn factoren waar je over na moet denken voordat je aan een tweede zwangerschap begint.

Nadat de fysieke toestand van de ouders medisch geëvalueerd is om een tweede kind te krijgen is het gewoon een kwestie van tijd. Over het algemeen hebben koppels veel redenen om voor de tweede keer ouder te worden, maar de omstandigheden zitten niet altijd mee.

Zwangere vrouw met man, kind en hond

In dit geval is liefde en de wil om het gezin uit te bereiden de belangrijkste factor. Soms is de voornaamste reden voor een tweede zwangerschap om het oudste kind een broertje of zusje te geven. Dit is naar mijn mening een beetje egoïstisch ten opzichte van het ongeboren kind.

Veel moeders zeggen dat ze ervan houden om zwanger zijn. Ze waarderen het gevoel van een kind dragen en alle veranderingen die zich voordoen, zowel emotioneel, fysiek en mentaal. Vrouwen met deze kenmerken zullen het moederschap altijd kunnen rechtvaardigen.

Waarom zou je een tweede zwangerschap plannen?

een tweede zwangerschap van vrouw met kind

Een gelukkige moeder kan wel honderden redenen hebben om opnieuw moeder te worden, maar er zijn er een paar die erkend moeten worden. Hierbij noemen we tenminste 5 redenen om er zekerder van te zijn dat dit de goede beslissing is.

  • Je wordt er een sterker koppel van, omdat je hetzelfde doel hebt. Een doel vol met liefde en je richt je samen op de toekomst, een gezin en gelukkige momenten.
  • Het is het ideale moment om gezonde gewoontes te ontwikkelen. Om een zwangerschap zonder problemen te hebben moeten we ons dieet verbeteren en riskante gewoontes vermijden. Hieronder valt roken en overmatige consumptie van alcohol.
  • Geniet weer van het geluk en liefde van de grootouders en de rest van de familie. Tijdens je zwangerschap worden we meer gezegend, worden we verwend en wordt er met meer tederheid naar ons gekeken.
  • We verbinden ons met de energie die ons leven geeft en we voelen ons één met de natuur. We groeien als persoon, erkennen de waarde van onze moeders en zijn er trots op dat we een vrouw zijn.
  • Het is een nieuwe ervaring die het waard is. Onze verwachtingen van de toekomst groeien, want we maken nieuw leven en willen genieten van het gezin dat we gesticht hebben.

Hoe weet je of je klaar bent voor een tweede zwangerschap?

Een van de voordelen van het plannen van een tweede zwangerschap is dat het tot op zekere hoogte gegarandeerd is dat de baby begint te groeien op een gezonde en gecontroleerde manier. De eerste stap is om naar een specialist te gaan. Een specialist kan bepalen of de omstandigheden goed zijn om weer zwanger te worden.

De dokters zullen rekening houden met factoren zoals de leeftijd van de ouders en het eerste kind en de tijd tussen de twee geboortes. Daarbij zullen ze aangeven of er vaccinaties of andere medicijnen nodig zijn om ziektes tegen te gaan.

Hierdoor zullen we weten of we klaar zijn, niet alleen omdat we dat willen, maar ook omdat de dokter ons vertelt heeft dat we klaar zijn om ons voor te bereiden op een tweede zwangerschap. Als dit het geval is, is het nodig om onze vruchtbare dagen in de gaten te houden en onze gewoontes te veranderen zodat de kans op zwangerschap groter is.

Andere aspecten om in de gaten te houden zijn stress, je levensstijl en economische stabiliteit. Dit zijn problemen die worden aangeraden om op te lossen. Omdat deze zaken een bedreiging kunnen zijn voor de zwangerschap moeten we naar manieren kijken om onze situatie te verbeteren.

Een man, vrouw en twee zoons

Tijd tussen de geboortes

Afhankelijk van de tijd tussen de geboortes van de twee kinderen zijn er bepaalde voordelen en nadelen. Als ze bijna even oud zijn, zullen ze opgroeien als gelijken. Beide zijn baby’s en de één heeft niet meer voordelen dan de ander. Aan de andere kant, als er wel veel tijd zit tussen de twee geboortes zullen ze opgroeien als unieke individuelen, omdat ze hun jeugd gescheiden zullen leven.

In ieder geval moet een gezin er altijd klaar voor zijn om hun kinderen met liefde te ontvangen. We weten dat het plannen veel plezier brengt en ons nieuwe hoop geeft. Alle kinderen zijn welkom, een reden voor vreugde, verzoening en een reden om te blijven vechten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.