Vier superfoods voor zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap is het essentieel om goed op je voeding te letten. Om deze taak gemakkelijker voor je te maken, is hier een lijst met superfoods voor zwangere vrouwen met informatie over elk superfood.
Vier superfoods voor zwangere vrouwen

Laatste update: 09 augustus, 2021

Tijdens de zwangerschap is het van cruciaal belang om op je dieet te letten. Een fout op dit punt kan problemen veroorzaken in de ontwikkeling van de foetus of de gezondheid van de moeder, dus het is noodzakelijk om nauwgezet en ordelijk te zijn. Om deze reden gaan we je laten zien welke de superfoods voor zwangere vrouwen zijn.

Voordat we beginnen, is het noodzakelijk om te verduidelijken dat veel voedingsdeskundigen niet van de term superfood houden. Dit komt omdat het mensen doet geloven dat deze producten wonderbaarlijke eigenschappen hebben, terwijl dit niet het geval is. Het zijn gewoon voedingsmiddelen die opvallen door hun functionaliteit of door hun gehalte aan essentiële voedingsstoffen.

Superfoods voor zwangere vrouwen

Laten we het hieronder hebben over de belangrijkste superfoods die in het dieet van zwangere vrouwen kunnen worden opgenomen.

Yoghurt

Een zwangere vrouw geniet van een kom yoghurt.

Yoghurt is een van de must-haves in bijna elk dieet. Het concentreert hoogwaardige eiwitten en essentiële micronutriënten, zoals vitamine D binnen in je lichaam. Dit laatste, in combinatie met calcium, zorgt ervoor dat botten gezond en sterk zijn. Dat zegt een studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Hormone Research ( Engelse link).

Bovendien bevat yoghurt probiotische bacteriën. Deze bacteriën nestelen zich in het spijsverteringskanaal en koloniseren het selectief. Ze dragen bij aan het verbeteren van de darmtransit en helpen zo constipatie te voorkomen. Bovendien zijn ze in staat om het ontstaan van vetzuren met een korte keten te stimuleren, met een ontstekingsremmend potentieel.

Yoghurt is niet het enige voedsel dat opvalt door zijn probiotische inhoud. Het is mogelijk om deze micro-organismen te vinden in andere voedingsmiddelen die een fermentatieproces hebben ondergaan, zoals kefir.

Noten en gedroogd fruit

Noten zijn voedingsmiddelen met een hoge energie- en voedingsdichtheid. Ze bevatten eiwitten, hoogwaardige vetzuren en essentiële micronutriënten. Van al deze elementen is het noodzakelijk om de vetzuren van de omega 3-serie speciaal te vermelden.

Deze verbindingen kunnen helpen het evenwicht in de interne omgeving te behouden en hebben een ontstekingsremmend effect. Bovendien zorgen deze voedingsstoffen voor een efficiëntere ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de foetus, zoals blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Nutrients ( Engelse link ).

Peulvruchten

Peulvruchten leveren een aanzienlijke hoeveelheid vezels, wat bijdraagt aan het stimuleren van de darmtransit en het voorkomen van constipatie. Ze bevatten ook essentiële micronutriënten zoals ijzer en foliumzuur. Dit laatste is essentieel tijdens de zwangerschap, omdat een tekort hieraan problemen kan veroorzaken bij het sluiten van de neurale buis.

Er moet echter worden opgemerkt dat peulvruchteneiwitten van lage biologische waarde zijn. Ze bevatten niet alle essentiële aminozuren en worden niet optimaal verteerd. Om de beperkingen op het gebied van aminozuren te overwinnen, raden experts aan om ze te combineren met granen.

Vettige vis

Vette vis onderscheidt zich door zijn hoge biologische waarde eiwitten en omega 3-vetzuren. Beide voedingsstoffen zijn essentieel voor zowel de moeder als de foetus.

Gegrilde zalm met groenten.

Omdat ze tot de zeevruchten behoren, helpen ze ook de aanwezigheid van jodium in het dieet te verhogen. Dit mineraal is de sleutel tot het functioneren van de schildklier. Een daling van het jodiumgehalte in het lichaam kan hypothyreoïdie verergeren en het welzijn van de moeder beïnvloeden.

Superfoods voor zwangere vrouwen

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je de nadruk legt op de aanwezigheid van de voedingsmiddelen die we zojuist hebben besproken in je dieet. Ze zullen allemaal bijdragen aan een goede ontwikkeling van de foetus en het behoud van je gezondheid. Als je je ondanks het verzorgen van je dieet echter extreem moe voelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist.

Houd er ook rekening mee dat er tijdens de zwangerschap bepaalde voedingsmiddelen en stoffen zijn die belangrijk zijn om te vermijden. Alcohol en tabak zijn duidelijke voorbeelden, maar er zijn ook andere zoals koffie en kaneel. In dit opzicht raden we je aan de aanbevelingen van je arts op te volgen om de inname van producten die contraproductief kunnen zijn te vermijden.

Tot slot moet je niet vergeten dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap lichamelijke activiteit te bevorderen. Lichaamsbeweging moet van lage intensiteit zijn en aangepast aan de individuele mogelijkheden, maar vermijd in ieder geval een zittende levensstijl. Wellicht ook interessant voor jou

IJzerrijk voedsel voor zwangere vrouwen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
IJzerrijk voedsel voor zwangere vrouwen

Ijzerrijk voedsel is essentieel voor zwangere vrouwen. In feite heeft het lichaam van een zwangere vrouw twee keer zo veel ijzer nodig.  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi: 10.1159/000486060. Epub 2018 Mar 29. PMID: 29597231. https://www.karger.com/Article/Abstract/486060
  • Devarshi PP, Grant RW, Ikonte CJ, Hazels Mitmesser S. Maternal Omega-3 Nutrition, Placental Transfer and Fetal Brain Development in Gestational Diabetes and Preeclampsia. Nutrients. 2019 May 18;11(5):1107. doi: 10.3390/nu11051107. PMID: 31109059; PMCID: PMC6567027. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1107

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.