In welke maand worden de meeste baby's geboren?

Wil je weten in welke maand er de meeste baby's geboren worden? Het onderzoek van vandaag richt zich op geboortecijfers in Spanje, hoe zit dat hier? Wanneer zijn jullie kleintjes geboren?
In welke maand worden de meeste baby's geboren?

Laatste update: 15 april, 2019

Kinderen zijn de toekomst van de wereld. Met dit in ons hoofd, is het misschien interessant om erachter te komen in welke maand de meeste baby’s geboren worden.

In dit artikel zullen we eens naar de feiten kijken om achter het antwoord te komen. Blijf lezen om meer te weten te komen! Dit keer hebben de gegevens uit het onderzoek betrekking op de geboorte in Spanje.

Als je je ooit afgevraagd hebt wanneer de meeste baby’s geboren zijn, denk je misschien dat dit over alle maanden gelijk is.

Data laat echter zien dat er op dit moment in Spanje in de winter meer baby’s worden geboren. Januari was in 2018 de maand waarin de meeste baby’s geboren waren, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Nederland blijken er meer baby’s in de zomer geboren te worden.

Onthoud dat het 9 maanden duurt voordat een baby geboren is, dus dit betekent dat toekomstige ouders het proces vaak rond april beginnen. Natuurlijk duidt dit aan dat de komst van de lente voortplanting aanmoedigt.

Daarnaast moeten we onthouden dat sociale en economische veranderingen invloed hebben op het meest intieme aspect van ons leven. Hieronder valt het gezin.

Het geboortecijfer verandert echter en is veel veranderd door de jaren heen. De maand waarin de meeste baby’s geboren zijn is verschillend vanwege de andere sociale contexten rond voortplanting.

Januari: de drukste maand voor nieuwe baby’s

Om erachter te komen in welke maand de meeste baby’s geboren zijn in 2017, kijken we weer naar de gegevens van het CBS. Deze organisatie meldt dat er 391,930 baby’s geboren zijn in Spanje in 2017, wat 4,5 procent minder was dan in 2016. Van het totale cijfer waren 202,478 (51,49 procent) jongens en 190,703 (48,5 procent) meisjes.

In Spanje worden de meeste baby's in januari geboren

De maand waarin de meeste baby’s geboren waren is januari, met een totaal van 230,658. Je moet echter weten, dat deze informatie niet volledig positief is.

Het geboortecijfer is namelijk 4.23 procent gedaald vergeleken met het jaar ervoor. In feite is dit cijfer zelfs de laagste hoeveelheid geboortes in Spanje sinds 1999.

Wat is er gebeurd tussen 2000 en 2016?

Dankzij de data van het CBS, weten we precies in welke maanden de meeste baby’s geboren zijn in Spanje in 2000 tot 2016. Over het algemeen kan het lijken dat verdeling van de geboortes vrij gelijk is. We kunnen echter een aantal duidelijke conclusies trekken.

Als we namelijk eens beter kijken, zien we dat er in oktober en september de meeste kinderen geboren zijn. Hieronder kan je de statistieken zien.

In deze periode zijn er 671,405 baby’s geboren in de maand oktober. September komt als tweede met een totaal van 664,244 baby’s. Op de derde plaats staat juli, met 658,424 geboortes.

Daarentegen zijn juni, april en februari de maanden met de minste geboortes met de cijfers 620,377, 618,680 en 581,288, in die volgorde.

Daarnaast bevestigt het CBS dat het geboortecijfer in Spanje de laatste jaren aan het afnemen is. Zoals we eerder hebben gezegd spelen sociale en economische factoren een rol, ook in ons privéleven. Ook in Nederland lijkt het cijfer af te nemen vergeleken met voorgaande jaren.

De instabiliteit van werk, een gebrek aan zorg en de moeilijkheid van het balanceren van persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden zijn de belangrijkste redenen van deze afname.

Een zwangere buik

Verandering in de maand dat baby’s geboren zijn

Samengevat betekent dit dat er op nationaal niveau een afname in geboortecijfer is en dat de moeders ouder zijn wanneer ze bevallen. Op het moment is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen moeders worden 32. In Nederland ligt deze leeftijd rond de 29 jaar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.