Een vette huid tijdens de zwangerschap: adviezen en verzorging

Een vette huid veroorzaakt vaak grote ongemakken tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele huidverzorgingstips die je in gedachten moet houden.
Een vette huid tijdens de zwangerschap: adviezen en verzorging

Laatste update: 11 oktober, 2021

Een vette huid is een van de vele fysiologische veranderingen die het lichaam van een vrouw ondergaat tijdens de zwangerschap. De behandeling van deze aandoening is in de meeste gevallen esthetisch. Het goede nieuws is dat het na de geboorte meestal spontaan oplost.

Wil je meer weten over waar het over gaat? Mis dan niet alle informatie die we voor je hebben voorbereid.

De oorzaken van een vette huid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap treden in het lichaam van de vrouw allerlei immunologische, hormonale en metabolische veranderingen op.

Sommige hormonen verhogen hun niveau namelijk om de ontwikkeling van de baby te bevorderen en stimuleren. Als gevolg stimuleren ze de lichaamsklieren om meer afscheidingen te produceren.

Onder deze klieren gaat het om de talgklieren van de huid, die verantwoordelijk zijn voor de productie van talg (vet) als een beschermingsmechanisme. Hoewel ze in de verschillende delen van het lichaam voorkomen, zijn ze talrijker ter hoogte van de bovenborst, het gezicht, het gebied achter de oren, en de rug.

Van de meest voorkomende klinische manifestaties, vallen de volgende op:

  • Overmatige glinstering van de huid.
  • Vergrote poriën.
  • Acne.
  • Verandering van de hydrolipidenlaag die de huid bedekt.
  • Er kan zelfs voelbare ruwheid en bobbeligheid zijn op verschillende plaatsen van het lichaam.

Verzorging van de vette huid tijdens de zwangerschap

Het uitvoeren van een juiste verzorgingsroutine draagt bij tot het gezond en functioneel houden van de huid. Op zijn beurt voorkomt het het ontstaan van onzuiverheden, infecties of ongewenste verwondingen.

Goed reinigen is de meest elementaire stap om een vette huid tijdens de zwangerschap te voorkomen

Een vette huid tijdens de zwangerschap

Idealiter volg je ‘s morgens en ‘s avonds, voor je naar bed gaat, een verzorgings- en hygiëneroutine. Dit helpt namelijk om talg en de resten van dode cellen te verwijderen, zodat de huid zich op natuurlijke wijze regenereert.

Bij huidreiniging tijdens de zwangerschap moet je daarom reinigingsgels betrekken die geen alcohol of parfum bevatten. Ook moet je schurende of chemisch bevattende producten vermijden.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat je gezicht vaker wassen dan voorgeschreven averechts kan werken, omdat het de talgproductie juist verder stimuleert.

Evenwichtige voeding en hydratatie

Eetgewoonten (Engelse link) houden nauw verband met sommige dermatologische aandoeningen. Daarom moet je de inname van fruit en groenten verhogen en de hoeveelheid suiker en verzadigde vetten in de voeding verminderen. Behalve de voordelen voor je lichaam dragen ze ook bij tot het behoud van een gezonde huid.

Voldoende hydratatie zorgt voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel en andere organen van het lichaam. Het draagt ook bij tot de afvoer van gifstoffen via de urine en voorkomt dat ze via de poriën van de huid worden uitgescheiden.

Gebruik van tonic lotions

Na de reiniging wordt de huid voorbereid op het aanbrengen van een tonic met adstringerende elementen (zoals salicylzuur) om overtollige vettigheid te verminderen.

Een andere aanbevolen stof is glycolzuur, dat meer glans geeft en tegelijk de teint en textuur van de huid verbetert.

Melkzuur is ook een uitstekende optie. Het kan zelfs gebruikt worden in maanden waarin de blootstelling aan UV hoog is. Hetzelfde kan niet gezegd worden van retinoïnezuur, dat met bepaalde voorzorgsmaatregelen gebruikt moet worden.

De huid hydrateren en voeden

Ook als de huid vet wordt, is hydrateren nodig. Daarom kun je het beste crèmes kiezen die geen oliën bevatten. En als ze dat wel bevatten, moeten ze ook glycerine of hyaluronzuur bevatten.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology is aloëvera een heel goede optie voor de behandeling van de vette huid. Het gebruikte product moet minstens 10% aloëvera bevatten om als een effectieve vochtinbrenger beschouwd te worden.

Het is belangrijk op te merken dat deze stof bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken, dus het is het beste eerst een kleine hoeveelheid op de onderarm te testen voor je het op het hele lichaam gebruikt.

Gezichtsmaskers

Een vrouw met een verzorgend gezichtsmasker

Genezende gezichtsmaskers op basis van cosmetische klei hebben het vermogen olie uit de huid te absorberen en worden in verschillende omstandigheden gebruikt.

Franse groene klei is een van de meest populaire voor de behandeling van acne en een vette huid. Zelfs gezichtsmaskers die je met water kunt verwijderen zijn zachter dan die maskers die afschilferen.

De juiste producten kiezen

Momenteel is er een grote verscheidenheid aan olievrije producten (Engelse link) die voor dit huidtype worden aanbevolen. Je kunt het beste kiezen voor niet-comedogene cosmetica die licht zijn en een hoge concentratie water bevatten. Dit geldt zowel voor hygiëneproducten als voor make-up producten.

Een vette huid en levenskwaliteit tijdens de zwangerschap

Een vette huid is een van de meest voorkomende dermatologische zorgen van zwangere vrouwen. Daarom is de beste preventieve maatregel een routine van constante en functionele verzorging.

Het gebruik van huismiddeltjes tegen een vette huid is tijdens de zwangerschap niet aan te bevelen vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s voor moeder en baby. De beste optie is naar een dermatoloog te gaan om een adequate, veilige en effectieve behandeling te beginnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chularojanamontri, L., Tuchinda, P., Kulthanan, K., & Pongparit, K. (2014) Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. The Journal of clinical and aesthetic dermatology7(5), 36–44.
  • Sakuma TH, Maibach HI. (2012) Oily skin: an overview. Skin Pharmacol Physiol, 25(5), 227-35. doi: 10.1159/000338978. Epub 2012 Jun 20. PMID: 22722766.
  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. (2011) Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.