7 tips voor zwangere vrouwen in de zomer

Met deze eenvoudige aanbevelingen kun je het ongemak veroorzaakt door de hete zomerdagen tot een minimum beperken. Lees ze en breng ze in de praktijk. Je zult het verschil merken!
7 tips voor zwangere vrouwen in de zomer

Laatste update: 20 juni, 2019

Het is heel normaal dat je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap stijgt. Tijdens het hete seizoen kan de hitte behoorlijk irriterend worden. Er zijn echter enkele praktische tips voor zwangere vrouwen in de zomer om te helpen beter met zwangerschap om te gaan en er zelfs meer van te genieten.

Handige en praktische tips voor zwangere vrouwen in de zomer

1. Blijf altijd gehydrateerd

Het is belangrijk om tijdens de zomermaanden meer water te drinken dan normaal als je zwanger bent. De aanbevolen inname van water is meer dan 8 glazen water per dag. Het is ook een goed idee om het water aan te vullen met fruit.

 • Vruchtensappen en smoothies zijn zeer verfrissend.
 • Je kunt er ook voor kiezen om stukken fruit te eten tijdens de maaltijd, of als tussendoortje.
 • Citroen-, sinaasappel- en grapefruitsappen zijn ook goed. Profiteer van seizoensgebonden fruit zoals perziken, watermeloenen en aardbeien.

Vruchten bevatten veel water en dit helpt vochtretentie en zwelling te voorkomen. Ze bieden ook vitamines, voedingsstoffen en vezels die het lichaam van de vrouw nodig heeft tijdens de zwangerschap.

2. Lichte kleding en geschikte schoenen voor zwangere vrouwen in de zomer

Gebruik lichte kleding en ademende stoffen zoals katoen en linnen. Door dit te doen, minimaliseer je zweetvlekken en bescherm je jezelf tegen hittebronnen net onder de borststreek en op de maag. Te vermijden kleding zijn synthetische stoffen die aan je huid blijven plakken en het gevoel van warmte verhogen.

Het is ook raadzaam dat je kiest voor comfortabele schoenen, die iets groter kunnen zijn dan je gebruikelijke maat, om onnodige druk op je voeten en enkels te voorkomen. Deze mogen niet te hoog of te laag zijn om rug- en beenpijn te voorkomen.

Zwangere vrouw zit op het strand

3. Blijf binnen tijdens de heetste uren en zorg voor voldoende rust

Tussen 12 en 5 in de middag, zorg ervoor dat je op een koele en geventileerde plaats bent, want de hitte in het midden van de dag kan verstikkend zijn. Het is de beste tijd van de dag om binnen te rusten en te ontspannen.

‘s Avonds zijn schuimbaden en massages met koude gels een zeer verfrissende optie, die je zullen helpen te rusten en ‘s nachts goed te slapen.

4. Blijf sporten

Matige lichaamsbeweging is erg belangrijk voor zwangere vrouwen in de zomer. De belangrijkste reden is dat fysieke activiteit veel ongunstige omstandigheden voorkomt en je goed voorbereidt op het moment van geboorte.

Het is belangrijk voor je lichaam om sterk en gezond te zijn tijdens de zomermaanden, vooral als je uitgerekende datum erg nabij is.

Het is belangrijk om tijdens de zomermaanden meer water te drinken dan normaal tijdens de zwangerschap. We raden meer dan 8 glazen vers water per dag aan.

5. Zorg voor je huid tijdens de zwangerschap

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen gevoeligheid van de huid veroorzaken, waardoor het gevoeliger wordt voor blootstelling aan de zon. Er kunnen veranderingen in de huid optreden, zoals donkere vlekken op het gezicht en de hals.

Daarom is het essentieel om een ​​breed spectrum zonnebrandcrème te gebruiken en dagelijks de huid te hydrateren. Ook, zoals we eerder al zeiden, moet je jezelf niet blootstellen aan de zon tijdens het midden van de dag.

6. Afkoelen op het strand of in het zwembad

Zwangere vrouwen in de zomer kunnen goed gebruik maken van het strand, als je in de buurt van een strand woont. Het strand is ideaal om langs de kust te wandelen en een duik te nemen in veilige gebieden, niet waar het heel snel diep wordt, of wanneer er grote golven zijn.

Zwembaden zijn ook geweldig voor zwangere vrouwen. Zwemmen tijdens de zwangerschap is ten zeerste aan te bevelen. Het zal je helpen:

 • je verfrist te voelen
 • lichaamsbeweging te krijgen
 • het gewicht van je buik in het water te laten rusten.

Je mag echter niet in het zwembad duiken en je moet ervoor zorgen dat je niet uitglijdt als je langs de rand van het zwembad loopt.

Neem altijd de nodige voorzorgsmaatregelen tegen de zon en warmte en profiteer van elk moment dat je kunt om verfrissende tijden door te brengen aan het water, of het nu op het strand of bij het zwembad is.

Drink verse vruchtensappen in de zomer

7. Gezonde en lichte maaltijden voor zwangere vrouwen in de zomer

Tijdens de zomermaanden is het aan te raden lichte maaltijden te eten, zoals:

 • koude soepen
 • groenten
 • salades
 • vers fruit.
 • Verse zuivelproducten, pastasalades en rijst en tomatensap worden ook aanbevolen.

Als je geen problemen hebt met hoge suikerniveaus, kun je jezelf af en toe trakteren op een ijsje of een slush drankje. Aan de andere kant, vermijd erg hete, zware vette maaltijden, omdat deze spijsverteringsproblemen, brandend maagzuur of indigestie kunnen veroorzaken.

Je zwangerschap in de zomer hoeft geen traumatische tijd te zijn. Door onze tips voor zwangere vrouwen in de zomer te volgen, kun je ongemak vermijden en de ontwikkeling van je toekomstige baby niet nadelig beïnvloeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.