Tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap

Het is erg verleidelijk om overdag weer lekker je bed in te gaan, maar toch is het beter om overdag geen dutjes te nemen, om ’s avonds beter te kunnen slapen.
Tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Tijdens de zwangerschap gaat je lichaam door een aantal grote veranderingen. Je zou er alles voor doen om beter te slapen tijdens deze periode. Daarom willen we een lijst met behulpzame tips met je delen, zodat jij de slaap kunt vatten die je zo nodig hebt.

Onthoud dat het krijgen van genoeg rust en ontspanning fundamenteel is tijdens je zwangerschap. Er groeit per slot van rekening een nieuw leven binnenin je!

Tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap

1. Vermijd het nemen van dutjes gedurende de dag

Gedurende het eerste trimester van je zwangerschap voel je je waarschijnlijk bijzonder moe. Slaperigheid is normaal en je zult je waarschijnlijk verleid voelen om weer terug je bed in te kruipen. Toch moet je proberen om overdag niet te slapen. Op die manier zul je ’s nachts namelijk beter slapen.

2. Haal slaapgebrek van vóór je zwangerschap in 

Veel vrouwen worden zwanger in tijden in hun leven waar ze al een groot slaaptekort hebben. Om beter te slapen tijdens de zwangerschap, zul je deze slapeloze uren moeten inhalen. Probeer om ‘s avonds eerder naar bed te gaan en slaap ook een beetje langer uit in de ochtend.

Vermijd het nemen van dutjes gedurende de dag om beter te slapen

3. Verminder stress- en angstniveaus

Stress en angst zijn allebei condities die je gedachten en lichaam beïnvloeden en je daarmee ‘s nachts wakker houden. Slechte slaapkwaliteit kan ook leiden tot complicaties tijdens de bevalling. Wanneer je moe of gestresst bent, worden namelijk ook je spieren moe en hebben ze niet meer de flexibiliteit die nodig is voor de bevalling.

4. Gebruik kussens om het gewicht van je lichaam te ondersteunen

Ongeacht de positie waarin je het liefst slaapt, heb je voldoende ondersteuning nodig om ‘s nachts beter te kunnen slapen tijdens de zwangerschap. Leg daarom kussens rondom je lichaam, totdat je een comfortabele positie hebt gevonden.

5. Gebruik lavendelolie

Deze plant heeft een aangename geur die ontspannend is voor lichaam en geest. Een goede truc is om een drupje lavendel op je kussen te sprenkelen Je kunt ook een lavendeltakje in je kussensloop plaatsen. De geur zal de hele nacht aanhouden.

6. Drink niet teveel vocht na 4 uur ‘s middags

Zwangere vrouwen hebben meer gewicht dat op hun blaas drukt, waardoor ze vaker naar het toilet moeten gaan. Dit is met name ‘s nachts vervelend. Vermijd deze kwesties door je vochtinname te beperken na 4 uur in de middag. Dit zal je lichaam de tijd geven om al het overmatige vocht af te voeren voordat je naar bed gaat.

7. Probeer warme kompressen

Rugpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap. Het is iets wat er vaak voor zorgt dat je ’s nachts maar ligt te draaien om te proberen een comfortabele houding te vinden. Warm bijvoorbeeld een warmwaterkruik op en leg deze op je heupen of op je rug. Dit zal je pijn helpen verlichten waardoor je vrediger zult slapen dan je dacht.

8. Neem een warm bad

Vul je badkuip met warm water. Dit zal je niet alleen helpen te relaxen, maar ook je spieren en de bloedsomloop voorbereiden op de bevalling.

Neem een warm bad om beter te slapen

9. Reguleer je slaapschema

Ook in het weekend zou je je schema moeten volgen. Je lichaam zal zich aanpassen aan deze dagelijkse routine en in ruil daarvoor zul je de rust krijgen die je nodig hebt om de hele dag goed te functioneren.

10. Pas je voedingspatroon aan

Verwijder al het voedsel uit je dieet dat een negatief effect op je kan hebben als het tijd is om te slapen. Probeer uit de buurt te blijven van gefrituurd voedsel, of voedsel dat te pittig gekruid is. Dit voedsel kan namelijk moeilijkheden veroorzaken voor je spijsverteringssysteem. Dit zal het voor jou moeilijk maken om in slaap te vallen.

11. Eet kleine porties voedsel gedurende de dag

Als je vasthoudt aan je normale gewoonte van het eten van 3 reguliere maaltijden per dag, dan zul je honger krijgen tussen de maaltijden door. Het is veel beter om wat vaker kleine hoeveelheden voedsel verdeeld over de dag te eten. Dit zal het gezond functioneren van je verteringssysteem garanderen.

Als een toegevoegde bonus zal het ook helpen om je zwangerschapsgewicht onder controle te houden.

12. Blijf uit de buurt van tabaksproducten

Als je rookt zul je uiteraard moeten stoppen met deze gewoonte als je zwanger bent of van plan bent om dit te worden. Maar je moet ook proberen om elk indirect contact met sigarettenrook te vermijden.

Vrouwen die in contact komen met sigarettenrook hebben een grotere kans om slaapproblemen te ontwikkelen. En laten we niet de ademhalingsproblemen die tabak kan veroorzaken vergeten te noemen.

13. Blijf bewegen

Een 30-minuten durende dagelijkse sportroutine zal je lichaam versterken en de bevalling faciliteren. Je kunt een wandeling maken, zwemmen, of aerobics met een lage impact uitvoeren.

Als je niet gewend bent aan het doen van oefeningen, dan kun je beginnen met 5 minuten per dag. Voeg elke week 5 extra minuten toe aan je routine, totdat je 30 minuten bereikt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.