Voldoende eten tijdens de zwangerschap is zeer belangrijk

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen al snel geneigd om te gaan eten voor twee, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Hier enkele tips om een gezond eetpatroon aan te houden.
Voldoende eten tijdens de zwangerschap is zeer belangrijk
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Als toekomstige mama moet je weten dat er bepaalde zaken zijn waar je aan moet denken met het oog op een gezonde en sterke baby. Een van die belangrijkste zaken is voldoende eten tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is het niet goed om als zwangere vrouw te veel gewicht bij te komen. Het is echter ook belangrijk dat vrouwen voldoende eten tijdens de zwangerschap.

Honger hebben is in elk geval geen goede manier om je gewicht onder controle te houden. Vergeet niet dat te weinig eten namelijk invloed kan hebben op de ontwikkeling van je baby.

Er zijn verscheidene manieren om een gezond en ideaal gewicht aan te houden zonder dat je tijdens de zwangerschap honger moet lijden.

Gezonde eetgewoonten

Tijdens de zwangerschap mag je in feite nooit honger hebben. Een slecht eetpatroon verhoogt immers het risico op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk.

Ongezonde voeding kan bovendien blijvende schade veroorzaken bij je baby. Daarom is het cruciaal dat zwangere vrouwen voldoende en gezond eten.

Voldoende eten tijdens de zwangerschap kan worden gestimuleerd door gezonde voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen. Zorg er echter wel voor dat die veel voedingsstoffen en eiwitten bevatten.

Een gezond en evenwichtig eetpatroon

Hoewel het noodzakelijk is dat je gezond en goed eet, is het niet de bedoeling dat je te veel gewicht aankomt. Tijdens de zwangerschap mag je noch op dieet gaan, noch eten voor twee.

Een gezond eetpatroon moet evenwichtig en verantwoord zijn. Je kunt dit bereiken door bepaalde voedingsmiddelen zoals gefrituurd eten, bloem en snoep te vermijden.

Voldoende eten tijdens de zwangerschap door een gezond dieet te volgen

Sport

Sporten is cruciaal om gezond te blijven. Gematigd sporten tijdens je zwangerschap is goed voor zowel jou als de baby.

Raadpleeg wel eerst je arts voordat je begint te sporten. Hij of zij zal je tips geven over welke sporten het best zijn voor je.

Door te sporten zal je voldoende eten tijdens de zwangerschap. Bovendien zal je minder angst hebben om gewicht bij te komen.

Aanbevolen sporten tijdens de zwangerschap

Het juiste moment om te sporten tijdens de zwangerschap verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige sporten worden bovendien afgeraden om risico’s te voorkomen.

Hier volgen enkele voorbeelden van gezonde sporten:

  • Wandelen: voorkomt problemen met de bloedsomloop, oedeem, zwelling en constipatie.
  • Fietsen: Deze activiteit werkt ontspannend en bovendien voorkomt het overgewicht. Je mag tot je vijfde of zesde maand van de zwangerschap blijven fietsen.
  • Zwemmen: Sporten in water is ideaal. Terwijl je onder water bent heeft je lichaam immers niet hetzelfde gewicht als anders. Hierdoor loop je minder risico op letsels.
  • Yoga: Yoga verbetert je houding en voorkomt rugpijn.
  • Pilates: De voordelen van pilates zijn gelijkaardig aan die van yoga. Vermijd echter poses of oefeningen die druk op de buik veroorzaken of oefeningen waardoor je je evenwicht kan verliezen.

2 verrukkelijke recepten waardoor voldoende eten tijdens de zwangerschap een makkie wordt

Misschien ben je het niet gewend om bepaalde voedingsmiddelen te eten die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Dit hoeft echter geen probleem te zijn.

Er bestaan immers talrijke verrukkelijke gerechten die je tijdens de zwangerschap kunt bereiden. Zo zal je geen honger hoeven te lijden.

Kip met citroen

Je kunt dit lekkere gerecht als hoofdgerecht klaarmaken. Het duurt ongeveer een uur om het voor vier personen te bereiden.

Ingrediënten

  • 4 kippenpootjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 citroenen
  • Olijfolie
  • 1 klontje groentebouillon
  • 100 gram champignons
  • Zwarte peper

Bereiding:

  • Verwarm eerst de oven voor op 200 °C.
  • Wrijf zout, peper en look op de kippenpootjes.
  • Leg de kippenpootjes in een kom en voeg de champignons toe.
  • Voeg een klein beetje olie toe en besprenkel met citroensap.
  • Laat dit vervolgens een uur in de oven bakken.
  • Besprenkel tenslotte met nog wat extra citroensap wanneer het gerecht klaar is.
verrukkelijke recepten waardoor voldoende eten tijdens de zwangerschap een makkie wordt

Franse omelet met kaas en ham

Een omelet is een licht gerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Je kunt hier trouwens zowel tijdens de lunch of het diner van genieten.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels bloem
  • 2 plakjes ham
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • 2 plakjes kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels melk

Bereiding:

  • Klop de eieren samen met de geraspte kaas, de bloem, de melk en een beetje zout.
  • Verhit vervolgens olie in een pan.
  • Snijd daarna de ham en kaas in stukjes en voeg dit toe aan de eieren.
  • Giet het mengsel in de pan wanneer de olie warm is.
  • Bak het geheel en draai de omelet om wanneer die klaar is.

Voldoende eten tijdens de zwangerschap is dus zeer belangrijk. Haal daarom je voordeel uit een gezond en evenwichtig eetpatroon zonder extra gewicht bij te komen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abu Nouf N. M, Jan M. M. The impact of maternal iron deficiency and iron deficiency anemia on child’s health. Saudi Medical Journal. 2015. 36 (2): 146-149.
  • Anil K. C, Lal Basel P, et al. Low birth weight and its associated risk factors: healthy facility based case control study. Plos One. 2020. 25 (6): e0234907.
  • Barona M, Taborelli E, et al. Neurobehavioural and cognitive development in infants born to mothers with eating disorders. Journal Child Psychology and Psychiatry. Agosto 2017. 58 (8): 931-938.
  • Bernal A. B, Vickers M. H, et al. Undernutrition significantly impacts ovarian follicle number and increases ovarian oxidative stress in adult rat. Plos One. Diciembre 2010.
  • Fall C. Fetal malnutrition and long-term outcomes. Nestle Nutrition Institute Workshop Service. 2013.
  • González González A. I, García Carballo M. Ácido fólico y defectos del tubo neural en atención primaria. Medifam. Abril 2003. 13 (4).
  • Gorissen SHM., Remond D., Loon LJC., The muscle protein synthetic response to food ingestion. Meat Sci, 2015. 109: 96-100.
  • John Hopkins Medicine. Nutrition during pregnancy.
  • Mayo Clinic. Nacimiento prematuro. Junio 2018.
  • Qin C., Lv J., Guo Y., Bian Z., et al., Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0,5 million Chinese adults. Heart, 2018. 104 (21): 1756-1763.
  • Ravelli G. P, Stein Z. A,  et al. Obesity in young men affär famine exposure in utero and early infancy. The New England Journal of Medicine. Agosto 1976. 295 (7): 349-53.
  • Rodríguez-Palmero M. Recomendaciones dietéticas en el embarazo y la lactancia. Offarm. Marzo 2001. 20 (3): 126-133.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.