Hoe je uitgerekende datum berekend wordt

Een van de vele vragen van toekomstige vaders en moeders is hoe de uitgerekende datum precies berekend is. Hoewel je de specifieke datum niet kunt weten zijn er tegenwoordig een aantal methodes waarmee je een zo goed mogelijke berekening kan maken.
Hoe je uitgerekende datum berekend wordt

Laatste update: 11 november, 2018

Weet jij hoe de uitgerekende datum bepaald wordt? De twee meestvoorkomende methodes om de mogelijke datum van de bevalling uit te rekenen zijn de Naegele-regel en de medische kalender.

De eerste methode bestaat uit een wiskundige formule voor de datum van de laatste menstruatie. Hier trek je 3 maanden van af en telt er 7 dagen bij op.

Hierbij een voorbeeld met echte data: als de laatste menstruatie op 11 mei was is de mogelijke datum van de bevalling 18 februari.

In het geval dat de medische kalender wordt gebruikt kan het weergeven worden als een rad of een tabel die je vaak ziet in een dokterspraktijk.

In de tabel zie je links de maand van de laatste menstruatie en bovenin de dagen. Tussen de maand en de dag is een lijn die de uitgerekende datum aangeeft.

Je kan andere manieren om je uitgerekende datum te berekenen vinden op internet. Er zijn veel digitale berekeningen die erg goed werken. Bij ze allemaal heb je de dag van je laatste menstruatie nodig.

Echter bevalt maar 10% van de vrouwen op de datum uitgerekend met deze berekeningen.

Zwangere vrouw houdt haar buik vast

De voordelen van weten wat je uitgerekende datum is

Een zwangerschap wordt als volledig gezien als de baby tussen de 38 en 42 weken geboren is. Met dit in het achterhoofd geven dokters de moeder de periode waarin ze mogelijk kan bevallen.

Het hoofddoel van deze informatie is dat de moeder de kans heeft zich zowel mentaal als fysiek voor te bereiden. Daarnaast kan ze alles voorbereiden dat nodig is voor de komst van de baby.

De realiteit is echter dat de uitgerekende datum kan variëren van twee weken eerder of later.

Afhankelijk van het type zwangerschap en de gezondheid van de moeder houden dokters de uitgerekende datum soms voor zich. Ze vertellen gewoonlijk wel de datum aan de moeder, maar geen specifieke dag. Dit kan gedaan worden bij moeders die erg angstig zijn of een bloeddrukstoornis hebben associërend met emotionele veranderingen.

Vruchtbaarheidscycli van vrouwen kunnen helpen bij het identificeren van het moment dat conceptie plaats heeft kunnen vinden.

Hoe weet je dat de baby klaar is om geboren te worden

Veel deskundigen wachten met de resultaten tot de echo in week 12. Tijdens dit onderzoek letten ze op de afmetingen en evolutie van de baby.

Door rekening te houden met deze uitslag en de leeftijd van de moeder kunnen ze een nauwkeurigere datum berekenen.

Gelukkig zwanger koppel

Bij de echo in week 12 kunnen deskundigen zelfs zien of er afwijkingen bij de foetus zijn. Zo’n 60 tot 70% van genetische afwijkingen of aangeboren afwijkingen kunnen tijdens deze check-up geïdentificeerd worden. Down syndroom is hier bijvoorbeeld één van, maar ook problemen gerelateerd aan het hart en de bloedvaten.

Een ander voordeel van de echo in week 12 is dat deskundigen kunnen zien of je zwanger bent van een meerling.

Ze kunnen ook de capaciteit van het bekken van de moeder berekenen voor wanneer ze gaat bevallen. Aan de andere kant kan je aan de hand van deze echo zien of er kans is op medische complicaties tijdens de bevalling.

De uitgerekende datum staat toekomstige ouders toe om hun huis en gewoontes aan te passen voor de komst van hun baby.

Het is belangrijk om te onthouden dat de uitgerekende datum erg flexibel kan zijn: het maakt niet uit hoeveel analyses er gemaakt worden, het is niet mogelijk om zeker te zijn van de uitgerekende datum


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.