De voordelen van moeder worden na je 40ste

De voordelen van moeder worden na je 40ste

Laatste update: 18 juli, 2018

Tot een paar jaar geleden was het niet gebruikelijk om te spreken over de voordelen van het moeder worden na je 40ste. Complicaties tijdens de bevalling, extra risico’s voor het leven van de moeder en zelfs de grotere kans op een miskraam zijn slechts een paar van de problemen die toen bekend waren. Tegenwoordig zijn de vooruitzichten echter veel positiever.

Recente onderzoeken tonen aan dat als het aantal maandelijkse controles en de juiste zorg voldoende is, het onwaarschijnlijk is dat er problemen zullen optreden. Veel mythen zijn ontmaskerd dankzij de vooruitgang in de geneeskunde en de vooruitgang in prenatale onderzoeken. Daarom hebben veel moeders hun dromen kunnen vervullen, ongeacht hun leeftijd.

Het is nu essentieel om na te denken over de vele voordelen van het hebben van een baby na je 40ste. Dit geldt zowel op fysiek als mentaal niveau. De veranderingen die veroorzaakt kunnen worden door het krijgen van een baby op deze leeftijd, zijn veel gunstiger dan ooit werd aangenomen.

Fysiologische voordelen van moeder zijn na je 40ste

Zwangere moeder doet yoga

Verbetering van mentale vermogens

Er is sprake van een toename van de mentale scherpte, vooral in die met betrekking tot het oplossen van problemen. Verbetering komt ook voor bij mondelinge bekwaamheid.

Volgens studies gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society is deze verbetering te wijten aan hormonen die betrokken zijn bij zwangerschap. Een van hen is progesteron. Het is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van hersenweefsel. De andere, oestrogeen, heeft veel invloed op de hersenstructuur.

Gezondere levensstijl en dieet

Het dieet van een iets oudere vrouw is meestal gezonder dan dat van een jongere vrouw. Oudere vrouwen besteden meer aandacht aan kwaliteitsvoedsel en een gezond dieet. En natuurlijk hebben ze grote belangstelling om te weten hoe hun dieet hun foetus en hun eigen lichaam beïnvloedt. Ze zijn zich meer bewust van de risico’s en hebben daarom meer belangstelling om te zorgen dat ze worden voorkomen.

Voordelen van mentale volwassenheid

Werk en economische stabiliteit

Na de leeftijd van 40 hebben de meeste vrouwen een vaste baan en economische stabiliteit. Ze hebben gemoedsrust door te weten dat ze voor hun baby of toekomstige baby’s kunnen zorgen zonder dat ze iets tekortkomen. Ze hebben al veel werkdoelen bereikt en het is bijna onmogelijk voor hun kind om hun werkambities negatief te beïnvloeden.

Mentale en emotionele balans

Oudere moeders zijn beter voorbereid om met zwangerschap en het nieuwe leven van moeder zijn om te gaan. Hun volwassenheid laat zien wanneer de tijd komt om zich aan te passen aan veranderingen. Dit maakt het proces een beetje meer ontspannen.

Bovendien zorgt de wijsheid die ze in de loop der jaren hebben verworven ervoor dat ze zich onderscheiden van jongere moeders. De ervaring die deze vrouwen hebben nadat ze diverse tegenslagen hebben overwonnen, geeft hen de rust om het proces te ondernemen zonder uitgeput te raken.

Ze geven hun kinderen niet de schuld

Veel jongere moeders geven hun kinderen vaak de schuld. Ze kijken terug en geloven dat ze veel grote kansen in hun jeugd hebben gemist. Ondanks het feit dat deze kijk egoïstisch en oneerlijk is, wordt het nog steeds zo door veel jonge moeders ervaren.

Een oudere leeftijd vermindert ook het risico om aan deze frustraties te lijden. Als een vrouw na haar 40ste besluit moeder te worden, komt dat omdat ze het gevoel hebben dat ze de meeste ervaringen uit hun jeugd al hebben meegemaakt en nu klaar zijn om een ​​volgende stap in hun leven te zetten.

“Kinderen zijn geen speelgoed, noch substituten die moeten worden gedwongen om de onbevredigde ambities van een ouder te realiseren. Kinderen zijn verplicht om gelukkige wezens te vormen.”

– Simone de Beauvoir –

Ze zijn zich volledig bewust van hun beslissing

Of ze nu een partner hebben of niet, ze maken een bewuste keuze. Ze houden rekening met alle voor- en nadelen en weten al wat ze willen. Deze moeders zijn zich ervan bewust dat de zwangerschap elk aspect van hun leven zal beïnvloeden. Ze voelen zich voorbereid om de uitdaging aan te gaan.

Het komt zelden voor dat een baby op deze leeftijd verwekt wordt als gevolg van onbezonnen beslissingen die met weinig nadenken worden genomen. Oudere moeders hebben ook minder onzekerheden en twijfels in vergelijking met jongere moeders.

Advies om in gedachten te houden als je na je 40ste moeder gaat worden

  • Als je na je 40ste besluit moeder te worden, is het erg belangrijk om je gynaecoloog en huisarts te raadplegen.
  • Het is belangrijk om naar alle maandelijkse controles te gaan. Zo kan je op de hoogte blijven van de toestand van de baby.
  • Op deze leeftijd kan zwanger worden een beetje moeilijker zijn, maar het is niet onmogelijk. Sluit andere methoden zoals geassisteerde reproductie niet uit.
  • Je energieniveau is mogelijk lager, maar dit hoeft geen probleem te zijn. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lampinen, Reeta et al. “A review of pregnancy in women over 35 years of age.” The open nursing journal vol. 3 33-8. 6 Aug. 2009, doi:10.2174/1874434600903010033
  • Dietl, A et al. “Pregnancy and Obstetrical Outcomes in Women Over 40 Years of Age.” Geburtshilfe und Frauenheilkunde vol. 75,8 (2015): 827-832. doi:10.1055/s-0035-1546109
  • Meet the mums in their 40s: four stories of having a baby later in life. The Guardian. Opinion- Pregnancy. 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.