De komst van nieuw leven: een moeder's liefde voor haar ongeboren kind

De komst van nieuw leven: een moeder's liefde voor haar ongeboren kind
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Geen enkele andere situatie brengt meer blijdschap, geluk en overvloed dan een vrouw die de komst van nieuw leven verwacht.

Het is op dit moment dat een moeder echt geboren wordt. Nieuwe dromen en hoop voor haar ongeboren kind rijzen in haar op: hoop en dromen die later de kern van het hele gezin zullen doordringen.

” Ik was dolblij toen ik de komst van nieuw leven voelde binnenin mezelf”, beweren zij die deze unieke ervaring hadden. 

Iedere moeder wordt overspoeld met blijdschap wanneer ze voor het eerst de hartslag van haar ongeboren kind hoort. De eerste keer wanneer ze de subtiele fladderende bewegingen van de foetus voelt in haar buik. De komst van nieuw leven is als een zoete streling voor de ziel.

Na vele uren zware arbeid tijdens de bevalling is een moeder in staat om alle lichamelijke pijn en kwelling die ze net heeft ervaren, om te zetten in onvoorwaardelijke liefde.

Echter iedereen die zegt dat de liefde van een moeder begint wanneer ze voor het eerst haar baby in haar armen houdt, heeft het helemaal mis. 

Moederschap, liefde van bij het eerste trapje

Zonder twijfel is het begin van de liefde van een moeder en blijdschap het moment waarop ze beseft dat in haar lichaam nieuw leven huist. 

Haar baarmoeder werd een wieg. Haar borsten – nu warm en meer vooruitstekend – zijn binnenkort een bron van voedsel en een manier om zich te verbinden met haar pasgeboren baby.

Zwangere vrouw op strand

Een vrouw weet dat ze een moeder is tijdens de eerste echografie. Ze kan onmogelijk haar tranen tegenhouden bij het horen van de snelle hartslag van haar kind. Haar hart slaat al even snel, helemaal overweldigt door blijdschap door het eerste contact met haar ongeboren baby.

De blijdschap van de moeder groeit verder bij het voelen van die kleine en subtiele trapjes in haar baarmoeder. Ze herinneren haar er aan dat ze nooit meer alleen zal zijn in haar leven.

Het is op dat moment dat ze de waarheid ontdekt: het wonder van het leven gebeurt daar en nu, in haar eigen baarmoeder.

Het moederschap begint als een moeder ondervindt dat haar doel in het leven niet is om perfect te zijn, maar om gelukkig te zijn. 

Bovendien ondervindt ze dat echt en puur geluk alleen maar kan bereikt worden als we het delen met diegenen van wie we houden. Met haar partner en met dit kleine wezentje dat binnen in haar aan het groeien is.

De komst van nieuw leven: een bijzondere band

Ongetwijfeld hebben veel vrouwen er moeite mee om te doorgronden hoe zo’n sterke band tot stand is gekomen. Maar iedere vrouw die zwanger is geweest begrijpt dit. Die unieke en bijzondere band wordt gevormd op het moment dat we ontdekken dat we moeders zullen worden.

De nieuwe moeder  staat te popelen om haar kleine zonnestraal voor het eerst in haar armen te nemen. Ze weet dat ze verbonden zijn voor het leven. Elke echografie, iedere kleine beweging wordt een mijlpaal in het leven van de moeder.

Echografie baby

Toch weet de moeder dat er nog een lange periode van wachten voor haar ligt.

Tijdens de komende negen maanden zal ze het moeten doen met de wazige echo’s op een zwart-wit schermpje voordat ze oog in oog komt te staan met haar zoon of dochter. Voordat ze de kleur van haar huid, haar en ogen zal kennen.

Ze zal elk klein trapje moeten koesteren dat intenser zal worden met de dag. Tot ze uiteindelijk haar baby’s zachte huidje kan strelen met haar eigen handen.

Tijdens de zwangerschap voelt de vrouw een overheersende drang om een band te smeden met het leven dat binnen in haar klopt. Daarom zal ze tijdens het rusten proberen verbinding te maken.

Instinctief zal ze haar buik beginnen te strelen. De circulaire bewegingen van haar handen zijn als een rustig en liefdevol gesprek met haar kind – een soort wiegeliedje.

Lieve mama, als je jezelf herkent in deze woorden: wees gerust, de verlangens die je voelt zijn gezond en niet zonder doel.

Verschillende wetenschappelijke studies bewijzen de positieve effecten van prenataal contact tussen moeders en hun ongeboren baby’s.

Zelfs het voorlezen van verhalen of het spelen van muziek tijdens de zwangerschap werkt verrassend bevorderend voor de ontwikkeling van je baby.

De dag breekt aan wanneer het leven zich zal delen…

Het moment is er. Nieuw leven doet zijn intrede meer dan ooit. Je water breekt en je voelt een zoete pijn – de pijn die de komst van nieuw leven in deze wereld aankondigt. 

Je moet sterk zijn nu, voor jezelf en in het bijzonder voor je baby. De sterkste liefde ooit, degene waarop je zo ongeduldig hebt gewacht, staat op het punt te arriveren.

Plots zijn de dagen van het dragen van een ander leven binnenin jezelf voorbij. Ook het lijden dat een bevalling vergezelt is voorbij.

Je aanschouwt het nieuwe leven met je eigen ogen en wiegt het in je armen. Eindelijk geloof je in liefde op het eerste gezicht, hoewel je het vroeger zo vaak in twijfel trok.

Je hele wereld verandert bij het horen van die eerste kreet en wanneer je voor het eerst in de ogen van je kind kijkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.