Nasale hygiëne bij baby's - enkele belangrijke factoren

Nasale hygiëne bij baby's - enkele belangrijke factoren

Laatste update: 20 augustus, 2018

Omdat baby’s zo delicaat zijn is het belangrijk om goed te weten hoe je bepaalde dingen moet doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de nasale hygiëne van je kleine spruit. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te hard te drukken.

Een neusverstopping is voor iedereen lastig. Niet goed kunnen ademen is frustrerend en vermoeiend, vooral wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Voor baby’s is dit een nog ingewikkelder probleem. Zij kunnen immers niet zelf hun neus snuiten of vrijmaken.

Daarom is het belangrijk dat ouders deze zaken voor hen doen. Zo kunnen hun luchtwegen vrij worden gemaakt van slijm en verstoppingen worden opgelost.

Nasale hygiëne voor baby’s: wanneer?

Bij baby’s wordt nasale hygiëne aangeraden wanneer zij moeite hebben met ademhalen doordat slijm hun luchtwegen verstopt.

Nasale hygiëne richt zich bij baby’s niet uitsluitend op het vergemakkelijken van de ademhaling. Er kunnen ook problemen mee vermeden worden zoals sinusitis of otitis. Deze klachten kunnen de kop opsteken wanneer slijm zich blijft opstapelen.

Deze aandoeningen komen vaak voor bij baby’s.

Nasale hygiëne bij baby’s wordt aangeraden voor het slapengaan en voor het eten. Zo kunnen ze beter slapen en eten zonder de ongemakken die verstopte luchtwegen kunnen veroorzaken.

Methoden om de nasale doorgang vrij te maken

Een aanbevolen methode om de nasale doorgang bij baby’s vrij te maken is het gebruik van een luchtbevochtiger. Je kunt ook andere manieren zoeken om de lucht vochtiger te maken in een kamer waar de baby zal verblijven.

Deze methode is vooral in de winter ideaal. Verwarming kan de luchtwegen uitdrogen waardoor het probleem mogelijk nog erger wordt.

Er bestaan bakjes die je aan de radiator kunt hangen waardoor water na verloop van tijd verdampt. Het is ook mogelijk om een grotere ruimte te bevochtigen door een grote hoeveelheid water aan de kook te brengen.

Extra aanbevelingen

  • Was je handen altijd goed, want vuile handen kunnen infecties veroorzaken.
  • Probeer de baby altijd op zijn of haar gemak te stellen. Zo kun je voorkomen dat het kind begint te huilen of bang wordt.
  • Zorg dat je alle nodige zaken bij de hand hebt zodat je de behandeling sneller en gemakkelijk kunt laten verlopen. De meest gebruikte zaken zijn onder andere: zoutoplossing, een spuit en een aspirator.
  • Houdt een katoenen handdoek of een nat wegwerpdoekje bij de hand.
  • Wees voorzichtig wanneer je de neus van een baby onder handen neemt.
  • Forceer de baby niet als hij of zij tegenwerkt.
Nasale hygiëne met wattenstaafje

Nasale hygiëne voor baby’s: hoe?

We moeten goed opletten zodat we de beste resultaten behalen en de baby niet onnodig belasten.

Als je kind oud genoeg is om aanwijzingen te volgen, vraag dan om zijn of haar hoofd schuin boven een wastafel te houden.

Een baby moet je echter altijd op een zacht oppervlak, zoals een verschoontafel of een bed leggen.

Zorg ervoor dat de baby stil ligt. Dit is uiteraard niet altijd even gemakkelijk. Toch moet je een manier vinden om de baby zo rustig mogelijk te houden. Zo kun je ongemak en eventuele letsels voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat de baby niet te veel beweegt, is het beter om iemand in de buurt te hebben die je kan helpen. Als je alleen bent kun je de baby in een deken wikkelen zodat zijn of haar bewegingen worden belemmerd.

Hoe moet je een zoutoplossing gebruiken?

Wat betreft nasale hygiëne bij baby’s is de beste oplossing, afhankelijk van de hoeveelheid slijm uiteraard, waarschijnlijk een fysiologische oplossing.

Wanneer de baby veel last heeft van slijm of als de neus volledig dicht zit, dan moet je enkele druppels van de oplossing in de neusgaten doen.

Indien de baby niet zo heel veel slijm heeft en de neus nog enigszins vrij is, kies dan voor enkele druppels zoutoplossing.

Verwarm de oplossing een beetje voor voordat je het gebruikt. Zo zorg je ervoor dat de nasale hygiëne bij jouw baby zo doeltreffend mogelijk is.

Bovendien wordt de vloeistof hierdoor iets minder storend voor de baby. Het gevolg is dat de baby zich rustiger en comfortabeler zal voelen.

Nasale hygiëne met spuit

Nasale hygiëne bij baby’s: welke stappen moet je volgen?

  • Gebruik een spuit of een druppelaar om een of meerdere druppels (afhankelijk van de situatie) in elk neusgat van de baby te doen. Je zal minder ongemak veroorzaken als je het uiteinde niet in het neusgat steekt.
  • Wanneer de vloeistof naar binnen gaat mag de baby zijn of haar mond niet opendoen. Druk zachtjes op de kin zodat het kind via de neus ademhaalt. Zo zal slijm kunnen worden verwijderd.
  • Gebruik niet onmiddellijk een aspirator. Het lichaam is in staat om uit zichzelf slijm af te scheiden.
  • Gebruik alleen maar een aspirator wanneer je ziet dat er zoveel slijm is dat het probleem niet uit zichzelf zal verdwijnen.
  • Wees voorzichtig en handel zacht als je er toch voor kiest om een aspirator te gebruiken. Hardhandigheid kan letsels aan de oren veroorzaken of ervoor zorgen dat slijm in de oren terechtkomt. Dit kan dan weer leiden tot infecties.
  • De beste aspirators hebben een bolle vorm. Hierdoor is het gemakkelijker om de intensiteit van het zuigen onder controle te houden.
  • De ‘peervormige’ aspirators zijn tegenwoordig uit de mode omdat ze niet zo doeltreffend zijn.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marchisio P., Picca M., Torretta S., Baggi E., Pasinato A., Bianchini S., Nazzari E., Esposito S., Principi N. Nasal saline irrigation in preschool children: A survey of attitudes and prescribing habits of primary care pediatricians working in northern Italy. Ital. J. Pediatr. 2014; 40: 47. doi: 10.1186/1824-7288-40-47.
  • Slapak, Ivo & Skoupa, Jana & Strnad, Petr & Horník, Pavel. (2008). Efficacy of Isotonic Nasal Wash (Seawater) in the Treatment and Prevention of Rhinitis in Children. Archives of otolaryngology–head & neck surgery. 134. 67-74. 10.1001/archoto.2007.19.
  • How to give our child nose ointment, drops or spray. NHS. Great Ormond Street Hospital for Children (NHS Fundation Trust). [Online].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.