9 voedingsmiddelen die worden aanbevolen bij een zwangerschap met hoog risico

Voedingsmiddelen zijn een essentieel onderdeel van een zwangerschap met hoog risico. Deze voedingsstoffen voorkomen fatale complicaties. Lees er hier meer over.
9 voedingsmiddelen die worden aanbevolen bij een zwangerschap met hoog risico

Laatste update: 17 juli, 2023

Bij een zwangerschap met een hoog risico veranderen de voedingsbehoeften en moet eraan worden voldaan voor de gezondheid van de moeder en haar ontwikkelend kind. Er is een tweeledig dieet nodig dat voedzaam is en beschermt tegen onder andere hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Lees welke voedingsmiddelen worden aanbevolen voor een hoog-risicozwangerschap.

Vergeet niet dat dit een medische situatie is die strikt moet worden gecontroleerd door de verloskundige/gynaecoloog, die het laatste woord heeft over de behandeling.

Voedingsbehoeften bij een zwangerschap met hoog risico

De voedingsbehoeften van de hoog-risico zwangere vrouw worden versterkt door gezondheidsproblemen. Een zwangere vrouw met diabetes moet bijvoorbeeld extra letten op haar suikerinname. In het geval van pre-eclampsie moeten natrium, kalium en vitamine D beter in de gaten worden gehouden.

Bovendien kan de baby in een risicovolle zwangerschap gezondheidsproblemen hebben voor, tijdens of na de bevalling. Een goed dieet zal dus helpen om de voedingsstoffen te leveren die nodig zijn om de gezondheid te herstellen, te voldoen aan de extra eisen van het lichaam en de groei van de baby te ondersteunen.

Onder de voedingsstoffen om rekening mee te houden zijn eiwitten, vetten en koolhydraten, die zorgen voor het energiequotum. Andere belangrijke elementen zijn foliumzuur, ijzer, vezels, calcium, omega-3 en andere voedingsstoffen die deel uitmaken van de voeding. Laten we hieronder eens kijken welke dat zijn.

9 voedingsmiddelen die je moet eten bij een zwangerschap met hoog risico

Hieronder geven we je een lijst met de beste voedingsmiddelen die deel moeten uitmaken van je dieet bij een zwangerschap met hoog risico.

9 voedingsmiddelen die worden aanbevolen bij een zwangerschap met hoog risico

1. Fruit en groenten.

In een recent artikel gepubliceerd in het American Journal of Obstetric and Gynecology (Engelse link) worden groenten en fruit gerekend tot de gezonde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. De redenen zijn talrijk: ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine A, kalium en foliumzuur. De vezels die ze bevatten kunnen constipatie helpen voorkomen, een constante klacht tijdens de zwangerschap.

Deze voedselgroep bevat ook antioxidanten in de vorm van vitaminen of polyfenolen, waaronder anthocyanen en carotenoïden zoals lycopeen. De International Journal of Food Properties (Engelse link) wijst erop dat antioxidanten het risico op chronische ziekten verminderen.

Het kiezen van de beste groenten en fruit hangt af van elk geval met een hoog risico. Een zwangere vrouw met diabetes zou bijvoorbeeld fruit en groenten met een lage glycemische index moeten eten, omdat deze de bloedsuikerspiegel in mindere mate beïnvloeden. Dit zijn onder andere avocado, peer, perzik, appels en kiwi.

2. Vis rijk aan omega-3

Omega-3 vetzuren mogen niet ontbreken in het dieet van de zwangere vrouw. Dit vet is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby. Bovendien vermindert het het risico op vroeggeboorte. Dit staat in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift The Cochrane Database of Systematic Reviews (Engelse link).

De belangrijkste bronnen zijn vette vis zoals zalm, forel, tonijn, sardines en ansjovis. Bovendien bevatten deze vissen lage concentraties kwik en worden ze daarom als veilig beschouwd.

3. Eieren

Er zijn verschillende redenen die het gebruik van eieren in het dieet tijdens een risicovolle zwangerschap rechtvaardigen. Ze zitten boordevol eiwitten met alle essentiële aminozuren, wat zorgt voor de vorming van weefsels tijdens de groei van de baby.

Maar ook sommige deskundigen, zoals Wallace en Fulgoni die een artikel publiceerden in het tijdschrift Voedingsstoffen (Engelse link) magazine, onderscheiden het om het cholinegehalte ervan. Dit is een essentiële voedingsstof voor de ontwikkeling van de hersenen en de gezondheid van het zenuwstelsel van de baby.

Andere belangrijke voedingsstoffen in eieren die worden gepromoot door het tijdschrift Maternal and Child Nutrition (Engelse link), voor een goede ontwikkeling van de zwangerschap zijn onder andere vitamine B12, foliumzuur, selenium en pantotheenzuur.

4. Mager vlees tijdens een zwangerschap met hoog risico

Vetvrij vlees is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten die de groei van de baby bevorderen. Ze bevatten ook heemijzer, dat 20-30% meer wordt opgenomen dan uit plantaardige bronnen.

IJzer is nodig om bloedarmoede te voorkomen, wat sommige complicaties kan veroorzaken zoals vroeggeboorten en een laag geboortegewicht. Het helpt ook om het bloed van zuurstof te voorzien.

Het werk van Georgieff, gepubliceerd in het tijdschrift The Annual Review of Nutrition(Engelse link), herhaalt het belang van ijzer voor zwangere vrouwen. Volgens hen vermindert een adequate ijzerinname de morbiditeit van de moeder en verbetert het de gezondheid van de foetus.

5. Magere zuivel

Het grootste deel van het calcium en de vitamine D die tijdens de zwangerschap nodig zijn, wordt verkregen uit zuivel. Dit zijn de voedingsstoffen die de botontwikkeling van de baby en de botgezondheid van de moeder ondersteunen. Ze leveren ook vitamine B12 en eiwitten.

Ze moeten mager worden geconsumeerd om de toename van lipiden in het bloed te voorkomen, vooral bij zwangere vrouwen met hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas.

6. Peulvruchten

Peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen, erwten en bonen, zijn een bron van plantaardige eiwitten en vezels. Ze leveren ook ijzer en foliumzuur, die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van rode bloedcellen en het stimuleren van de vorming van de neurale buis van de baby.

Een artikel in het tijdschrift BMC Zwangerschap Bevalling (Engelse link) in 2018, suggereert dat hoe hoger de consumptie van peulvruchten, hoe lager het risico op een lage lengte voor zwangerschapsduur van de baby. Daarnaast worden peulvruchten ook in verband gebracht met een lagere incidentie van diabetes type 2, zoals staat in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Klinische Voeding (Engelse link).

7. Volle granen

Volle granen zoals rijst, haver, maïs, tarwe en volkorenbrood helpen de bloedsuikerspiegel op peil te houden en bevorderen het verzadigingsgevoel tijdens de zwangerschap.

Ze leveren onoplosbare vezels die het risico op constipatie en aambeien tijdens deze fase helpen verminderen. Ze leveren ook B-complex vitamines die nodig zijn voor de ontwikkeling van de baby en het op peil houden van het energieniveau van de aanstaande moeder.

8. Noten

Noten bieden een beetje van alles voor de zwangerschap. Ze zijn een goede bron van eiwitten, B-vitamines, vitamine E, omega-3-vetten en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor en zink.

Een artikel in het European Journal of Epidemiology (Engelse link) in 2019, geeft aan dat de inname van noten vanaf de vroege zwangerschap geassocieerd is met een betere neuropsychologische ontwikkeling van het kind op de lange termijn.

Een zwangere vrouw drinkt water

9. Water is ook heel belangrijk tijdens een zwangerschap met hoog risico

Hoewel we weten dat water geen voedsel is, moet het worden opgenomen als een essentieel element in het dieet van vrouwen met een risicovolle zwangerschap. Volgens het tijdschrift Voeding (Engelse link) is water, naast het onderhouden van lichaamsprocessen, betrokken bij de vorming van vruchtwater, de productie van moedermelk, de bloedsomloop en de algemene gezondheid van de moeder.

Ongeschikt voedsel voor een zwangerschap met hoog risico

Bepaalde voedingsmiddelen moeten van het menu worden geschrapt bij een risicovolle zwangerschap. Bijvoorbeeld voedingsmiddelen met veel suiker en verzadigd vet moeten worden geweerd, omdat ze kunnen bijdragen aan obesitas en overgewicht met bijbehorende complicaties, aldus het tijdschrift Verloskunde en Gynaecologie (Engelse link).

Rauw of onvoldoende gekookt voedsel kan een risico vormen op infectie door bacteriën en parasieten die schadelijk kunnen zijn voor de baby.

Vis en schaaldieren met een hoog kwikgehalte moeten ook uit het dieet blijven. Zwaardvis, haai, geelvintonijn, tegelvis uit de Golf van Mexico en koningsmakreel moet de zwangere vrouw vermijden.

Tot slot moet het gebruik van cafeïne worden beperkt en moeten vooral alcohol en tabak worden vermeden. Volgens een groep specialisten waarvan het werk is gepubliceerd in het tijdschrift BJOG (Engelse link), kan alcohol leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en problemen in de ontwikkeling van de baby.

Nog een laatste overzicht

Een zwangerschap met hoog risico vereist speciale aandacht voor voeding. Het kiezen van de juiste voedingsmiddelen zoals vers fruit en verse groenten, peulvruchten, noten, volle granen, vette vis, eieren en mager vlees helpt complicaties te voorkomen en te vermijden.

Vergeet niet om voedingsmiddelen uit te sluiten die de risicovolle aandoening kunnen verergeren, zoals onder andere vette voedingsmiddelen, suikers, sterk bewerkte voedingsmiddelen, gebak, taart, boter en chips.

Denk er ook aan om advies te vragen aan professionals, want deze aanbevelingen zijn een startpunt om voeding met je arts te bespreken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Becerra-Tomás, N., Díaz-López, A., Rosique-Esteban, N., Ros, E., Buil-Cosiales, P., Corella, D., Estruch, R., Fitó, M., Serra-Majem, L., Arós, F., Lamuela-Raventós, R. M., Fiol, M., Santos-Lozano, J. M., Díez-Espino, J., Portoles, O., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED Study Investigators (2018). Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)37(3), 906–913. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.015
  • Georgieff, M. K., Krebs, N. F., & Cusick, S. E. (2019). The Benefits and Risks of Iron Supplementation in Pregnancy and Childhood. Annual review of nutrition39, 121–146. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-082018-124213
  • Gignac, F., Romaguera, D., Fernández-Barrés, S., et al. (2019). Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain. European Journal of Epidemiology, 34, 661–673. https://doi.org/10.1007/s10654-019-00521-6
  • Jideani, A. I. O., Silungwe, H., Takalani, T., Omolola, A. O., Udeh, H. O., & Anyasi, T. A. (2021). Antioxidant-rich natural fruit and vegetable products and human health. International Journal of Food Properties, 24(1), 41-67. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2020.1866597
  • Lutter, C. K., Iannotti, L. L., & Stewart, C. P. (2018). The potential of a simple egg to improve maternal and child nutrition. Maternal & child nutrition14 Suppl 3(Suppl 3), e12678. https://doi.org/10.1111/mcn.12678
  • Marshall, N. E., Abrams, B., Barbour, L. A., Catalano, P., Christian, P., Friedman, J. E., Hay, W. W. Jr, Hernandez, T. L., Krebs, N. F., Oken, E., Purnell, J. Q., Roberts, J. M., Soltani, H., Wallace, J., & Thornburg, K. L. (2022, mayo). The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 226(5), 607-632. doi: 10.1016/j.ajog.2021.12.035. PMID: 34968458; PMCID: PMC9182711
  • Martínez-Galiano, J. M., Amezcua-Prieto, C., Salcedo-Bellido, I., González-Mata, G., Bueno-Cavanillas, A., & Delgado-Rodríguez, M. (2018). Maternal dietary consumption of legumes, vegetables and fruit during pregnancy, does it protect against small for gestational age?. BMC pregnancy and childbirth18(1), 486. https://doi.org/10.1186/s12884-018-2123-4
  •  Middleton, P., Gomersall, J. C., Gould, J. F., Shepherd, E., Olsen, S. F., & Makrides, M. (2018). Omega-3 fatty acid addition during pregnancy. The Cochrane database of systematic reviews11(11), CD003402. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003402.pub3
  • Patra, J., Bakker, R., Irving, H., Jaddoe, V. W., Malini, S., & Rehm, J. (2011). Dose-response relationship between alcohol consumption before and during pregnancy and the risks of low birthweight, preterm birth and small for gestational age (SGA)-a systematic review and meta-analyses. BJOG : an international journal of obstetrics and gynaecology118(12), 1411–1421. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.03050.x
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Schummers, L., Hutcheon, J. A., Bodnar, L. M., Lieberman, E., & Himes, K. P. (2015). Risk of adverse pregnancy outcomes by prepregnancy body mass index: a population-based study to inform prepregnancy weight loss counseling. Obstetrics and gynecology125(1), 133–143. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000000591
  • Wallace, T. C., & Fulgoni, V. L. (2017). Usual Choline Intakes Are Associated with Egg and Protein Food Consumption in the United States. Nutrients9(8), 839. https://doi.org/10.3390/nu9080839

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.