De O'Sullivan-test voor het opsporen van zwangerschapsdiabetes
De O’Sullivan-test is een speciale test die in de zesde maand van de zwangerschap wordt uitgevoerd. Men doet dit namelijk om de bloedglucosespiegel van de moeder te beoordelen en haar en haar baby’s welzijn te verzekeren.
Ontdek daarom wat deze evaluatie inhoudt en waarom het zo belangrijk is ze te laten doen.
Wat is de O’Sullivan-test?
De O’Sullivan-test is dus een routine analytische test die tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd. Hij probeert de mate van controle van de moeder over haar bloedsuikerwaarden te bevestigen. Dat wil zeggen, om te weten of de insuline die haar lichaam produceert in dit stadium voldoende is om deze functie te vervullen.
Aan de hand van de resultaten kan de arts vervolgens bepalen of de aanstaande moeder het risico loopt aan zwangerschapsdiabetes (Engelse link) te lijden. Deze complicatie hangt samen met de stofwisselingsveranderingen van de zwangerschap. Het kan, als het niet tijdig onder controle is, tot ernstige problemen voor de gezondheid van moeder en kind leiden.
Bij zwangerschapsdiabetes concentreert het bloed van de moeder een grote hoeveelheid glucose. Dit bereikt de foetus rechtstreeks via de placenta en beïnvloedt verschillende aspecten van diens groei en ontwikkeling.
Van de negatieve effecten die deze aandoening op de zwangerschap heeft, springen onder andere de volgende in het oog:
- Polyhydramnion, of overvloedig vruchtwater.
- Intra-uteriene dood.
- Foetale macrosomie (overgewicht bij de geboorte).
- Vroeggeboorte.
- Neonatale hypoglykemie (lage bloedglucose)
- Acute ademnood bij de pasgeborene.
- Zwaarlijvigheid en verhoogd risico op toekomstige diabetes.
Het belang (Spaanse link) van de O’Sullivan-test ligt dan ook in het feit dat hij het mogelijk maakt om op een eenvoudige en tijdige manier het risico op zwangerschapsdiabetes vast te stellen.
We moeten opmerken dat het geen diagnostische test is, maar eerder een screening test. Dat wil dus zeggen dat deze test de arts en de aanstaande moeder waarschuwt voor de noodzaak om meer specifieke tests uit te voeren om deze aandoening te bevestigen of uit te sluiten.
Wanneer voert men de O’Sullivan-test uit?
De test is geïndiceerd voor alle zwangere vrouwen tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Oftewel de zesde maand van de zwangerschap. Dit komt omdat deskundigen hebben geconcludeerd dat deze periode het meest geschikt is om een slechte glykemische controle op te sporen.
In gevallen waarin dat verantwoord is, kan de test echter al vanaf het eerste trimester van de zwangerschap geïndiceerd worden. Vooral als de moeder een familiegeschiedenis van diabetes heeft, ouder is dan 35 jaar, overgewicht heeft of in een vorige zwangerschap een baby van meer dan 4 kg kreeg.
Waaruit bestaat de procedure?
Om de O’Sullivan-test te doen moet je naar het laboratorium gaan en er rekening mee houden dat je daar minstens een uur zult zijn.
In het algemeen is het niet nodig te vasten. Soms kan de hoeveelheid toegediende glucose namelijk ongunstige symptomen veroorzaken als je een lege maag hebt. Je kunt daarom je gezondheidscentrum het beste vragen naar het protocol dat voor deze test gevolgd moet worden.
Om te beginnen krijg je een zoete oplossing (met 50 gram 25% glucose verdund in 200 ml water) of een glucosetablet te drinken.
Daarna moet je een uur wachten tot het betreffende element je bloed bereikt heeft. Gedurende deze tijd mag je geen enkele soort voedsel eten, drinken of roken. Het is aan te raden dat je rustig blijft zitten, zonder enige lichamelijke inspanning te leveren.
Na die tijd neemt men een bloedmonster om je bloedsuikergehalte in het laboratorium te analyseren.
Hoe worden de resultaten van de O’Sullivan-test geïnterpreteerd?
Zoals we al zeiden, is deze test een screening test en geen diagnostische. Dit betekent dat hij bedoeld is om zwangere vrouwen op te sporen die risico lopen op diabetes of in een vroeg of asymptomatisch stadium van zwangerschapsdiabetes verkeren, om in te grijpen voor ze complicaties ontwikkelen.
Dit gezegd hebbende, laten we nu de twee mogelijke scenario’s bekijken:
- Negatieve test: het bloedglucosegehalte op het moment van de voeding is minder dan 140 mg/dl. Dit betekent dat insuline geactiveerd wordt, glucose uit het bloed opvangt en in de cellen brengt.
- Positieve test: het bloedglucosegehalte op het moment van de inname is gelijk aan of hoger dan 140 mg/dl. Dit betekent dat de insuline niet in staat was zijn functie te vervullen en dat er nog veel glucosemoleculen in het bloed achterblijven.
Bij een positief O’Sullivan-testresultaat zal de arts een meer specifieke test aangeven om het vermoeden te bevestigen. Deze procedure is de orale glucosetolerantietest (OGTT) of orale glucose overload test, die erg op de vorige lijkt, alleen met een grotere inname en verschillende bloedmetingen.
Wat houdt de follow-up van zwangerschapsdiabetes in?
Is de OGTT positief, dan bevestigt de arts de diagnose zwangerschapsdiabetes en geeft hij vervolgens de juiste behandeling aan om de complicaties van deze ziekte te voorkomen.
Dit begint meestal met een speciaal dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en dagelijkse controle van de glycemie voor en na de maaltijd.
Als met al deze maatregelen de diabetes niet onder controle is of de aanvankelijke glycemie erg hoog is, zal de specialist waarschijnlijk een behandeling met insuline aangeven.
Het belang van screeningstesten tijdens de zwangerschap
Na het lezen van dit artikel zul je begrijpen waarom de O’Sullivan-test een handige en noodzakelijke test is. In feite is het de meest gebruikte om het risico op zwangerschapsdiabetes vast te stellen. Hij is namelijk vrij praktisch, doeltreffend en goedkoop.
In sommige landen is deze test echter niet opgenomen in het protocol voor bloedonderzoek tijdens het tweede trimester. Maar afhankelijk van de maternale risicofactoren kan de arts hem toch aangeven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Centros para el control y prevención de enfermedades de EEUU (CDC). (2017). La diabetes gestacional. Recuperado de: https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/basics/gestational.html
- Rojas, S. et al (2013). Precisión diagnóstica de la prueba de O’Sullivan en diabetes gestacional. Revista médica del Instituto Mexicano del Seguro Social. Vol. 51. Nº 3. Pp. 336-339
- Perches, N. Et al. (2021). Diabetes gestacional: la importancia del test de O’Sullivan y SOG. Revista Ocronos. Vol. IV. Nº 12. Recuperado de: https://revistamedica.com/diabetes-gestacional-test-osullivan-sog/