Is overgewicht tijdens een zwangerschap gevaarlijk?

Het is erg belangrijk om voor je gezondheid en die van de baby te zorgen. Het belangrijkste is dat je je gewicht onder controle te houdt om situaties te voorkomen die een risico kunnen vormen voor jezelf en je baby.
Is overgewicht tijdens een zwangerschap gevaarlijk?

Laatste update: 28 januari, 2021

Tijdens de zwangerschap is er nauwelijks een deel van je lichaam dat op de een of andere manier niet wordt beïnvloed. Een van de meest voor de hand liggende veranderingen is gewichtstoename en daardoor overgewicht tijdens een zwangerschap.

Gemiddeld komt een zwangere vrouw 9 tot 13 kilo aan. In dit artikel zullen we daarom de effecten van overgewicht tijdens een zwangerschap bekijken.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap overmatig aankomen, lopen een verhoogd risico om na hun bevalling niet meer terug te keren naar hun oorspronkelijke gewicht.

Evenzo hebben moeders met overgewicht vóór de zwangerschap en die tijdens de zwangerschap veel aankomen, een groter risico om gezet of zwaarlijviger te worden dan ze waren.

Wat zijn de risico’s van overgewicht tijdens de zwangerschap?

Overgewicht tijdens een zwangerschap kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de moeder als de foetus. We zullen deze risico’s hieronder uitleggen:

Risico’s van overgewicht tijdens een zwangerschap voor de moeder

  • De moeder loopt het risico zwangerschapsdiabetes of pre-eclampsie te ontwikkelen.
  • De moeder met overgewicht heeft meestal ook meer problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  • Bovendien is het risico van een miskraam zelfs groter in het eerste trimester, en de kans op een keizersnede is ook groter.

Risico’s gerelateerd aan de gezondheid van de baby

De belangrijkste foetale risico’s houden verband met aangeboren afwijkingen. Overgewicht tijdens de zwangerschap verhoogt ook het risico op vroeggeboorte en neonatale complicaties.

Bord met vers fruit tijdens de zwangerschap

Houd je gewichtstoename tijdens de zwangerschap onder controle

Zwangerschap is een kans om na te denken over je levensstijl. Het is ook een tijd dat je je bewust kunt worden van hoe je dagelijkse gewoonten je gezondheid en die van je toekomstige kindje kunnen beïnvloeden.

Om het kind te beschermen tegen deze risico’s door overgewicht is er daarom niets beter dan het volgen van een gezond en gebalanceerd dieet.

Vergeet echter niet dat extreme diëten niet worden aanbevolen tijdens de zwangerschap. Deze verminderen namelijk de inname van de voedingsstoffen die je baby nodig heeft om zich correct te ontwikkelen.

Overeten in deze periode is echter ook niet gezond. Wat je moet doen is een gezonde balans vinden en advies vragen aan je dokter.

We hebben ook enkele dieetaanbevelingen voor je voorbereid, om je te helpen om je gewicht tijdens de zwangerschap onder controle te houden:

1. Variatie bij het ontbijt

Probeer ‘s ochtends een balans te vinden tussen wat je wilt en wat je echt nodig hebt als zwangere vrouw. Je zou net zoveel aan je baby moeten denken als je beslist wat te eten.

Houd er rekening mee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, dus maak van de gelegenheid gebruik om een ​​goede hoeveelheid en een goede variëteit aan voedingsmiddelen te eten.

Het ideale ontbijt moet bestaan ​​uit bijvoorbeeld een zuivelproduct, een drankje, een graanproduct, wat fruit of een glas vruchtensap. In geen geval mag je het ontbijt overslaan, omdat het je de energie geeft die je de hele dag nodig hebt.

2. Eet in kleine hoeveelheden

In plaats van drie maaltijden, raden experts aan dat je zes keer per dag eet. Het is veel beter om vaker kleinere hoeveelheden te eten, verdeeld over de dag.

Je dik voelen duurt negen maanden, maar de vreugde om moeder te worden, blijft voor altijd.
-Nikki Dalton-

3. Kies voor vers en gevarieerd voedsel

Een gebalanceerd dieet is de sleutel. Door een beetje van alles te eten, met uitzondering van verboden voedsel tijdens de zwangerschap, zal de aanstaande moeder verzekerd zijn van essentiële voedingsstoffen.

Kies ook voor een selectie van vijf soorten groenten en fruit per dag. Vervang wat je niet lekker vindt met gelijkwaardig voedsel wat voedingswaarde betreft en kook eenvoudige gerechten die niet te veel vet bevatten.

4. Bereid een licht diner voor

In tegenstelling tot de lunch, moet het avondeten altijd licht en in balans zijn. We raden aan om niet te laat te eten om brandend maagzuur of andere ongemakken tijdens de nacht te voorkomen. Door dit te doen, zorg je voor een goede spijsvertering en zul je beter kunnen rusten.

Zwangerschapsgymnastiek is belangrijk tijdens de zwangerschap

5. Wees lichamelijk actief om overgewicht tijdens een zwangerschap te voorkomen

Vergeet niet dat het belangrijk is om lichamelijk actief te zijn tijdens de zwangerschap. Dit heeft psychologische en fysiologische voordelen voor de toekomstige moeder en haar baby. Wandelen en zwemmen zijn onder andere ten zeerste aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Als je toch merkt dat je overgewicht hebt tijdens en na je zwangerschap, moet je dit bespreken met je dokter of andere gezondheidsadviseurs. Zij kunnen je de antwoorden geven die je nodig hebt en helpen om oplossingen te vinden om de risico’s die gepaard gaan met overgewicht te beperken. Ze kunnen je helpen genieten van een gezonde zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Plows J., Stanley JL., Baker PN., Reynolds CM., et al., The pathophysiology of gestational diabetes mellitus. Int J Mol Sci, 2018.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.