Tips om goed te slapen tijdens de zwangerschap

Tips om goed te slapen tijdens de zwangerschap

Laatste update: 06 juni, 2018

Slapen tijdens de zwangerschap is een van de meest ingewikkelde dingen als je in verwachting bent. Goed slapen kan in dit stadium behoorlijk uitdagend zijn, omdat we soms de hele nacht in beweging zijn om een ​​positie te vinden waarin we lekker liggen.

Het is ook normaal dat zwangerschapssymptomen ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Het vaak wakker worden vanwege misselijkheid, angst, slapeloosheid of hitte kan van rusten een uitdaging maken.

Daarom willen we je enkele tips geven om goed te kunnen slapen tijdens de zwangerschap.

Tips om goed te slapen tijdens de zwangerschap

  • Experts raden aan om op je linkerkant te slapen. Deze positie helpt om bloed en voedingsstoffen je  baarmoeder in te laten stromen. Je nieren kunnen dan ook gemakkelijker afval en vloeistoffen verwijderen.
  • Let op wat je eet en drinkt. Je moet je consumptie van koffie, chocolaatjes, frisdrank en thee verminderen, vooral ‘s middags en ‘s avonds. Op die manier hoeft je niet vroeg in de ochtend naar het toilet.
  • Vermijd erg zwaar en pittig gekruid voedsel. Het is belangrijk dat je deze vermijdt, helemaal voordat je naar bed gaat, omdat ze indigestie kunnen veroorzaken.
  • Probeer overdag een dutje te doen. Probeer dutjes van minstens 30 minuten te doen, omdat dit het geheugen verbetert en ook de vermoeidheid vermindert.
  • Train niet ‘s avonds of’ s nachts. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend traint, zodat je lichaam de tijd heeft om te ontspannen. Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je uitgeput raakt en daardoor verhinderen dat je diep in slaap valt.
Zwangere vrouw doet dutje in het gras

Tips om goed te slapen tijdens de zwangerschap

  • Doe enkele ontspanningstechnieken die je kunnen helpen om je stress te verlichten. Lees meer over meditatie en yoga, want deze activiteiten helpen je ook om je geest te ontspannen.
  • Zorg voor een routine om ‘s nachts goed te slapen. Het kan zijn dat je een bad neemt, naar muziek luistert of een boek leest voor het slapengaan. Dit zal ervoor zorgen dat je een gewoonte vormt en je lichaam zal eraan gewend raken.
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer een comfortabele en koele omgeving is. Blokkeer overtollig licht en geluid waardoor je niet goed kunt slapen.
  • Gebruik je bed alleen om te slapen. Als we in bed liggen schrijven we vaak nog wat of kijken televisie: het is belangrijk om je bed te gebruiken als slaapplaats en dat je lichaam hieraan went.
  • Als je niet kunt slapen, probeer dan muziek te luisteren om te ontspannen. Je kunt naar liedjes luisteren die je helpen ontspannen.

De beste posities om goed te slapen tijdens de zwangerschap

Er zijn bepaalde slaapposities die ons helpen om ons comfortabeler te voelen en beter te slapen. Hier zijn er een paar:

1. Slaap op je zij met een kussen tussen je benen. Dit is een zeer aan te bevelen positie om in te slapen. Dit komt omdat je je ruggengraat recht houdt en het gewicht van het ene been op het andere been vermijdt. Het is zelfs beter om een ​​lang kussen te gebruiken, omdat dit ook je buik ondersteunt.

Zwangere vrouw kussen tussen benen

2. Leg je benen op een paar kussens. Tijdens de zwangerschap is het normaal om krampen en pijn in je benen te krijgen. Als dit je overkomt, kun je proberen een kussen onder je voeten te leggen. Dit zal helpen bij de bloedstroom en het voorkomen van spataderen en krampen.

3. Als je maagproblemen hebt, dan kun je proberen in een halfzittende houding te gaan slapen. Dit is een van de meest aanbevolen slaaphoudingen als je last hebt van maagzuur of andere maagproblemen. Je moet heel voorzichtig zijn met wat je eet voordat je gaat slapen, zodat dit niet gebeurt.

4. Het matras waarop je slaapt is ook belangrijk. Volgens verloskundige Agustín Conde-Agudelo is het belangrijk om een ​​matras te hebben dat je wervelkolom niet beschadigt. Hij beweert dat “een heel hard matras, zoals de vloer of een tafel, net zo schadelijk is als een extreem zacht matras dat je wervelkolom niet ondersteunt.” Een goed matras moet je hele ruggengraat ondersteunen.

Goed slapen tijdens je zwangerschap

“Een baby is iets dat je negen maanden in je draagt, drie jaar in je armen en in je hart tot de dag dat je sterft.”

– Mary Mason –

Deze tips zullen zeer nuttig zijn als je tijdens je zwangerschap moeite hebt met in slaap vallen.

Je moet heel voorzichtig zijn om jezelf niet te dwingen om in een positie te slapen die schadelijk zou kunnen zijn voor jou of je baby. En raadpleeg je arts wanneer je twijfelt aan bovenstaande informatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.