7 Vitamines die je moet nemen als je zwanger wil worden

Welke vitamines moet je nemen om zwanger te worden en welke voedingsmiddelen kun je eten om ze te verwerven? De mogelijkheden zijn gezond en lekker.
7 Vitamines die je moet nemen als je zwanger wil worden

Laatste update: 15 november, 2022

Vitamines zijn stoffen die van vitaal belang zijn voor onze gezondheid. Ze zijn verantwoordelijk voor de regulering van veel van de functies van ons lichaam. Daarom is het niet verwonderlijk dat het gebrek aan deze voedingsstoffen in het lichaam de vruchtbaarheid vermindert. Met dat in gedachten willen we je vertellen over de 7 vitamines die je moet innemen als je zwanger wil worden.

We moeten hier aandacht aan besteden. Ons lichaam kan bijvoorbeeld vitamine D alleen op natuurlijke wijze aanmaken, en altijd door blootstelling aan zonlicht. De andere vitamines kunnen niet in het lichaam gesynthetiseerd worden, dus moeten ze via voedsel of supplementen ingenomen worden.

Je moet voorzichtig zijn met de voedingsstoffen die je eet en de nadruk leggen op die voedingsstoffen die een essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding vormen als je probeert een baby te verwekken. Sommige vitamines zijn van vitaal belang bij het nastreven van dit doel.

Welke vitamines moet je innemen om zwanger te worden? Welke voedingsmiddelen moet je in je dieet opnemen als je een baby wil verwekken? Al deze antwoorden krijg je hieronder.

Welke vitamines moet je nemen als je zwanger wil worden?

Je lichaam moet voorbereid zijn om negen maanden lang een kind te huisvesten. Daarom zijn voeding en de dekking van de behoeften aan vitamines en mineralen van fundamenteel belang om zwanger te worden en een zwangerschap met minimale risico’s te hebben.

Deskundigen raden je aan de volgende vitamines rigoureus in je dieet op te nemen, zodat de kans om zwanger te worden aanzienlijk toeneemt.

Vitamine B

Er zijn verschillende soorten B-vitamines die essentieel zijn om de kans om zwanger te worden te vergroten.

Vitamine B6 is essentieel om een zwangerschap in stand te houden, volgens een artikel dat in 2017 verscheen(Engelse link). Het is verantwoordelijk voor het op het normale peil houden van progesteron en voorkomt miskramen. Het zit in voedingsmiddelen zoals orgaanvlees of vlees in het algemeen, zuivelproducten, eieren en vis.

Een andere essentiële vitamine uit de B-groep is foliumzuur; Dit helpt misvormingen, complicaties en zelfs defecten in de neurale buis van de baby te voorkomen. Daarom moet je het binnenkrijgen vanaf het moment dat je besluit zwanger te worden.

Vitamines die je moet nemen als je zwanger wil worden

Artsen raden over het algemeen aan ongeveer 3 maanden voor je zwanger wordt te beginnen met een gedisciplineerde inname van foliumzuur. Het zit vooral in groenten zoals snijbiet, spinazie, broccoli of kool en in volle granen.

Maar gezien het belang ervan en om een tekort ervan in het lichaam te voorkomen, is het ook mogelijk om foliumzuur supplementen te nemen. Natuurlijk is hiervoor de toestemming van je arts nodig.

Vitamine C

Vitamine C helpt de progesteronspiegel optimaal te houden. Daardoor behouden de eicellen hun cyclus en kant de bevruchting met succes verlopen. Deze vitamine voldoende consumeren kan de vruchtbaarheid helpen verbeteren. Dit volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift “Current Opinion in Obstetrics & Gynecology” (Engelse link). Je vindt het gemakkelijk in citrusvruchten, paprika’s en peterselie.

Vitamine D

Vitamine D kan op natuurlijke wijze door je lichaam worden aangemaakt. Het wordt gesynthetiseerd als je aan zonlicht wordt blootgesteld. Enkele voedingsmiddelen, zoals melk, boter, eieren en vette vis zijn ook bronnen van vitamine D.

Vitamine D kan de kans om zwanger te worden helpen vergroten door de productie van geslachtshormonen die de eisprong regelen en ook de kans op complicaties tijdens de bevalling verkleinen.

Voeding en dekking van de behoeften aan vitamines en mineralen zijn fundamenteel om zwanger te worden en een zwangerschap met minimale risico’s te hebben.

Vitamines die belangrijk zijn om zwanger te worden: vitamine E

Vitamine E is belangrijk voor de regulering van het hormonale systeem, het helpt veranderingen in de menstruatiecyclus voorkomen, verbetert de functie van het voortplantingssysteem, beschermt de eicellen tegen mutaties en controleert vrije radicalen die het sperma beschadigen.

Het kan ook helpen de kansen op innesteling van bevruchte eicellen en de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm te verbeteren. De huidige reviews (Engelse link) concluderen echter dat het bewijs over de werkzaamheid van toediening van antioxidanten bij het verhogen van de vruchtbaarheid onvoldoende is. Het zit in voedingsmiddelen zoals noten, eierdooiers en olijfolie. Het kan ook dagelijks in pilvorm worden ingenomen.

Zink

Zink helpt het lichaam van vrouwen oestrogeen efficiënter te gebruiken. Dit helpt de eisprong en de vruchtbaarheid op gang te brengen. Het zit in schelpdieren, bonen en zuivelproducten.

IJzer

IJzer, dat je vindt in vlees en spinazie, helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Die zijn van het grootste belang. Want, als het lichaam er niet genoeg van heeft, ontstaat de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Vrouwen met deze aandoening zijn vatbaarder voor anovulatie en een slechte gezondheid van de eicellen.

Moet alleen ik vitamines nemen om zwanger te worden?

Vrouwen zijn niet de enigen die moeten streven naar de inname van vitamines die de conceptie van een baby helpen bevorderen. Ook mannen moeten ze via hun voeding verwerven om hun sperma te helpen vergroten en in leven te houden, wat het conceptieproces vergemakkelijkt.

Vitaminen A, B12, C, en E verhogen het aantal zaadcellen en daarmee de kans op conceptie. Andere voedingsstoffen die hierbij een belangrijke rol spelen zijn selenium of zink, dat bovendien het testosterongehalte verhoogt.

Supplementen kunnen nodig zijn als je zwanger wil worden

Ook beschermen antioxidanten zoals vitamine A, C en E de cellen van het mannelijk voortplantingssysteem tegen vroegtijdige verouderingsprocessen die veroorzaakt kunnen worden door de aanwezigheid van vrije radicalen.

Andere mineralen zoals jodium, dat we in zeevruchten vinden, ijzer, calcium, of vitamine C bevorderen de beweeglijkheid van sperma en verhinderen dat ze agglutineren. Zo wordt de vruchtbaarheid verhoogd.

Voeding en vitamines beïnvloeden de vruchtbaarheid

Voeding beïnvloedt alle processen van ons lichaam en dat geldt ook voor de vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen. Daarom is gezond eten van het grootste belang om gezond te blijven, vooral als het om zwanger worden gaat.

Tot slot moet je niet alleen weten welke vitamines je moet nemen om zwanger te worden en in welke voedingsmiddelen je ze kunt vinden. Je moet namelijk ook het stressniveau verminderen en schadelijke gewoonten zoals tabak vermijden. In die zin hebben drugs en alcohol een grote invloed op de conceptie.

Plan een bezoek aan de dokter

Als je besloten hebt zwanger te worden, zal een medische controle je helpen zelfzorg op voortplantingsgebied te integreren. En het zal je begeleiden bij de gedachte dat zwangerschap een biopsychosociale voorbereiding vereist.

Het consult zal de arts in staat stellen biologische en sociale omstandigheden, gewoonten en leefgewoonten, bij jou en je partner te identificeren en te evalueren. Dit zal helpen eventuele voortplantingsproblemen aan te wijzen. Dit consult moet minstens een jaar voor de gewenste bevruchting gepland worden.

Een lijst van reeds bestaande lichamelijke aandoeningen, erfelijke of genetische geschiedenis, voedings- en lichamelijke gewoonten is nodig. Ook het gebruik van medicijnen en het uitsluiten van seksueel overdraagbare aandoeningen. Andere belangrijke aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, nier- of schildklieraandoeningen, moet de arts ook uitsluiten.

Andere ziekten die volgens het protocol voor preconceptiezorg (Spaanse link) geanalyseerd moeten worden zijn bloedarmoede, epilepsie, tuberculose, astma, artritis, lupus en tot slot morbide zwaarlijvigheid.

Uit dit laatste volgt de noodzaak voor vrouwen die zwanger willen worden om diëten te volgen die rijk zijn aan essentiële vetzuren. Deze worden gevonden in vis zoals tonijn of zalm en in groene bladgroenten . Ook in lijnzaad-, walnoot- en chiazaadolie, en plantaardige oliën zoals lijnzaad, soja, en canola.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.