De relatie tussen vitamine D en zwangerschap

Wist je dat er een verband is tussen vitamine D en zwangerschap? Begrijp meer over waarom u tijdens de zwangerschap optimale niveaus moet handhaven.
De relatie tussen vitamine D en zwangerschap
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 23 april, 2024

Sinds enkele jaren worden lage niveaus van vitamine D bij mensen geregistreerd tijdens hun jaarlijkse of maandelijkse bloedonderzoek. Hoewel het duidelijk is dat een tekort leidt tot bot- en immuunproblemen, hebben experts een verband gelegd tussen vitamine D en zwangerschap.

Wist je dat ongeveer 20 tot 40 procent (Spaanse link) van de zwangere vrouwen onvoldoende waarden van deze vitamine heeft? Dit is soms een probleem voor zowel de moeder als voor de goede ontwikkeling van de foetus.

Deze vitamine is namelijk betrokken bij de juiste implantatie van de foetus in de baarmoeder. Een tekort verhoogt de risicofactor voor onder meer pre-eclampsie en zwangerschapsdiabetes. Wil je meer weten? Blijf lezen.

Vitamine D en de gezondheid van vrouwen

Het is een hormoon dat wordt gesynthetiseerd uit het 7-dehydrocholesterol dat in de huid aanwezig is wanneer het wordt blootgesteld aan de ultraviolette stralen van de zon. Het is ook aanwezig in voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, zoals eidooiers, zuivelproducten en vette vis.

Plantaardige en dierlijke bronnen van vitamine D.

Een van de functies is het bevorderen van de opname van calcium in de darm om de botten te versterken. Het is ook verantwoordelijk voor het behoud van de integriteit van de darmwand en activeert afweercellen om infecties te bestrijden. Het stimuleert zelfs de afscheiding van ontstekingsremmende stoffen.

Een van de belangrijkste problemen veroorzaakt door vitamine D-tekorten zijn moeilijkheden om zwanger te worden en het risico op miskramen. Het werkt in op het endometrium en bevordert de implantatie van embryo’s zonder afstoting. Iets dat onderzoek nog niet heeft aangetoond, is de invloed ervan op de kwaliteit van eieren en sperma.

Vitamine D-tekort en zwangerschap: pre-eclampsie

Vitamine D-tekort treedt meestal op vanaf de 20e week van de zwangerschap en manifesteert zich in de vorm van:

  • hoge bloeddruk (systolisch boven 140 mmHg en diastolisch boven 90 mmHg)
  • plotselinge gewichtstoename
  • vochtretentie
  • zwelling van de voeten

Deze vitamine werkt op het renine-angiotensinesysteem, het voorkomt placentaire vasoconstrictie en stimuleert vasculaire gladde spieren en endotheelcelproliferatie. Bovendien is er een afname van de uitscheiding van calcium via de urine en een toename van de uitscheiding van parathormoon (PTH). Als gevolg hiervan nemen de actieve vitamine D-spiegels af.

Zwangerschapsdiabetes

Dit type diabetes dankt zijn naam aan het feit dat artsen het meestal voor het eerst tijdens de zwangerschap diagnosticeren. Het gaat om een verhoging van de bloedglucose als gevolg van een gebrek aan insulinegevoeligheid. En hoewel er verschillende risicofactoren zijn, lijkt het erop dat onvoldoende vitamine D het risico met 39 procent kan verhogen (Engelse link).

Bovendien, wanneer zwangere vrouwen normale vitamine D-spiegels behouden, is er een afname van geglycosyleerde hemoglobine, bloedglucose en insulinewaarden. Deze bevindingen geven aan dat de insulinegevoeligheid aanzienlijk verbetert, hoewel experts niet op de hoogte zijn van de betrokken mechanismen. Toch vermoeden ze dat calcium er iets mee te maken heeft.

Andere complicaties

Studies hebben ook aangetoond dat het risico op een keizersnede groter is bij vrouwen met een vitamine D-tekort. Dit komt door de baarmoederspieren en de daaropvolgende problemen die ze kunnen hebben. Een tekort vergemakkelijkt ook de herhaling van bacteriële vaginose en vroeggeboorte. De resultaten zijn echter controversieel en er zijn meer studies nodig.

Een zwangere vrouw die in de zon staat bij een zwembad.

Bovendien zijn experts van mening dat de juiste niveaus van vitamine D postpartumdepressie voorkomen. Dit komt door de betrokkenheid ervan bij neuronale bescherming tegen oxidatie en de synthese van dopamine, dat de stemming reguleert. Wat betreft kinderen met lage vitamine D-spiegels, hebben ze de neiging om tijdens de eerste vijf levensjaren recidiverende luchtweginfecties te krijgen.

Conclusie over vitamine D en zwangerschap

Zoals je hebt gezien, is vitamine D essentieel in elke levensfase, vooral tijdens de zwangerschap. Door het handhaven van goede niveaus (40-60 ng/ml), help je het risico op complicaties voor, tijdens en na de zwangerschap te voorkomen en zal je kind gezond opgroeien.

Ook het feit dat je goede vitamine D-spiegels hebt, heeft invloed op de vitamine D-spiegels van je kind. En hoewel blootstelling aan zonlicht gedurende ten minste 15-20 minuten per dag wordt aanbevolen, is dat alleen niet voldoende om waarden boven 30 ng/ml te bereiken.

Daarom is het altijd het beste om een arts of gezondheidswerker te raadplegen voor advies over de dosering en het merk van een supplement. Het is raadzaam om het ‘s ochtends in te nemen met voedsel dat rijk is aan vet, zoals extra vierge olijfolie, een plakje kaas of avocado.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodriguez, A; Santa Marina, L; Jimenez, A M; Esplugues, A; Ballester, F; Espada, M et al (2016) Vitamin D Status in Pregnancy and Determinants in a Southern European Cohort Study. Paediatr Perinat Epidemiol, 30(3): 217-28.
  • Akbari, S; Khodadadi, B; Yasin Ahmadi, S A; Abbaszadeh, S; Shahsavar, F (2018) Association of vitamin D level and vitamin D deficiency with risk of preeclampsia: A systematic review and updated meta-analysis. Taiwan J Obstet Gynecol, 57(2): 241-47.
  • Serrano-Díaz, N C; Gamboa-Delgado, E M; Domínguez-Urrego, C L; Vesga-Varela, A L; Serrano-Gómez, S E; Quintero-Lesmes, D C (2018) Vitamin D and risk of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis. Biomedica, 38(S1): 43-53.
  • Khaing, W; Arj-Ong Vallibhakara, S; Tantrakul, V; Vallibhakara, O; Rattanasiri, S; McEvoy, M et al (2017) Calcium and Vitamin D Supplementation for Prevention of Preeclampsia: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Nutrients, 9(10): 1141.
  • Hu, L; Zhang, Y; Wang, X; You, L; Xu, P; Cui, X et al (2018) Maternal Vitamin D Status and Risk of Gestational Diabetes: a Meta-Analysis. Cell Physiol Biochem, 45(1): 291-300.
  • Ojo, O; Weldon, S M; Thompson, T; Vargo, E J (2019) The Effect of Vitamin D Supplementation on Glycaemic Control in Women with Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. Int J Environ Res Public Helath, 16(10): 1716. 
  • Rodríguez-Dehli, A. C., Riaño Galán, I., Fernández-Somoano, A., Navarrete-Muñoz, E. M., Espada, M., Vioque, J., & Tardón, A. (2015). Prevalencia de deficiencia e insuficiencia de vitamina D y factores asociados en mujeres embarazadas del norte de España. Nutricion Hospitalaria31(4), 1633-1640. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000400024
  • Mansur J. Vitamina D en pediatría, embarazo y lactancia. Arch Argent Pediatr 2018;116(4):286-290.[internet] Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2018/v116n4a33.pdf. [acceso julio 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.