Wat is een babyplanner en hoe kan hij je helpen?

Een babyplanner kan heel nuttig zijn bij het stellen van prioriteiten en het navigeren door de wereld van het moederschap. Leer meer in het volgende artikel.
Wat is een babyplanner en hoe kan hij je helpen?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Ouderschap is een universum vol onzekerheden, aanbevelingen, en twijfels over waar te beginnen, zelfs als we de nieuwste aanbevolen boeken gelezen hebben. Hoewel elk kind zijn eigen uitdagingen biedt, verdubbelt de komst van het eerste kind in een gezin de inzet, en sommige adviezen kunnen verwarrend zijn. Daarom is het belangrijk dat we onze eigen bronnen gebruiken die ons in staat stellen onszelf te kennen, ons te informeren, ons veilig te voelen en ons voor te bereiden op wat komen gaat. Met dat in gedachten willen we voorstellen een beroep te doen op een babyplanner.

Er zal altijd een portie verrassing zijn, typisch voor elke band in volle ontwikkeling. Maar er is ook veel wat we kunnen doen om ons met het moederschap te verbinden en er een aangename ervaring van te maken. Het advies van een babyplanner kan een van die goede hulpmiddelen zijn, dus we gaan je vertellen wat het is. Blijf lezen!

Wat is een babyplanner?

Wat is een babyplanner en hoe kan hij je helpen
Vóór de komst van je baby zijn er veel dingen te plannen, te organiseren en te voorzien. Daarom, als je niet alles alleen kunt doen, vergeet dan niet de hulp van een babyplanner te overwegen.

Een babyplanner is een van de manieren waarop je de hulp van begeleiding en advies kunt inroepen betreffende het ouderschap.

Ze zijn vooral nuttig voor wie voor het eerst deze weg inslaat. De ervaring zet je wereld namelijk echt op z’n kop. En omdat er zoveel tegenstrijdig advies te vinden is, is het echt belangrijk je eigen weg te vinden.

Daarom kan een babyplanner je een algemeen idee geven over hoe je je kunt organiseren, je helpen prioriteiten te stellen, en je begeleiden op korte en middellange termijn. Ze spelen een sleutelrol door je verschillende opties te laten zien en vooral door verwachtingen bij te stellen (Spaanse link) en unieke ideeën of plannen te ontmantelen.

Klamp je niet vast aan één enkel idee

Het hebben van deze hulp kan je sereniteit en kalmte brengen in een situatie die op zich al stressvol is. Plannen moet echter niet verward worden met starheid, want nadenken over de toekomst houdt niet in dat je je vastklampt aan één enkel idee. Het gaat er niet om je partner buiten het proces te laten, maar het gaat erom een ervaring te vergemakkelijken zodat je die ten volle kunt beleven.

Het is heel belangrijk te benadrukken dat de dienstverlening van een babyplanner niet in de plaats komt van andere middelen die vrouwen op het moederschap voorbereiden. Met andere woorden, het zien van een babyplanner is geen therapeutisch proces, en het vervangt ook geen medische of vroedvrouwen controles. Het kan een zeer nuttige en praktische aanvulling zijn, maar de rollen moeten niet verward worden.

Tot slot is het waar dat niet iedereen in staat zal zijn deze professionele dienst in te huren. Als dat het geval is, is het goed om er alternatieven voor te kunnen bedenken, zoals het gebruik van een notitieboekje of planner om alle doelstellingen of taken die je wilt volbrengen op te schrijven. Ook de middelen en budgetten die je hebt om deze nieuwe realiteit het hoofd te bieden.

Hoe een babyplanner je kan helpen

Hieronder delen we enkele ideeën met je over hoe de hulp van iemand met deskundigheid op het gebied van moederschap en ouderschap nuttig kan zijn.

Het is een manier om de overgang te maken naar de nieuwe rol die je zult moeten bekleden

Als we ons voorbereiden op elke beslissing die we in ons leven nemen, dan zou ouders worden geen uitzondering moeten zijn. Het is ook om je te helpen je eigen beslissingen te nemen, te midden van een maalstroom van adviezen en ervaringen van anderen.

Het dient om in contact te komen met je emotionele toestand

Ook om te beginnen met te peilen hoe je je voelt over de verandering die je leven met zich mee zal brengen. Vaak wordt aangenomen dat het moederinstinct zich vanzelf ontwikkelt, maar het is een unieke en dynamische band die je met je baby opbouwt, op een moment van revolutie en verandering.

Dit is het uitgangspunt om na te denken over ouderschap en over het model dat je in je huis wilt toepassen

Vaak herhalen we modellen kritiekloos, uit inertie, omdat we het altijd zo gedaan hebben gezien. Maar stoppen om na te denken over wat we willen geeft ons de gelegenheid om onze eigen beslissingen te nemen en ons eigen pad te bewandelen.

Optimaliseren van je tijd

Het helpt je om je tijd te optimaliseren, om te begrijpen welke behoeften eerst aan bod moeten komen, en welke bijkomstig zijn. Tegelijk kan een babyplanner je ook de weg wijzen naar welke accessoires essentieel zijn en welke minder noodzakelijk. Want in de behoefte om ‘alles onder controle’ te hebben, kun je in de verleiding komen geld uit te geven aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Babyplanners zijn een goede bron van up to date informatie

Babyplanners zijn een bron van bijgewerkte informatie over trends en onderzoek over opvoedingskwesties (ontwikkeling van kinderen, hechting, borstvoeding, postpartum, e.a.). Vaak laten we ons meeslepen door het advies van derden en informeren we niet naar de bron ervan, waardoor we fouten kunnen maken.

Een koppel met hun baby
De komst van een nieuw gezinslid is een gebeurtenis die psychologische, lichamelijke, hormonale en sociale veranderingen met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk je voor te bereiden om het ten volle te beleven.

Het belang van voorbereiden met een babyplanner

Moederschap betekent niet streven naar perfectie. Integendeel, het gaat om het vormen van teams: met je partner (indien aanwezig), met je gezin, met je netwerk van vrienden. Het gaat er ook om je sterke punten te herkennen en te gebruiken, en je zwakke punten te ontdekken en ermee om te gaan.

Tenslotte gaat het erom een ervaring van het moederschap te zoeken waarvan je kunt genieten, die je in staat stelt je te verbinden met de baby voor je, die ervaren wordt als een moment van leren en groei. Hoewel er veranderingen zijn, hoeft stress je niet te overwinnen in dit proces van aanpassing.

Moeder worden vereist het vermogen om flexibel, aanpasbaar en realistisch met veranderingen om te gaan, zodat we ze dag na dag kunnen omarmen. Wellicht ook interessant voor jou

De liefde van een moeder is een onvoorwaardelijke liefde
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De liefde van een moeder is een onvoorwaardelijke liefde

De liefde tussen moeder en kind is als een band die twee lichamen en zielen verenigt. De onvoorwaardelijke liefde van een moeder is eeuwig.  • Verea, C. P. (2004). “Malas madres”: la construcción social de la maternidad. Debate feminista, 30, 12-34.
  • de María Cáceres-Manrique, F., Molina-Marín, G., & Ruiz-Rodríguez, M. (2014). Maternidad: un proceso con distintos matices y construcción de vínculos. Aquichan, 14(3), 3196-326.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.