Ik ben dankbaar voor de chaos van het moederschap

Als je een moeder bent, weet je alles over de chaos van het moederschap. Vandaag delen we alle redenen waarom je daar dankbaar voor kunt zijn.
Ik ben dankbaar voor de chaos van het moederschap

Laatste update: 21 september, 2021

We weten allemaal hoe het is om de hele dag diep adem te halen, ook al is er niets ergs gebeurd. Voor sommigen van ons komt dat omdat we aan mindful nadenken en ademhalen doen. Voor anderen is het echter omdat de chaos van het moederschap uitputtend is.

Kinderen, partners, werk, huiselijk leven, gezin, huisdieren, en duizend andere verantwoordelijkheden vragen elke dag onze aandacht. Soms voelt het als veel om in ons eentje te dragen. Je leven voelt chaotisch – alsof er geen orde is – en je bent altijd uitgeput. Als je moeder bent, weet je wat we bedoelen als we het over de chaos van het moederschap hebben.

Ik ben dankbaar voor de chaos van het moederschap

De chaos van het moederschap

Doe een stap terug en zet je uitputting opzij. Je zult dan beseffen dat er veel moois in de chaos van het moederschap zit. Als je even stilstaat en nadenkt over wat dat betekent, raak je overweldigd. Het moederschap is zoveel meer dan je dagelijkse leven.

Je zult beseffen dat je dankbaar bent dat je een wasmand vol kleine broeken hebt en t-shirts met chocolade-, gras- en vuilvlekken. Al die dingen betekenen dat je kinderen gezond zijn en graag spelen en vies worden.

Zodra je een stapje terug doet en naar je keuken vol afwas kijkt, voel je je dankbaar dat je gezin te eten heeft. Ook zul je, ook al werkt het je soms op de zenuwen, je dankbaar voelen voor de nooit aflatende ‘waarom’ vragen (Engelse link). Die vragen betekenen dat je kinderen nieuwsgierig zijn naar de wereld.

Bovendien kun je dankbaar zijn voor doktersafspraken, want het betekent dat je toegang hebt tot gezondheidszorg. Je kunt dankbaar zijn voor een rommelig huis, want dat betekent dat je gezin een plek heeft om te wonen.

Een lange lijst van dankbaarheid

En, nu je bent gaan nadenken over alles waar je dankbaar voor bent, zul je misschien beseffen dat die lijst eigenlijk veel langer is dan je had verwacht. Wat zijn andere aspecten van de chaos van het moederschap waar je je dankbaar voor kunt voelen? Hier zijn wat voorbeelden.

 • Als je kinderen je dingen laten zien, is dat omdat ze willen dat je deel uitmaakt van hun leven.
 • Je mag je dankbaar voelen dat je kinderen steeds aan je zijde willen zijn.
 • Als noch je kinderen, noch je partner doorhebben dat je je haar anders hebt gestyled, komt dat gewoon omdat ze je altijd mooi vinden.
 • Als je gestrest bent op je werk, is dat omdat dat betekent dat je een baan hebt die je helpt je gezin te onderhouden. Ook omdat je het leuk vindt wat je doet.
 • Je mag dankbaar zijn voor de kleren die je hebt en de kleren die je voor je kinderen kunt kopen.
 • Als je om je heen kijkt naar je rommelige huis en weet dat het vol leven is en voortdurend in beweging is.
 • Als je beseft dat er niet genoeg uren in de dag zijn om alles te doen, kun je dankbaar zijn dat de chaos van het moederschap je leven vol houdt.

Je kunt je ook dankbaar voelen voor de chaos van het moederschap als…

 • Je een nostalgisch gevoel krijgt als je denkt aan de vrienden die je binnenkort weer wilt zien. Dat betekent dat je vrienden hebt van wie je houdt en die van jou terug houden.
 • Je kinderen tegen je praten, want dat betekent dat ze de persoonlijkheid en het zelfvertrouwen hebben om zich veilig genoeg te voelen om zich uit te spreken. Ook als ze tegen je praten, zijn ze altijd respectvol en empathisch.
 • Je beseft dat je kinderen je knuffels en kusjes nodig hebben omdat ze zich beter willen voelen. De enige manier waarop ze zich beter zullen voelen, lichamelijk en emotioneel, is als jij ze dicht bij je brengt.
 • Het goed voelt als je ouders je in het weekend drie keer bellen om je eraan te herinneren dat je je griepprik moet halen. Dat betekent dat je ouders hebt die ook nog steeds voor je willen zorgen.
Gelukkige kinderen

Conclusie

Zoals je ziet zijn er zo veel redenen om dankbaar te zijn voor de chaos van het moederschap. Het geheim is om de schoonheid in de chaos te zien. Door dat te doen, merk je de kleine details op die jou en je gezin zo gelukkig maken. Als je ze eenmaal opmerkt, heb je de sleutel tot geluk in je leven gevonden.

Tantrums, wanorde en chaos zullen niet altijd delen van je leven zijn. En, als je eenmaal een stap terug doet, zul je beseffen hoe dankbaar je bent dat ze nu deel van je leven zijn. Je zult niet willen dat de tijd voorbij gaat, want je zult beseffen hoe belangrijk het gezinsleven voor je is. Wellicht ook interessant voor jou

7 dingen aan het moederschap waar we gek van worden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 dingen aan het moederschap waar we gek van worden

Moeder zijn is een mooie fase in het leven van een vrouw. Er zijn echter dingen tijdens het moederschap waar we gek van worden.