7 essentiële verantwoordelijkheden van ouders

Voordat je begint aan het grote avontuur dat komt kijken bij het stichten van een gezin, is het belangrijk dat mannen en vrouwen weten wat de essentiële verantwoordelijkheden van ouders zijn. 
7 essentiële verantwoordelijkheden van ouders

Laatste update: 29 maart, 2020

De essentiële verantwoordelijkheden van ouders gaan verder dan het bieden van materiële benodigdheden aan hun kinderen. Er zijn andere taken die even belangrijk zijn wanneer ouders besluiten om een gezin te stichten en kinderen te krijgen.

Hoewel er geen handleiding is waarin staat hoe je kinderen juist opvoedt, zijn er bepaalde richtlijnen die je kunnen helpen met het maken van de juiste prioriteiten.

“De belangrijkste visioenen worden niet door grote sprekers vanaf een podium gegeven. Ze worden aan de rand van het bed van onze kinderen aangeboden. De grootste mogelijkheden voor visie-casting vinden van maandag tot en met zondag plaats tussen 19:30 en 21:30 uur. In deze laatste uren van de dag hebben we de unieke kans om de zaden te planten van wat zou kunnen zijn en wat zou moeten zijn. Pak elke kans die je kunt pakken.”
– Andy Stanley –

Om dit samen te vatten in één zin; de belangrijkste taak van ouders is om de rechten (en plichten) van hun kinderen te beschermen. Dit doe je door bewuste keuzes te maken die gebaseerd zijn op het welzijn van het gezin, en vooral van de kinderen.

Let op de volgende punten waarin we uitleggen hoe je je liefde uit en je rol als vader of moeder op de juiste manier uitvoert.

Wat zijn de essentiële verantwoordelijkheden van ouders?

1. Het bieden van een veilige en gelukkige thuissituatie

De eerste verantwoordelijkheid die ouders hebben is verzekeren dat hun kinderen zich in een gezonde en stabiele omgeving kunnen ontwikkelen. Samen tijd doorbrengen, de juiste voeding aanbieden en leuke activiteiten ondernemen horen hier allemaal bij.

Daarnaast is het ook belangrijk dat een thuis ook een plek is waar kinderen privacy hebben en alleen kunnen zijn wanneer ze dit nodig hebben.

2. Onvoorwaardelijke liefde geven

Ouders hebben de verplichting om slecht gedrag van hun kinderen te corrigeren. Door ze te corrigeren geef je je kinderen de kans om attente en empathische volwassenen te worden die weten hoe ze regels moeten volgen en gezond kunnen leven.

Onvoorwaardelijke liefde geven een van de essentiële verantwoordelijkheden van ouders

Er is echter een deel van deze essentiële verantwoordelijkheid die iets gevoeliger ligt. Als ouders, moeten we zeker weten dat onze kinderen weten dat alle aanbevelingen en suggesties gebaseerd zijn op liefde en respect.

3. Leren om zichzelf te beschermen en voor zichzelf te zorgen

De veiligheid van kinderen is ook een essentiële verantwoordelijkheid van ouders. We moeten er daarom voor zorgen dat onze kinderen klaar zijn voor de moeilijkheden die ze in het leven tegen kunnen komen.

Je kunt ze niet opsluiten in een kristallen bol om ze te beschermen tegen lijden. Daarentegen moeten ouders juist hun kinderen leren om voor zichzelf te zorgen, zodat ze minder kwetsbaar zijn.

4. Het bijhouden van de gezondheid

Wanneer we het hebben over de gezondheid van kinderen, bedoelen we niet alleen de fysieke dimensies. Het is ook belangrijk dat we voor het emotionele welzijn van onze kinderen zorgen.

De fundering van de ontwikkeling van een mens wordt neergelegd tijdens de jeugd. Daarom is de juiste medische aandacht tijdens de vroege jaren van de jeugd belangrijk.

5. Helpen met hun zelfbeeld is een van de essentiële verantwoordelijkheden

Kinderen beginnen zelfbewust te zijn wanneer ze pas een paar maanden oud zijn. Ze zien hunzelf door de ogen van hun ouders en hun zelfbeeld ontwikkelt zich op basis van hoe hun ouders hen behandelen en tegen hen praten. 

Leer je kind om van zichzelf te houden, zichzelf te respecteren, kritisch tegenover zichzelf te zijn zonder zichzelf te straffen of te hard te zijn. Op deze manier leren ze hun fouten te herkennen en assertiever te zijn in de toekomst.

6. Het opstellen van grenzen en consistent zijn met straffen

Dit is misschien wel één van de gecompliceerde punten vandaag. Het opstellen van regels is niet fijn, net zoals het gevoel dat je de schurk bent. Het is echter fundamenteel voor de ontwikkeling van onze kinderen.

De discipline die we onze kinderen leren in de eerste jaren van hun leven is het materiaal dat zij gaan gebruiken om succes te boeken in de toekomst. Regels helpen kinderen namelijk de vaardigheid om frustratie te tolereren en zichzelf in te houden te ontwikkelen.

Ouders spelen met hun kinderen

7. Wees een goed rolmodel

Als je wilt dat je kinderen zich op een bepaalde manier gedragen, kan je ze dit het best leren door je zelf ook zo te gedragen. Het voorbeeld dat we geven heeft meer invloed dan onze woorden.

Acties spreken voor zichzelf als het gaat om waarden die we over willen brengen. Wees het soort persoon dat jij wilt dat je kind later wordt.

Conclusie wat de essentiële verantwoordelijkheden van ouders betreft

Hoewel er andere aspecten zijn waar we als ouders op moeten letten, zijn dit de essentiële verantwoordelijkheden als het gaat om het opvoeden van een kind.

Met deze consistente acties, geef je je kinderen de kans om zich integraal en gebalanceerd te ontwikkelen. Daardoor hebben ze een goede basis voor hun toekomst.   Wellicht ook interessant voor jou

Je moeder zijn is de beste baan ooit!
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Je moeder zijn is de beste baan ooit!

Ondanks het bereiken van al mijn academische en professionele doelen, kan ik zonder twijfel zeggen dat de beste carrière keuze die ik ooit heb gema...  • Velázquez, L. E. T., Garduño, A. G., Luna, A. G. R., & Silva, P. O. (2008). Responsabilidades en la crianza de los hijos. Enseñanza e investigación en Psicología, 13(1), 77-89. https://www.redalyc.org/pdf/292/29213107.pdf