De WAY-methode: stop met de perfecte moeder te willen zijn

Stop met proberen een perfecte moeder te zijn en vind geluk in je gezin met de WAY-methode. In het volgende artikel vertellen we je hoe.
De WAY-methode: stop met de perfecte moeder te willen zijn
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Ben je ooit in een situatie terechtgekomen waarin je kinderen één ding willen doen, zoals een moeilijk lied zingen, maar je geeft ze een ander gemakkelijker lied om te zingen, zodat ze geen fouten maken. Je doet het misschien met hen in gedachten, maar je bent eigenlijk te overheersend. Mis de WAY-methode niet en stop met die perfecte moeder te willen zijn.

Voor je kinderen ben je al perfect, zelfs met al je onvolkomenheden. Dat is de magie van het moederschap. Je kinderen op een autoritaire manier opdragen om dingen te doen, zodat ze gehoorzamen, werkt niet altijd. Of als dat zo is, werkt het alleen op korte termijn.

In die zin is het belangrijk om te begrijpen dat het beter is om met je kinderen te redeneren en hen opties te geven. Ook al is het je bedoeling als moeder in eerste instantie om ze te beschermen tegen frustratie.

Een moeder die haar baby voorleest.

Probeer niet de perfecte moeder te zijn

Probeer niet de perfecte moeder te zijn of de dingen perfect te doen met je kinderen. En eis ook geen perfectie van hen. Pas op voor reactieve patronen.

Dergelijke patronen zijn soms voor de hand liggend. Maar, meestal verborgen, zorgen ze ervoor dat we ons gedragen op een manier die we niet willen. Bijvoorbeeld tegen onze kinderen schreeuwen, onze partners proberen te beheersen of overdreven gestrest raken op het werk.

We handelen op een manier die anderen kwetst en teleurstelt, en het ergste van alles is dat we onszelf verraden. In plaats van het plezier en de voldoening van ‘alles te doen’, richten we ons op het hebben van nog meer te doen. De druk overvalt ons leven en als gevolg daarvan veroorzaakt het stress, angst en zorgen.

Streef naar het geluk dat je verdient zonder een perfecte moeder te zijn

Kunnen we het geluk hebben dat we willen? Ja. Het probleem is niet de beste willen zijn op alle gebieden van ons leven. Het probleem is het “ik wil niet” dat in de weg staat. We willen niet fout zitten. We willen ook geen fouten maken. En we willen vooral niet onvolmaakt zijn.

Je kunt het negatieve patroon doorbreken en alles vermijden wat fout gaat in je leven door het bovenstaande in gedachten te houden terwijl je de WAY-methode volgt. WAY staat voor What About You?. De hersenen kunnen worden getraind om zich responsiever en efficiënter te gedragen en te functioneren. Het kan ook worden getraind om oude reactieve patronen en slechte gewoonten te doorbreken, zoals het perfectionistische supervrouw-syndroom (Engelse link).

Volg de WAY-methode

Omdat je niet kunt veranderen wat je niet kunt zien, is de belangrijkste eerste stap om te zien wat er in je leven gebeurt. Op welke aspecten moet je je concentreren om je kwaliteit van leven en ook je gezinsleven te verbeteren? Je kinderen zullen je er dankbaar voor zijn en je zult een rustiger, meer ontspannen leven leiden. Hier zijn vijf manieren om aan de slag te gaan:

1. Leer hoe je brein je voor de gek houdt

Probeer een keer per dag een “Ik wil niet” te zien. Zoek naar de kleine momenten, zoals: “Ik wil niet in de rij wachten bij de supermarkt” of “Ik wil vandaag geen ruzie maken met mijn kinderen.”

Als je een “ik wil niet” vindt, kijk dan naar alles wat je voelt, van lichte ergernis tot frustratie, ongeduld en woede. Misschien zelfs angst. Zoek je gevoelens om ze te identificeren, zodat je kunt begrijpen wat er met je gebeurt.

Kijk hoe je brein je een reactie biedt op je “ik wil niet”. Bijvoorbeeld tegen iemand willen schreeuwen en ruzie maken in je hoofd. Het beste is om jezelf hulp te bieden, zodat je verder kunt gaan en de situatie onder controle kunt krijgen.

Een moeder die door het bos loopt en haar lachende baby vasthoudt.

Bekijk hoe vaak je alles en iedereen wilt controleren

Kijk hoe je daardoor hardop of in je hoofd reageert of door anderen te overtuigen de dingen op jouw manier te zien. Is het echt nodig en goed voor jou en anderen?

Denk na over hoe vaak je gelijk hebt en observeer hoe je gelijk je geluk ondermijnt

Het is belangrijk om te leren je gevechten te kiezen. In veel gevallen is het beter om gemoedsrust te hebben dan gelijk te hebben. Ga je gang en heb gelijk als je denkt dat het belangrijk is. Maar merk ook op dat je behoefte om gelijk te hebben vaak een prijs heeft… Frustratie, woede, angst en het overdreven alles onder controle willen hebben.

De perfecte moeder willen zijn: wat wil je echt?

Geluk is krijgen wat je wilt. En wat je echt wilt, is opdagen in je leven en beantwoorden, in plaats van de hele tijd alleen maar te reageren. Als je deze methode volgt, zul je je realiseren dat het leven makkelijker is dan je denkt. Je familie zal je er dankbaar voor zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe ongelukkigheid van de ouders kinderen beïnvloedt
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe ongelukkigheid van de ouders kinderen beïnvloedt

Opgroeien te midden van de ongelukkigheid van de ouders kan ertoe leiden dat kinderen aanzienlijke tekortkomingen en negatieve gevolgen ondervinden...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.