Is het veilig om te zonnen tijdens de zwangerschap?

Het is mogelijk om tijdens de zwangerschap te zonnen. Het is echter belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de risico's ervan te begrijpen.
Is het veilig om te zonnen tijdens de zwangerschap?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 24 juli, 2023

Zonnen tijdens de zwangerschap is een van de vele zorgen die vrouwen in deze periode hebben. De waarheid is dat er in dit opzicht geen verbod is, maar het wordt niet aanbevolen en alle voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om het bewust en gezond te doen.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de huid in deze fase gevoeliger is. Daarom is ze door hormonale veranderingen vatbaarder voor het ontstaan van donkere vlekken op bepaalde delen van het lichaam.

De risico’s van zonnen tijdens de zwangerschap

Er moet een evenwicht worden bewaard tussen de risico’s van zonnebaden en de noodzaak om aan de vitamine D-behoefte van het lichaam te voldoen. Dit advies geldt ook voor mensen die niet zwanger zijn.

Melasma

Tijdens de maanden van de zwangerschap vergroten veranderingen in de hormoonspiegels de kans op hyperpigmentaire veranderingen (chloasma) bij blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon. Deze donkere vlekken verschijnen op het voorhoofd, de neus en de malarstreek. Daarom worden deze verschijnselen ook wel zwangerschapsmasker genoemd.

In sommige gevallen verdwijnen de vlekken na de bevalling vanzelf of worden ze minder sterk. Er zijn echter aanvullende esthetische procedures die bijdragen aan de behandeling van hyperpigmentatie.

Zonnebrand

Er is geen bewezen manier om de tekenen van ultraviolette schade aan de huid terug te draaien. Daarom is preventie het meest aanbevolen.

Zonschade uit zich in veranderingen in het DNA van huidcellen en vermindert ook de efficiëntie van immuuncellen om schade op te sporen en te bestrijden.

Blootstelling aan de zon heeft de neiging de kerntemperatuur van het lichaam te verhogen. Daarom is bij zwangere vrouwen de kans op uitdroging groter. Dit kan leiden tot symptomen van vroeggeboorte. De temperatuur van de foetus stijgt mee met de temperatuur van het lichaam van de moeder. Om deze reden is het beter om niet te lang aan de zon blootgesteld te blijven

Een zwangere vrouw bij het zwembad
Als een vrouw zwanger is, is er een lichte immunosuppressie die de kans om te lijden aan door de zon veroorzaakte aandoeningen verder vergroot.

Huidkanker

Blootstelling aan ultraviolette stralen, vooral als dit zonnebrand veroorzaakt, kan de kans op het ontwikkelen van huidkanker, ook wel melanoom genoemd, vergroten. Bovendien is chronische laagwaardige blootstelling aan zonnestralen een van de oorzaken van huidveroudering.

Hoe bescherm je je huid voor het zonnen tijdens de zwangerschap

Ongeacht of je zwanger bent of niet, je moet voorzichtig zijn en voorzorgsmaatregelen nemen als je aan de zon wordt blootgesteld. In feite zijn er enkele speciale voorzorgsmaatregelen waarmee je tijdens de zwangerschap rekening moet houden.

Het gebruik van zonnebrandcrème

Het gebruik van zonnebrandcrème is een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen om schade te voorkomen. Het is het beste om het product elke dag van het jaar aan te brengen op de lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld. Bij de keuze van zonnebrandcrème moeten bepaalde aspecten prioriteit krijgen:

  • Breed spectrum (werkt vóór UVA- en UVB-stralen).
  • Waterbestendigheid.
  • Met een SPF van 50 of meer.

Het is belangrijk om de zonnebrandcrème na twee uur blootstelling aan de zon opnieuw aan te brengen. Er zijn namelijk minerale varianten met zinkoxide of titaniumdioxide die op de huid neerslaan zonder te worden geabsorbeerd.

Bescherm je lichaam tegen de zon tijdens de zwangerschap
Het dragen van een breedgerande hoed is essentieel om het gezicht te bedekken en te beschermen tegen de zon. Zelfs in de schaduw veroorzaken weerkaatsingen van de zonnestralen op zand, water of sneeuw een toename van de straling met schade als gevolg.

Het voordeel van het dragen van hoeden

Het gebruik van breedgerande hoeden is ideaal om het gezicht te bedekken en te beschermen. Bovendien is het het beste om blootstelling op de sterkste momenten te vermijden. Daarom is het een goed idee om tussen 10.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven.

Zonnen tijdens de zwangerschap en bloeddruk

Er is een verband (Engelse link) tussen hoge bloeddrukcomplicaties tijdens de zwangerschap en ultraviolette straling. In feite veroorzaakt piekblootstelling aan zonlicht tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap complicaties in verband met hoge bloeddruk.

Er zijn echter verschillende studies (Engelse link) die aantonen dat blootstelling aan ultraviolette straling positieve effecten heeft op de groei van de foetus.

Veilig zonnen tijdens de zwangerschap

Het is niet verboden om tijdens de zwangerschap van het buitenleven te genieten en aan de ultraviolette stralen van de zon te worden blootgesteld. Het is echter belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de risico’s te begrijpen.

Enkele van de essentiële overwegingen zijn een goede hydratatie, het gebruik van zonnebrandcrème en het beperken van de blootstelling om oververhitting te voorkomen. Zo wordt schade aan de huid geminimaliseerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Waldie, K. E., Poulton, R., Kirk, I. J., Silva, P. A. (2000). The effects of pre- and post-natal sunlight exposure on human growth: evidence from the Southern Hemisphere. Early Hum Dev, 60(1), 35-42. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11054582/
  • Algert, C. S., Roberts, C. L., Shand, A. W., Morris, J. M., Ford, J. B. (2010). Seasonal variation in pregnancy hypertension is correlated with sunlight intensity. Am J Obstet Gynecol, 203(3), 215.e1-5. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20537304/
  • Bolanca, I., Bolanca, Z., Kuna, K., et al. (2008). Cloasma: la máscara del embarazo. Coll Antropol, 32(S2), 139-141. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20537304/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.