Een gids voor schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap

In het artikel van vandaag geven we je een gids voor schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap, zodat je weet welke je kunt gebruiken en welke je moet vermijden.
Een gids voor schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 10 november, 2022

De overgrote meerderheid van de vrouwen heeft verschillende schoonheidsproducten die ze ook tijdens de zwangerschap willen gebruiken. Terwijl sommige daarvan in dit stadium als veilig worden beschouwd, moeten andere worden aangepast of helemaal worden vermeden. In dit artikel geven we daarom een gedetailleerde gids voor de veiligste schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap.

Neem ze dus op in je zwangerschapsverzorgingsroutines. Leer hoe je voor jezelf en de gezondheid van je baby kunt zorgen!

Gids voor schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap

Volgens een publicatie (Engelse link) van The American College of Obstetricians and Gynecologists ondergaat de huid tijdens de 9 maanden van de zwangerschap belangrijke veranderingen die haar delicater en gevoeliger maken. Daarom zijn er bepaalde schoonheidsproducten of actieve ingrediënten die in deze fase niet worden aanbevolen. Hier zijn enkele van de veiligste.

Voedende maskers

Er is een grote verscheidenheid aan hydraterende en voedende gezichtsmaskers op de markt die elastine, collageen en hyaluronzuur gebruiken om het huidoppervlak te hydrateren, te voeden en te reinigen. Idealiter worden gezichtsmaskers aangebracht na de dagelijkse gezichtsreiniging als laatste stap om te zorgen voor een goede hydratatie van de huid.

Gezichtsreinigers

Gezichtsreiniging zou geen probleem moeten zijn, zolang het gebeurt met veilige producten en de juiste methoden. Bovendien is het huidoppervlak erg gevoelig tijdens de maanden van de zwangerschap, dus kun je behandelingen die invasiever of intensiever zijn het beste uitstellen tot na de bevalling.

Een gids voor schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap
Gezichtsbehandelingen met dieptereiniging zijn veilige procedures tijdens de zwangerschap en dragen aanzienlijk bij aan het verlagen van de hoeveelheden talg in de huid

Topische antioxidanten

Volgens een recente studie (Engelse link) in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology is het gebruik van antioxidanten in elke dagelijkse verzorgingsroutine ook essentieel om het immuunsysteem te stimuleren en de ontwikkeling van vrije radicalen in het lichaam te voorkomen.

In feite is de meest gebruikte vitamine C, die de uitstraling en vitaliteit van de huid bevordert, de collageenvorming stimuleert en bescherming biedt tegen schade. Enkele andere veilige antioxidanten om toe te voegen aan schoonheidsproducten voor de zwangerschap zijn de volgende:

 • Vitamine B3
 • Vitamine K
 • Groene thee
 • Vitamine E

Haarproducten

Het is heel gewoon dat tijdens de zwangerschap het volume en de dichtheid van het haar aanzienlijk toenemen, hoewel je na de bevalling haaruitval kunt opmerken. Daarom kun je aan je schoonheidsroutine producten toevoegen die het versterken en de nodige voeding geven. Probeer daarentegen chemische producten die ftalaten bevatten, zoals sommige haarsprays, te vermijden. Hoewel er geen harde bewijzen zijn, zouden ze de ontwikkeling van de foetus kunnen beïnvloeden.

Zonnebrandcrème, een van de veiligste schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap

Zonnebrandcrème is tijdens de 9 maanden van de zwangerschap net zo essentieel als in elke andere periode van het leven. Het is zelfs zo dat zonnebrandcrèmes tijdens de zwangerschap op grote schaal worden gebruikt, zonder dat er aanwijzingen zijn voor schade aan de baby.

De voordelen van consequent, dagelijks gebruik van zonnebrandcrèmes ter voorkoming van huidkanker zijn duidelijk en bewezen. Bovendien helpt dit product oneffenheden aan het huidoppervlak door blootstelling aan de zon en hyperpigmenterende laesies van de zwangerschap, zoals melasma, te voorkomen.

Bovendien is het belangrijk om gedurende de eerste drie maanden ook een breedgerande hoed te dragen. Breng ook om de twee uur zonnebrandcrème met SPF 50 aan.

Zonnebrandcrème tijdens de zwangerschap is essentieel
Het gebruik van zonnebrandcrème draagt bij aan het voorkomen van huidkanker, naast andere voordelen. Het is een belangrijk product, zowel tijdens de zwangerschap als in elke andere levensfase.

Zachte zuur peelingen

Er zijn veel schoonheidsproducten die hoge concentraties zuren bevatten die tijdens de zwangerschap niet gebruikt mogen worden. Enkele van die toegestane zijn de volgende:

 • Azelaïnezuur: dit is geschikt voor gebruik tijdens borstvoeding en zwangerschap.
 • Glycolzuur: minimale thuisconcentraties vormen geen risico (Engelse link) tijdens de zwangerschap.
 • Hyaluronzuurproducten: dit wordt niet beschouwd als een exfoliërend zuur. In feite wordt het gebruik ervan aanbevolen. Het draagt namelijk bij aan de verbetering van de hydratatie van het huidoppervlak door water aan te trekken en de effectiviteit van hydraterende producten te verbeteren.
 • Liponzuur: dit zuur is geschikt voor gebruik tijdens de 9 maanden van de zwangerschap.

Hydraterende crèmes

Idealiter moet de huid de juiste elasticiteit en hydratatie houden om het verschijnen van ongewenste striae te voorkomen. Hoewel er specifieke crèmes zijn voor striae, kun je elke crème kiezen die vettig en zeer hydraterend is. Amandel- of kokosolie kan ook heel nuttig zijn.

Naast het drinken van voldoende water gedurende de dag, kunnen vocht inbrengende producten met vitamine A, hyaluronzuur, allantoïne en vitamine E de hydratatie en hydratatie van de huid bevorderen.

Veilige schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap en medisch consult

Hoewel deze schoonheidsproducten veilig zijn om in je zwangerschapsverzorgingsroutines op te nemen, is het altijd raadzaam om een medisch specialist te raadplegen om eventuele zorgen of twijfels weg te nemen.

De dermatoloog zal je specifieke behoeften analyseren en is het ideale en getrainde personeel om aan te geven wat de meest geschikte en adequate manier is om schoonheidsproducten tijdens de zwangerschap te gebruiken. Wellicht ook interessant voor jou

Een vette huid tijdens de zwangerschap: adviezen en verzorging
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een vette huid tijdens de zwangerschap: adviezen en verzorging

Een vette huid veroorzaakt vaak grote ongemakken tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele huidverzorgingstips die je kunt gebruiken. • Skin Conditions During Pregnancy. [Internet] Disponible en: https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=int#pregnancy
 • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.
 • Putra IB, Jusuf NK, Dewi NK. Skin Changes and Safety Profile of Topical Products During Pregnancy. J Clin Aesthet Dermatol. 2022 Feb;15(2):49-57. PMID: 35309882; PMCID: PMC8884185.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.