Je haar verven tijdens de zwangerschap, mag dat?

Het is niet bewezen dat het kleuren van je haar tijdens de zwangerschap slecht is, maar wees toch voorzichtig, het gaat tenslotte om de gezondheid van je ongeboren baby.
Je haar verven tijdens de zwangerschap, mag dat?

Laatste update: 31 december, 2018

Is je haar verven tijdens de zwangerschap echt schadelijk? We weten allemaal dat we speciale voorzorgsmaatregelen moeten treffen wanneer we zwanger zijn. Veel mensen zijn ook van mening dat we voorzichtig moeten zijn wat betreft de cosmetica die we gebruiken.

Elke vrouw heeft echter de behoefte om er in elke fase van haar leven mooi uit te zien. Voor veel vrouwen vormt haar een cruciaal aspect van hun voorkomen.

Wanner je in verwachting bent kunnen echter veel vragen de kop opsteken wat betreft haarverzorging. Is het veilig om je haar te verven?

In dit artikel zullen we alles bespreken dat je moet weten over je haar verven terwijl je zwanger bent.

Voeding, fysieke activiteit, je huis voorbereiden: dit zijn allemaal onderwerpen die vaak besproken worden door toekomstige moeders.

En alsof dit nog niet voldoende is zijn er ook nog de fysieke en hormonale veranderen die het lichaam ondergaat. Om nog maar te zwijgen van de psychologische en emotionele impact die een zwangerschap heeft op een vrouw.

Van al deze vragen zijn er altijd enkele die onopgelost blijven en voer voor discussie vormen. Een van die vragen gaat over schoonheid en cosmetica.

Veel vrouwen verven hun haar om de look te krijgen die ze willen. Toch weten ze vaak niet of dit gevolgen heeft voor hun zwangerschap.

Dus is het nu echt slecht om je haar te verven wanneer je zwanger bent?

De risico’s van je haar verven tijdens de zwangerschap

Er zijn veel mensen die het afraden en dan vooral vanaf de vierde maand. Hier volgen enkele redenen waarom:

  • De vitale organen van een baby worden tijdens de eerste maanden van de zwangerschap gevormd. Het lichaam van een baby kan gevoeliger zijn voor de chemicaliën die bijwerkingen kunnen veroorzaken in het lichaam van de moeder.
  • Een allergische reactie of een andere ongewenste bijwerking bij de moeder kan een negatieve impact hebben op de foetus.
  • Bepaalde merken van haarkleuring gebruiken ingrediënten zoals loodacetaat. Dit kan gevaarlijk zijn voor de hersenen van de baby. Bovendien kunnen ze een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het kind.

Haarkleuring behoort trouwens niet tot de enige producten die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Er is ook al gewaarschuwd voor permanenten en soortgelijke schoonheidsproducten.

De risico's van je haar verven tijdens de zwangerschap

Gebrek aan bewijs

Anderzijds zijn er ook mensen die beweren dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is. Zij menen met andere woorden dat het verband tussen haarkleuring en de ontwikkeling van de organen van de foetus nooit werd aangetoond.

Bovendien verklaren de fabrikanten dat de formules voor deze producten de laatste paar jaren zijn aangepast om mogelijke schadelijke bijwerkingen te verminderen.

Toch moeten ook zij toegeven dat het omgekeerde argument, namelijk dat er geen enkel risico bestaat, evenmin werd bewezen. Daarom wordt het aangeraden om toch maar voorzichtig te zijn.

Dit betekent dat je enkele standaard voorzorgsmaatregelen moet nemen. Allereerst wat betreft de kwaliteit. Gebruik geen goedkope haarkleuring of producten van slechte kwaliteit. Wanneer je zwanger bent moet je een beetje meer geld spenderen aan je eigen gezondheid en aan dat van je baby.

Bepaalde merken van haarkleuring gebruiken ingrediënten zoals loodacetaat. Dit kan gevaarlijk zijn voor de hersenen van de baby.

Bovendien moet je proberen om het gebruik van deze producten te beperken. Hoewel het gewoonlijk de kapper is die over de hoeveelheid beslist, moet je hem of haar uitleggen dat je zwanger bent zodat de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen.

En als allerlaatste moet je aandacht schenken aan hoe vaak je deze producten gebruikt.Probeer daarom gewoon om zo weinig mogelijk je haar te verven.

Voor en na je zwangerschap mag je je haar zo vaak verven als je maar wilt. Maar tijdens je zwangerschap is voorkomen beter dan genezen.

Conclusie

We moeten hier wel vermelden dat de argumenten die we hebben opgesomd niet voor alle gevallen gelden.

Het is daarom belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat je een beslissing maakt die een invloed zou kunnen hebben op de ontwikkeling van je baby.

Je arts zal alternatieven kunnen geven of in elk geval voorzorgsmaatregelen aanreiken die je in acht moet nemen wanneer je je haar laat verven tijdens je zwangerschap.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het verven van je haar buiten moet gebeuren.

Ook het altijd dragen van beschermende handschoenen en bescherming voor je ogen kan aangeraden worden.

Je haar verven tijdens de zwangerschap is jouw eigen keuze

Een zwangerschap is een prachtige ervaring. Al de talrijke deugden van een vrouw zullen in deze periode benadrukt worden. Haar huid zal stralen en ze zal er vrouwelijker uitzien dan ooit tevoren.

Er is geen enkele reden om geen aandacht te schenken aan je uiterlijk. Tenzij het schadelijk is voor je gezondheid natuurlijk. Denk hier altijd aan.

Toch moet je weten dat er altijd alternatieven bestaan indien je je niet op je gemak voelt om je haar te verven.

Organische kleuring, henna en kleurshampoo zonder ammoniak zijn enkele voorbeelden van veilige producten voor je haar.

De beslissing ligt uiteindelijk aan jou, maar zorg er wel voor dat je goed op de hoogte bent over alle nodige voorzorgsmaatregelen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.