10 Sleutels om vroegtijdige rimpels te voorkomen

Het voorkomen van vroegtijdige rimpels kan gemakkelijk zijn als we weten wat de oorzaken ervan zijn. Hier zijn enkele sleutels om ze te vermijden.
10 Sleutels om vroegtijdige rimpels te voorkomen

Laatste update: 22 juni, 2022

Het voorkomen van vroegtijdige rimpels is vaak een van de meest frequente consulten in de cosmetische dermatologie. Hoewel ze het onvermijdelijke gevolg zijn van huidveroudering, zijn de oorzaken van hun verschijnen gevarieerd.

Met het verstrijken van de tijd veranderen de lagen van de huid. Sommige essentiële bestanddelen, zoals elastine en collageen, nemen met de dag af, waardoor de huid veel van haar elasticiteit, stevigheid en gebruikelijke structuur verliest. Maar hoe kunnen vroegtijdige rimpels voorkomen worden? In het volgende artikel vertellen we het je.

Je kunt vroegtijdige rimpels voorkomen met deze eenvoudige sleutels

Rimpels zijn onvermijdelijke tekenen van het verstrijken van de tijd en daarom dienen preventieve maatregelen alleen om het verschijnen ervan uit te stellen. Maar volgens de publicatie (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association wordt basisverzorging van de huid voor alle leeftijden aanbevolen. Breng deze maatregelen dus in de praktijk!

1. Bescherming tegen blootstelling aan zonnestralen

De belangrijkste oorzaak van huidveroudering is de schade die door de ultraviolette stralen van de zon wordt aangericht. Daarom is het raadzaam je in te smeren met een zonnebrandcrème met een SPF groter dan of gelijk aan 50, zelfs op bewolkte dagen. Ook bij langdurige blootstelling is het belangrijk het product om de twee uur opnieuw aan te brengen.

2. Elke dag voldoende water drinken

Het drinken van minstens twee liter water per dag is ook van vitaal belang om het lichaam gehydrateerd te houden en om de huid er glad en stralend (Engelse link) uit te laten zien. Bovendien heeft het lichaam voldoende hydratatie nodig om al zijn functies perfect te laten verlopen.

Sleutels om vroegtijdige rimpels te voorkomen
Brillen en breedgerande hoeden zijn de perfecte aanvullingen om de effecten van zonneschermen te versterken. Verzorgje huid tegen UV stralen om vroegtijdige rimpels te voorkomen!

3. Aanvullingen op zonbescherming

Andere belangrijke aanvullingen op zonbescherming zijn breedgerande hoeden en zonnebrillen met UV-filters. De gewoonte om ze te gebruiken is essentieel, want zonnen kan je huid schaden. Sommige studies (Engelse link) beschrijven in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology dat blootstelling aan ultraviolette stralen de oorzaak zou zijn van 80% van de tekenen van veroudering en vroegtijdige rimpels in het gezicht.

4. Dagelijkse reiniging van de huid

Als de huid tijdens de nachtelijke rustperiodes vuil is, belemmert dit de oxygenatie en regeneratie ervan. Bovendien krijgen de poriën een meer verwijd en onhygiënisch uiterlijk.

Daarom is het aan te bevelen de gewoonte in te bouwen om elke avond make-up te verwijderen en de huid van het gezicht te reinigen als strategie om vroegtijdige rimpels te voorkomen.

5. Gebruik de juiste producten als je last hebt van vroegtijdige rimpels

De producten die bij huidverzorgingsroutines gebruikt worden, moeten dermocosmetisch zijn en door gekwalificeerde vakmensen getest en onderschreven worden. Bovendien mogen de manier waarop ze gebruikt worden en de kwaliteit ervan niet verwaarloosd worden.

Kiezen voor ongeschikte producten voor het huidtype of de leeftijd van de persoon in kwestie kan ongewenste reacties en daaropvolgende ontstekingen veroorzaken.

6. Opname van hyaluronzuur

De hoeveelheid hyaluronzuur begint na de leeftijd van 4o in concentratie af te nemen. Daardoor kan de huid haar karakteristieke turgor en elasticiteit verliezen en er zelfs uitgedroogd en gerimpeld uitzien.

Vochtinbrengende crèmes in de huidverzorgingsroutine houden water in de huid vast en geven haar een jeugdiger en stralender aanblik.

7. Weinig alcohol- en tabaksgebruik om vroegtijdige rimpels te helpen voorkomen

Beide gewoonten zijn, behalve behoorlijk schadelijk voor het lichaam, ook schadelijk voor de huid. Sigaretten bevatten giftige stoffen die de longen, het hart en het zuurstofproces van de huidcellen aantasten.

In feite stelde een studie (Engelse link) van het International Journal of Dermatology vast dat wie rookt meer kans heeft op huidkanker en meer tekenen van vroegtijdige veroudering vertoont dan wie niet rookt.

8. Lichamelijke oefening

Lichamelijke activiteit helpt niet alleen de dagelijkse stress te verminderen, maar scheidt ook endorfines af en helpt huidveroudering uit te stellen. Door het samentrekken van spiervezels komen myokines vrij, stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

Matige lichaamsbeweging stimuleert ook het immuunsysteem en verbetert de bloedsomloop.

9. Geschikte posities om te rusten

Het is bewezen dat slapen met het gezicht naar beneden meer rimpels in het gezicht oplevert dan andere posities. Dit komt namelijk door de druk van het gezicht op het kussen en het draaien van de lakens en kussenslopen.

Zelfs als je de gewoonte hebt op je zij of met gekruiste armen te slapen, krijg je rimpels in de vorm van een waaier in de buurt van de halslijn.

Je slaaphouding kan helpen rimpels te voorkomen
Je slaaphouding is ook belangrijk. Hoewel het misschien niet zo lijkt, kan die je predisponeren voor het ontstaan van rimpels in het gezicht en het decolleté.

10. Vermijd bepaalde gezichtsuitdrukkingen

Bij het maken van gezichtsuitdrukkingen trekken de spieren van het gezicht herhaaldelijk samen en dat kan rimpels opleveren die op de huid worden afgetekend.

Het gebruik van een zonnebril, zoals hierboven vermeld, kan helpen om de lijnen te verminderen die ontstaan door scheelzien als gevolg van het ongemak van de zon.

Het belang van preventie van vroegtijdige rimpels

Hoewel er tegenwoordig verschillende therapeutische mogelijkheden voor rimpels zijn, is het raadzaam het verschijnen ervan uit te stellen en ze te voorkomen.

Consequent zijn met dagelijkse reiniging en hydratatie helpt je om veel langer een jonge en rimpelloze huid te hebben. Tegelijk is het ideaal om dit aan te vullen met optimale rust, voldoende bescherming tegen de zon, en een goede voeding. Wellicht ook interessant voor jou

Postpartum huidveranderingen en hoe ze te behandelen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Postpartum huidveranderingen en hoe ze te behandelen

Er zijn een aantal postpartum huidveranderingen waar je op moet letten. We vertellen je hoe je ze kunt behandelen en bestrijden.  • 11 ways to reduce premature skin aging. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin
  • Flament F, Bazin R, Laquieze S, Rubert V, Simonpietri E, Piot B. Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013;6:221-232. Published 2013 Sep 27. doi:10.2147/CCID.S44686
  • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 3;8:413-21. doi: 10.2147/CCID.S86822. PMID: 26345226; PMCID: PMC4529263.
  • Koh JS, Kang H, Choi SW, Kim HO. Cigarette smoking associated with premature facial wrinkling: image analysis of facial skin replicas. Int J Dermatol. 2002 Jan;41(1):21-7. doi: 10.1046/j.1365-4362.2002.01352.x. PMID: 11895509.