Crèmes en lotions voor zwangere vrouwen: hoe kies je die?

Het gebruik van crèmes en lotions voor zwangere vrouwen is essentieel om mogelijke huidveranderingen door hormonale veranderingen tegen te gaan.
Crèmes en lotions voor zwangere vrouwen: hoe kies je die?

Laatste update: 03 april, 2022

Tijdens de zwangerschap ondergaat de huid meerdere veranderingen die tegengegaan kunnen worden met het dagelijks gebruik van crèmes en lotions voor zwangere vrouwen. Striae, cellulitis en vlekken zijn bijvoorbeeld enkele van de meest voorkomende dermatologische verschijnselen waar zwangere vrouwen mee te maken krijgen. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je de meest geschikte producten voor deze fase kunt kiezen. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder!

Geschikte crèmes en lotions voor zwangere vrouwen

In de loop van de zwangerschap behoudt het gezicht een karakteristieke glans. Het is het beste om het daarbij te helpen met crèmes en lotions, zodat je huid er steeds schoon en gehydrateerd uitziet. Neem daarom kennis van onze meest aanbevolen producten.

Dagelijkse reinigingscrèmes

Een van de essentiële stappen in de huidverzorgingsroutine is de reiniging. Dit moet gebeuren vóór het aanbrengen van crèmes, serums, of lotions. Bovendien zijn cleansers die hypoallergeen zijn en een neutrale pH hebben ideaal (Engelse link) voor dit doel.

Ook is het een goed idee om je gezicht eerst vochtig te maken. Breng dan een ruime hoeveelheid reinigingsmiddel aan, masseer zachtjes in en spoel af om het product te verwijderen.

Het is de moeite waard op te merken dat de huid elke dag gereinigd moet worden, zowel ‘s morgens als voor het slapen gaan.

Vochtinbrengende lotions voor zwangere vrouwen

Vochtinbrengende lotions zijn een van de meest aanbevolen opties om tijdens de zwangerschap aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen. Hydraterende emulsies conserveren namelijk de huid en houden haar in gezonde conditie. Dit zorgt voor een grotere elasticiteit en minder kans op striae door uitrekking.

Producten met een hoog gehalte aan vitamine A, vitamine E, allantoïne en hyaluronzuur moeten dagelijks over de hele lengte van de lederhuid aangebracht worden.

Hoewel het dagelijks aanbrengen aanbevolen wordt, zijn sommige bestanddelen van deze crèmes (Engelse link) in dit stadium gecontra-indiceerd. Het gaat onder meer om de volgende:

 • Zeer sterke zuren.
 • Retinol.
 • Bepaalde depigmenterende middelen (hydrochinon en afgeleiden).
 • Sommige varianten van etherische oliën of algen.

Cosmetische producten tegen zwangerschapsstriemen

Crèmes en lotions voor zwangere vrouwen

Crèmes tegen zwangerschapsstriemen geven de huid weer de stevigheid en elasticiteit die ze nodig heeft, zodat haar collageenvezels niet beschadigd worden.

Zwangerschap brengt meerdere hormonale veranderingen teweeg die de nagels, het haar en de huid van een vrouw kunnen veranderen. Dit gebeurt omdat het huidweefsel reactiever, kwetsbaarder en gevoeliger voor verwondingen wordt.

Striae wordt veroorzaakt door de afbraak van collageenvezels en elastische vezels van de huid, als gevolg van de overmatige zwelling van de zwangerschap.

Om striae of zwangerschapsstriemen te voorkomen of te behandelen wordt het gebruik van rozenbottelolie of jojoba-olie aanbevolen vanaf het eerste trimester. Dit om de elasticiteit te geven die de huid tijdens de zwangerschap nodig heeft.

De toename in omvang en gewicht die kenmerkend is voor de zwangerschap maken vochtinbrengende producten tot de basis cosmetica in je routine. Een goede hydratatie van het huidoppervlak helpt namelijk het verschijnen van striae tegen te gaan.

Crèmes tegen cellulitis

Hoewel er meerdere crèmes bestaan die cellulitis moeten doen verdwijnen, is dit toch niet zo werkzaam als het lijkt. In feite is het het beste om vochtinbrengende crèmes te gebruiken en die met zachte massages aan te brengen, om zo handmatig vocht af te voeren.

Ook is het belangrijk om problemen met de bloedsomloop en het vasthouden van vocht in het lichaam te voorkomen.

Het is de moeite waard te vermelden dat geen enkel cosmetisch product cellulitis volledig elimineert, maar dat er wel enkele zijn die het kunnen verminderen. Bijvoorbeeld die die de volgende actieve ingrediënten bevatten:

 • Co-enzym Q 10: Stimuleert de celregeneratie.
 • Centella Asiatica (Engelse link): Heeft verstevigende en remineraliserende eigenschappen.
 • L-carnitine: Bevordert de stofwisseling van lipiden door vetten op te lossen en bestrijdt zo cellulitis.
 • Ruscogenine: Heeft eigenschappen die de bloedvaten beschermen.
 • Gingko Biloba: Heeft antioxiderende eigenschappen en voorkomt de broosheid van de bloedvaten.

Behalve crèmes is het, om cellulitis tegen te gaan, belangrijk ook aan passende lichaamsbeweging te doen, een evenwichtig en compleet dieet te volgen en te zorgen voor voldoende dagelijkse hydratatie.

Zonnebrandcrèmes

Hoewel het aanbrengen van een zonnebrandcrème voor alle mensen wordt aanbevolen, is het dagelijks en voortdurend gebruik van een zonnebrandcrème tijdens de zwangerschap erg belangrijk. Dit komt omdat de huid van zwangere vrouwen vatbaarder is voor het ontstaan van hypergepigmenteerde vlekken.

Zwangerschapschloasma is een veelvoorkomende aandoening bij zwangere vrouwen en wordt gekenmerkt door donkere, symmetrische vlekken op het gezicht. Volgens een publicatie (Engelse link) van The American Academy of Dermatology Association is zelfs 90% van de mensen met chloasma vrouw.

Het is raadzaam om zonnebrandcrèmes met zonbeschermingsfactor (SPF) 50 te gebruiken, die verkrijgbaar zijn in de volgende presentaties:

 • Lotions.
 • Crèmes.
 • Zalfjes.
 • Gels.
 • Spuitbussen.
 • Sticks.

Het gebruik van breed-spectrum zonnecrèmes (voor UVA en UVB stralen) is essentieel om een grotere bescherming te garanderen. Ook die zonder PABA (4-aminobenzoëzuur) zijn ideaal.

Naast de keuze van het juiste product adviseert de FDA (Food and Drug Administration) om 2 milligram zonnebrandcrème op de droge huid aan te brengen en elke 2 uur te vernieuwen.

Een zwangere vrouw op het strand

Het belang van crèmes en lotions voor zwangere vrouwen

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen hun angst voor het gebruik van cosmetische producten of crèmes wegnemen, want er is geen reden om ze helemaal te mijden. Ook wanneer hierover twijfels ontstaan, kun je het beste met je huisarts overleggen.

Gezien alle voordelen die we genoemd hebben, is het gebruik van crèmes en lotions in dit stadium dus een aanbeveling van deskundigen en het is belangrijk dat je zeker weet dat het producten zijn die geschikt zijn voor zwangerschapsveranderingen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe bestrijd je striae tijdens de zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe bestrijd je striae tijdens de zwangerschap

Striae tijdens de zwangerschap zijn lijnen die op de huid verschijnen. Ze verschijnen over het algemeen op gebieden waar vet zich ophoopt. • Melasma: diagnosis and treatment. [Internet]. Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/melasma-treatment#causes
 • Bylka W, Znajdek-Awiżeń P, Studzińska-Sroka E, Brzezińska M. Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Feb;30(1):46-9. doi: 10.5114/pdia.2013.33378. Epub 2013 Feb 20. PMID: 24278045; PMCID: PMC3834700.
 • Bozzo, P., Chua-Gocheco, A., & Einarson, A. (2011). Safety of skin care products during pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien57(6), 665–667.
 • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.